Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statistică oficială Poliţia Română explică rolul Portului Constanţa în circuitul drogurilor

ro

18 Oct, 2013 00:00 1357 Marime text
Conform ultimelor statistici efectuate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, ţara noastră este, în principal, zonă de tranzit şi depozitare temporară pentru drogurile de mare risc şi nu reprezintă o piaţă importantă de desfacere a drogurilor, rolul nucleelor autohtone fiind acela de a sprijini/derula operaţiunile de livrare a produselor spre Occident.
 

Oficialii IGPR mai susţin că în timp ce heroina provine, în principal, din Afganistan şi Iran, cocaina provine din America Latină şi este transportată pe cale maritimă şi aeriană (prin intermediul unor reţele de curieri). Drogurile sintetice sunt preluate din state precum China, Olanda, Italia şi Germania.
„Heroina este transportată pe cale terestră pe ruta nordică, prin Federaţia Rusă - Ucraina - Polonia şi pe ruta balcanică, având următoarele culoare: sudic, prin Turcia - Grecia, central, prin Turcia - Bulgaria - Serbia - Macedonia, respectiv nordic, prin Turcia - Bulgaria - România - Ungaria.

Drogurile sintetice, provenite din ţări occidentale/orientale sunt transportate prin Bulgaria şi prin Portul Constanţa sau prin partea de vest a României”, se mai arată într-o analiză a Poliţiei Române. Pentru drogurile sintetice a fost remarcat un culoar invers de trafic, acestea având ca destinaţie finală Bulgaria şi Turcia.
„Grupările criminale specializate în acest tip de infracţiuni deţin sau sunt în legătură cu structuri care deţin capacităţi de transport. În general, reţelele de crimă organizată care acţionează în domeniul traficului internaţional de droguri de mare risc evită să se implice în activităţi ilicite de altă natură. Totuşi, din dorinţa maximizării profiturilor, au existat situaţii când membri unor grupări au desfăşurat, în paralel, atât trafic de droguri, cât şi operaţiuni de migraţie ilegală, proxenetism, trafic cu autoturisme, ţigarete, infracţiuni informatice şi albirea (spălarea banilor obţinuţi din activităţile ilegale derulate) fondurilor obţinute prin investiţii imobiliare”, potrivit IGPR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii