Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soldații români din trupele speciale au uniforme noi

ro

16 Nov, 2016 18:38 4164 Marime text
Soldaţii români din trupele speciale au uniforme noi. Şi, pentru prima dată, ele au fost create şi testate la noi în ţară, de către specialiştii Institutului de Cercetare din cadrul Ministerului Apărării. Trei ani a durat găsirea camuflajului perfect. Specialiştii au pus la punct şi un soft, care-i va ajuta să adapteze uniformele trupelor speciale oricărui teatru de operaţii în parte, transmite Digi24.
 
Ideea unui nou costum de luptă pentru soldaţii din forţele speciale a plecat chiar de la problemele întâlnite în teatrele de operaţii de către militari. Cei câţiva specialişti ai institutului de cercetare din armată au muncit aproape 4 ani la noua uniformă. Au creat un soft special care acum le permite să adapteze camuflajul uniformelor oricărei misiuni în care participă soldaţii din trupele speciale române.
 
„Modelul de camuflaj a fost generat folosind o bază de date cu imagini din teren”, afirmă Daniel Țurcanu, şeful Secţiei de Cercetare Armament.
 
Au fost folosite imagini din deşert pentru militarii care luptă în Afganistan, poze cu zăpadă pentru forţele speciale care au misiuni în acest anotimp şi imagini din restul anului pentru uniformele de antrenament. Costumele de luptă au fost îmbunătăţite faţă de cele cumpărate de armata română în urmă cu mai bine de 14 ani. Materialul din care este croită uniforma este ignifugat.
 
„Îmbunătăţirea caracterului de ergonomie, protecţie fizică pentru genunchi, coate”, precizează Daniel Țurcanu, şeful Secţiei de Cercetare Armament, citat de Digi24.ro.
 
Când munca soldaţilor de la cercetare a fost gata, noile uniforme au fost testate de militarii forţelor pentru operaţiuni speciale. Acum ele sunt gata să intre în producţia de serie. Primele uniforme noi vor putea fi admirate cu ocazia paradei de 1 decembrie, atunci când un pluton al forţelor pentru operaţiuni speciale va defila pe sub Arcul de Triumf.

sursa foto: Cătălin Ovreiu/MApN
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii