Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicatul "Omnia" ameninţă cu reluarea protestelor în penitenciare

ro

04 Nov, 2016 12:17 2150 Marime text
Reprezentanţii sindicatului "Omnia" apreciază drept "utilă" pentru reducerea suprapopulării penitenciarelor propunerea Ministerului Justiţiei de a pune în dezbatere proiectul prin care deţinuţilor ar urma să li se scadă din pedepse, ca măsura compensatorie pentru condiţiile de detenţie, dar aminteşte că la fel de importante sunt şi condiţiile de lucru pentru personalul din închisori.
 
"Reamintim conducerilor Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor că, la aproape o lună de la data încetării protestelor personalului din penitenciare, încă nu s-a luat nicio măsura concretă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare, în egală măsură improprii şi cu efecte pe o durată sensibil mai mare", susţin sindicaliştii, potrivit realitatea.net.
 
Ei reamintesc că nu s-au modificat nici procedurile şi nici legislaţia menite să reducă lipsa de personal şi că numarul de ore suplimentare se păstrează la nivelul de peste 1,5 milioane la nivelul sistemului penitenciar, ceea ce ar afecta chiar punerea în aplicare a proiectului supus dezbaterii publice.
 
"În consecinţă, cerem Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor respectarea obligaţiei de a constitui un fond care să permită implementarea urgentă a unui set de măsuri menite a îmbunătăţi condiţiile de lucru pentru personalul din penitenciare. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a relua acţiunile de protest", spun reprezentanţii sindicatului "Omnia".
 
Ministerul Justiţiei a publicat, joi seară, proiectul de modificare şi completare a legii privind executarea pedepselor privative de libertate prin care se încearcă stabilirea unor măsuri reparatorii pentru deţinuţii cazaţi în condiţii improprii, aceştia urmând să beneficieze de o reducere a pedepsei cu trei zile pentru fiecare 30 de zile executate.
 
Sindicatul "Omnia” al lucrătorilor din penitenciare anunţa, în 14 octombrie, că Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au acceptat revendicările angajaţilor şi va fi adoptat un plan de îmbunătăţire a condiţiilor de lucru incluzând amenajări de siguranţă şi mijloace de protecţie a personalului, rezolvarea problemei deficitului de personal şi a inechităţilor salariale.
 
În cursul lunii septembrie, dar şi până la jumătatea lui octombrie, au avut loc proteste în penitenciarele Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu, Codlea, Târgu Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti, Bârcea Mare, Tulcea, Ploieşti, Focşani, Timişoara.
 
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit, în 26 septembrie, la Penitenciarul Gherla, cu reprezentanţii sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarelor, care i-au prezentat cererile lor legate de plata orelor suplimentare, de lipsa de personal şi de diferenţele salariale din sistem.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii