Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soţia i-a cerut divorţul Afaceristul Done este burlac, dar cu averea în pericol de confiscare

ro

03 Feb, 2012 00:00 4346 Marime text

Divort-magazinDovi.jpgJudecat în stare de arest pentru un presupus prejudiciu imputat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa ce se ridică la peste 1,37 milioane de lei, renumitul afacerist constănţean Viorel Done a redevenit burlac.

Judecătorii constănţeni au admis cererea de divorţ pe care o formulase soţia lui la scurt timp după ce particularul a fost încătuşat. Foarte interesant, cu toate că noua legislaţie se pare că le-ar permite suspecţilor infracţiunilor economice să rămână cu averile intacte, dacă aceştia divorţează şi bunurile rămân soţiei, surse avizate susţin că divorţul nu salvează averea pe care Done este bănuit că şi-ar fi strâns-o pe căi mai puţin legale. Motivul: întreaga avuţie a „regelui ţigărilor", cum a fost numit Done, este pusă sub sechestru asigurător, în vederea recuperării prejudiciului. Mai mult decât atât, Judecătoria Constanţa a anulat cererea de împărţire a bunurilor, formulată de soţia lui Done.

În acelaşi context, poate că nu este de trecut cu vederea faptul că fosta soţie a afaceristului Viorel Done a fost cea care a deschis la Constanţa „trend-ul" divorţurilor de magnaţii arestaţi. După cum relatam în ediţiile anterioare, exemplul Mariei Done a fost urmat în aceeaşi zi de soţiile business man-ilor constănţeni Ion şi Stelian Livadariu, încătuşaţi în aceeaşi perioadă cu Done, dar pentru alte infracţiuni. Totuşi, dacă divorţurile lui Ion şi Stelian Livadariu de soţiile lor au fost suspendate de instanţă, divorţul lui Done a mers mai departe.

Înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave

Done a fost arestat preventiv în luna august 2011 pentru un prejudiciu estimat de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa la circa trei milioane de lei, rezultat din evaziune fiscală, contrabandă cu ţigări şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. În plus, Done s-a ales şi cu interzicerea activităţii firmei sale, pentru o perioadă de 60 de zile. Între timp, interdicţia a fost ridicată. Cazul „divorţul Done" a fost înregistrat pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa pe data de 4 august, sub numărul 20253/212/2011, iar obiectul dosarului era „divorţ cu minori - încredinţare minori - pensie întreţinere". Părţi în proces erau Maria Done, în calitate de reclamant, Viorel Done, pârât, iar Consiliul Local Constanţa era autoturitate tutelară. Iniţial, termenul a fost fixat pentru data de 2 decembrie, dar soţia afaceristului a făcut cerere de urgentare a procesului şi de preschimbare a termenului, astfel că judecata a început la data de 21 octombrie. Ulterior, pe data de 2 decembrie 2011, completul prezidat de magistratul Mihail Stănescu-Sas al Judecătoriei Constanţa a admis excepţia de netimbrare a cererii de partaj şi a anulat cererea de împărţire a averii, ca netimbrată. Totodată, instanţa i-a pus în vedere reclamantei să depună originalul certificatului de căsătorie. În cele din urmă, după un proces relativ rapid, instanţa a admis cererea de divorţ.

Magnatul a acordat divorţul

„Dispune desfacerea căsătoriei părţilor ca urmare a acordului acestora", se arată în minuta instanţei. Cu alte cuvinte, „regele ţigărilor" i-a acordat soţiei sale divorţul. Totodată, în documentul instanţei se precizează că „reclamanta păstrează numele dobândit prin căsătorie", iar copilul a fost încredinţat mamei, Viorel Done fiind obligat să plătească o pensie de întreţinere de 500 de lei lunar, de la pronunţarea hotărârii până la majorat. Hotărârea Judecătoriei Constanţa este irevocabilă asupra divorţului, însă poate fi atacată în apel în termen de 15 zile de la comunicare în legătură cu celelalte aspecte ale sentinţei. De menţionat că surse apropiate cazului în care Viorel Done este cercetat pentru evaziune spun că, dacă divorţul intentat de soţia afaceristului a fost un tertip pentru ca acesta să rămână cu averea, nu a fost unul foarte inspirat, dat fiind că bunurile lui Done sunt urmărite de sechestrul asigurător impus de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa încă din timpul desfăşurării anchetei. Până la acest moment, hotărârea privind divorţul nu a fost atacată în apel.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii