Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Substraturile cazului Marcel Iordache Din legendele de „cartier" ale Constanţei - fratele lui Don Pedro

ro

07 Apr, 2012 01:53 9329 Marime text

02_iordache_-_Petrica_Iordache.jpgLa fiecare câţiva ani, oraşele mari stau sub semnul vreunui afacerist cu influenţă sau al altuia, sau, mai rău, sub semnul vreunui „dur" al lumii underground.

Oficial, ani la rând, Constanţa a stat sub semnul lui Petrică Iordache, zis Don Pedro. Neoficial, nici fratele afaceristului, Marcel Iordache, nu s-a lăsat mai prejos şi şi-a pus bazele propriilor afaceri, cu iz mai mult sau mai puţin legal. Dincolo de faptul că a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru trafic de droguri, s-ar părea că, în ciuda morţii suspecte a fratelui său, influenţa lui Marcel Iordache este atât de puternică încât nici acum individul nu a fost prins şi adus în ţară, să ispăşească cei 12 ani. ZIUA de Constanţa vă prezintă detaliile şi substraturile cazului în urma căruia Marcel Iordache a „încasat" cei 12 ani.

As în afaceri pe plan local şi nu numai, familia Iordache a „domnit" peste Constanţa ani la rând. Cu o activitate recunoscută, asumată şi legală, în speţă fiind vorba despre cea desfăşurată de renumitul Petrică Iordache, zis Don Pedro, familia cu pricina ascunde, aşa cum s-a mai scris, o „oaie neagră". Marcel Iordache a intrat în atenţia oamenilor legii în urmă cu aproape zece ani, când numele său a fost asociat unui transport-record de narcotice. Captura implica un nume de cod, „Rodriguez", ofiţeri sub acoperire, dar şi o dispariţie a circa şase kilograme de cocaină.

Cursul dosarului în instanţă

Cazul lui Marcel Iordache a fost înregistrat, la data de 10 decembrie 2003, pe rolul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa sub numărul 6757/3/2003 (6183/2003), obiectul dosarului fiind infracţiuni la Legea 143/2000 privind combaterea traficului de stupefiante. Inculpaţi în cauză erau Karoly Balogh, Zoltan Kertesz, Petre Dumitrescu şi Marcel Iordache. După circa trei ani de proces, instanţa bucureşteană pronunţă verdictul „vinovat": „condamnă pe inculpatul Dumitrescu Petre la 12 ani de închisoare, pe inculpatul Balogh Karoly şi pe inculpatul Kertesz Zoltan la 11 ani de închisoare, iar pe inculpatul Iordache Marcel la 12 ani de închisoare". Din câte se pare, cetăţenii maghiari au scăpat ceva mai „ieftin" decât românii. Ulterior, cazul a fost înregistrat, sub acelaşi număr, pe rolul Secţiei penale a Curţii de Apel Bucureşti. Fratele lui Don Pedro, alături de celălalt român, dar şi de cei doi unguri, au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului, cerând îndurarea Curţii de Apel. În scurt timp, însă, apelurile le-au fost respinse ca nefondate, iar cazul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde indivizii au fost judecaţi din nou pentru trafic de narcotice de mare risc. După un an şi ceva de proces, într-un final, Curtea Supremă a pronunţat hotărârea definitivă, iar recursurile lui Iordache, Dumitrescu, Kertesz şi Balogh au fost respinse, instanţa considerându-le nefondate.

1.500 de lei pentru fratele lui Don Pedro

iordache_-_Petrica_Iordache_2.jpg

În plus, în timp ce, prin aceeaşi decizie, Karoly Balogh şi Petre Dumitrescu au fost obligaţi la plata unei sume de câte 800 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată, Marcel Iordache şi cel de-al doilea cetăţean ungur au fost puşi să plătească aproape dublu, respectiv câte 1.500 de lei. În ciuda faptului că sentinţa a rămas definitivă, iar Marcel Iordache a fost condamnat fără cale de întoarcere la 12 ani de închisoare, numele său nu figurează nici la acest moment pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române, nici la secţiunea Most Wanted şi nici la cea privind persoanele date în urmărire generală. Revenind însă la faptele pentru care a fost judecat şi condamnat fratele lui Don Pedro, participarea sa a trecut mai degrabă neobservată, fiind acoperită de activitatea lui „Rodriguez". Mai exact, este vorba despre un agent sub acoperire, care ulterior i-a acuzat pe poliţiştii care au lucrat la caz că l-ar fi băgat la apă, în contextul unei eventuale dispariţii a şase kilograme de cocaină.

Nume de cod: Pepi, Toni şi Vali

Cazul a fost mediatizat la vremea respectivă în cotidianul Jurnalul.ro. Jurnaliştii bucureşteni scriau că Rodriguez, nimeni altul decât Petre Dumitrescu, acuza faptul că ar fi fost tras pe sfoară de agenţii de la Antidrog, cu nume de cod Pepi, Toni şi Vali. Firul prieteniei între colaborator şi cei trei poliţişti s-ar fi rupt când Rodriguez - Dumitrescu s-ar fi întors de la Caracas, susţinea el, cu o cantitate de şase kilograme de cocaină, pe care ar fi dat-o poliţistului Pepi. În replică, poliţiştii spun că n-au primit niciun drog. În schimb, Rodriguez a ajuns în instanţă. Şi a luat 12 ani. În paralel, potrivit aceloraşi jurnalişti bucureşteni, cei trei poliţişti ar fi ieşit din graţiile Drug Enforcement Administration, din motive ce nu au fost făcute publice. De la bun început, autorităţile române au negat orice legătură a poliţiştilor cu acest caz sau cu cele şase kilograme de cocaină lipsă. Iar în întreg acest scandal cu narcotice dispărute, Marcel Iordache a dispărut şi el. Şi nimeni nu-l mai caută.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii