Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Steme cu cruci, vaci si porci

ro

30 Jan, 2003 00:00 2427 Marime text

Tara arde si baba se piaptana

Printr-un Ordin al Prefectului din aceasta luna, toate localitatile judetului Constanta sunt obligate sa-si elaboreze, sa reproduca si sa foloseasca stema care sa simbolizeze traditiile istorice si realitatile economice din zona * Pana in prezent, numai sapte localitati si-au depus machetele de steme la comisia care se ocupa de aceasta problema * Vacile, porcii, oile si gainile sunt predominante pe machetele depuse de consiliile locale * Pentru ca legea nu spune care ar fi forma stemei localitatii, unii au propus-o rotunda, altii dreptunghiulara, iar altii exact cum apare o stema normala * La Constanta, actul normativ care reglementeaza aceasta problema nu s-a aplicat pana acum, desi a intrat in vigoare in anul 1993 * In judet sunt 65 de localitati care ar trebui sa aiba steme

Prin Hotararea de Guvern numarul 64/1993, Executivul a aprobat, la vremea respectiva, metodologia de elaborare, reproducere si folosire a stemelor judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor. Potrivit actului normativ in cauza, stemele vor simboliza traditiile si realitatile economice si social-culturale ale fiecarei unitati administrativ-teritoriale si se aproba de Guvern. Elaborarea modelelor stemelor se face de catre consiliile judetene sau consiliile locale, dupa caz, cu consultarea specialistilor si se supune dezbaterii locuitorilor. Prin ordin al prefectului se constituie in fiecare judet o comisie compusa din specialisti in istorie, heraldica, sociologie, economie, geografie, folclor si alte domenii si un secretariat tehnic, din aceeasi comisie facand parte si reprezentantul unitatii teritorial-administrative a carei propunere de stema se analizeaza. Propunerile de steme, avand avizul Comisiei Nationale de Heraldica, se vor inainta de catre prefect Departamentului pentru Administratia Publica Locala, in vederea supunerii acestora aprobarii Guvernului. Odata aprobate, stemele pot fi reproduse pe firmele si sigiliile autoritatilor locale, pe imprimatele acestora, pe indicatoare care marcheaza intrarea in judete si localitati si expuse pe frontispiciul cladirilor in care se afla sediul autoritatilor administratiei publice locale, precum si in interiorul acestuia, in locurile stabilite de catre consiliile judetene si locale. Stemele pot fi folosite cu prilejul unor manifestari de interes local, in actiuni protocolare sau festive si pot fi reproduse pe insigne, embleme, pe diferite tiparituri si alte obiecte destinate sa contribuie la cunoasterea specificului local. Odata aprobate sa poata fi folosite, stemele se bucura de protectia legii, iar atingerile de orice fel aduse acestora si impiedicarea folosirii lor atrag raspunderea civila, administrativa, dupa caz, a persoanelor vinovate.

Lege aplicata dupa zece ani

Din luna martie 1993, de cand s-a dat legea, si pana acum, nimeni nu si-a mai adus aminte de aceasta, mai ales ca neaplicarea nu constrange pe nimeni nici pecuniar, nici penal. Si actul normativ nici nu are vreun termen limita pana la care sa fie finalizate stemele localitatilor tarii. A trebuit sa se tina o videoconferinta la finele anului trecut, pentru ca lumea sa-si aduca aminte ca hotararea Guvernului exista, si pe deasupra mai trebuie si aplicata. Claudiu Palaz, secretarul general al Prefecturii, ne-a declarat ca, pe 14 ianuarie anul acesta, a fost emis Ordinul Prefectului numarul 6, prin care s-a constituit Comisia judeteana pentru analizarea propunerilor privind elaborarea stemelor municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Constanta, comisie al carei presedinte este Maria Magiru, consilier in cadrul Directiei Judetene de Culte, Cultura si Patrimoniu National, secretar - Liliana Piscanu, iar membri - Actan Murat, Monica Suceveanu si Gheorghe Vecerdea. Comisia se completeaza, ori de cate ori este nevoie, cu reprezentantii autoritatii locale a carei stema intra in discutie la sedinta respectiva.

Septelul - baza stemelor

Crina Nazaru, consilier juridic in cadrul Prefecturii, ne-a declarat ca, de cateva zile, au inceput sa fie aprobate in consiliile locale proiectele de machete pe care autoritatile locale le inainteaza comisiei special constituite la nivelul judetului. "Acestea sunt numai niste proiecte, care trebuie sa urmeze un anume traseu pana la aprobare, stabilit de actul normativ care face referire la elaborarea, reproducerea si folosirea stemelor judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor", ne-a mai spus Crina Nazaru. Pana acum, din totalul celor 65 de localitati care ar trebui sa aiba steme si-au depus proiectele machetelor doar sapte, respectiv municipiile Constanta, Medgidia, precum si comunele Garliciu, Tortomanu, Crucea, Silistea si Topalu. Consiliul Local Municipal a propus comisiei, la 7 ianuarie anul acesta, "realizarea unei steme si a unui drapel al municipiului Constanta, intr-o compozitie dominata de personalitatea Sfintilor Mari Imparati Constantin si Elena, protectori ai municipiului si locuitorilor sai". Alesii comunei Topalu apreciaza ca pe ei ii reprezinta o semicununa din spice, un turn de cetate, o dansatoare si un cosas, fluviul Dunarea, niste valuri, dar si un peste. Primarul de la Garliciu s-a prezentat la comisie cu un chenar rotund, in interior fiind inscris numele localitatii, iar in mijlocul acestuia fiind grupate imaginea unei ape cu peste, langa care au fost asezati trei stiuleti de porumb. Si localitatea Tortomanu are ca simboluri niste spice de grau, o tulpina de porumb, o vaca, un purcel, o oaie si pasunile din jurul localitatii, dar si o calimara cu cerneala si o carte, semn al intelepciunii gospodarilor de aici. Pentru a arata cat de credinciosi sunt, alesii din Tortomanu au trecut pe macheta stemei si biserica din localitate. Consiliul local de la Crucea a asezat pe macheta o cruce, pentru a reprezenta denumirea localitatii, dar si sase stele reprezentand asezarile care compun comuna. Asa cum rezulta din descrierea motivatiei, pe stema vor mai fi amplasate "soarele stralucitor care isi revarsa razele peste un lan de grau, un aspersor reprezentand zona secetoasa, arida in care se afla comuna si un tractor care efectueaza lucrari agricole". Tot potrivit descrierii alesilor, stema localitatii Silistea va trebui sa cuprinda "o taurina, o ovina, o porcina si una gaina", dar si un ciorchine de struguri, un stiulete de porumb si un spic de grau. Noi v-am prezentat numai aceste machete, asa cum au fost ele descrise in adresele inaintate Prefecturii. Spunem numai aceste machete pentru ca numai acestea sunt, desi data de 15 ianuarie, termenul impus de Prefectura pana la care consiliile comunale ar fi trebuit sa trimita proiectele de stema a trecut de mult, iar primarii in continuare isi permit sa ignore o decizie a autoritatii locale, dar si o lege calcata in picioare de aproape un deceniu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii