Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strutinsky, trimis în judecată de un fost procuror al Parchetului Curţii de Apel Constanţa (document)

ro

03 Mar, 2015 00:00 2681 Marime text
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații

Omul de afaceri Gabriel Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, a fost trimis în judecată, ieri, în stare de arest preventiv, de procurorul Gheorghe Popovici, şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Magistratul a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, dar şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, ambele unităţi aflându-se în circumscripţia Parchetului Curţii de Apel Constanţa. Strutinsky va fi judecat de Tribunalul Constanţa pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. Azi, Tribunalul Constanţa decide dacă îl pune în libertate pe Strutinsky.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral)“. „În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor D.A.D.L. şi asupra ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC Cds Project SRL“, potrivit DNA. Mai mult decât atât, procurorii Anticorupţie arată că, „în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC CDS Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile“.
 
„De asemenea, în perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăţi: 465.184,63 de lei, 430.500 de lei, în patrimoniul SC New Home Construct SA, 125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul SC Mehmetoglu SRL, 40.000 de lei, 40.000 de lei, 4.000 de lei, în patrimoniul SC Panel Building System SRL, 15.476,44 de lei, în patrimoniul SC CDS Project SRL, 5.376 de lei, în patrimoniul SC Nefermin SRL. În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă“, se mai arată în documentele DNA.
 
Întregul comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate fi citit în secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi
 
Averea şi interesele
Strutinsky, „lucrat“ de un fost procuror al Parchetului Curţii de Apel Constanţa (documente+rechizitoriu)


Operaţiunea „Valiza“
Cum l-a împroprietărit Mazăre pe Strutinsky (documente)

 
Constanţa - O afacere care a adus puterea politică şi financiară trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky 
 
Sorin Strutinsky, omul din spatele hotelului neterminat din Portul Tomis (documente)
 
Portul Tomis, afacerea grupării Mazăre-Constantinescu-Strutinsky (documente)
 
Retrocedarea „Movilă“ face obiectul unui dosar în care au demarat cercetările în urmă cu zece ani (documente)

 
Referatul privind arestarea preventivă a lui Sorin Gabriel Strutinsky (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii