Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Şi eu fac parte din realitatea voastră"

ro

04 Dec, 2008 01:50 935 Marime text

Cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor cu handicap, Asociaţia Carmen Sylva a desfăşurat o serie de activităţi. Cei implicaţi în proiect au dorit să atragă atenţia întregii societăţi asupra problemelor cu care se confruntă cei cu dezabilităţi.

Persoanele cu handicap neuro-locomotor de gradele unu şi doi se confruntă cu lipsa mijloacelor de transport în comun adaptate la nevoile lor, a locurilor de muncă, a şcolilor speciale şi a amenajărilor rutiere adecvate.

ONG-ul oferă celor 30 de membri activi, dar şi celor imobilizaţi la domiciliu posibilitatea de a socializa, de a desfăşura activităţi lucrative şi de a se profila pe un anumit domeniu de activitate. În asociaţie sunt persoane care practică sporturi cum ar fi dansul, baschetul, şahul, rummy-ul, dar şi grafică computerizată sau îngrijire personală. Alţii se îndeletnicesc cu pictura, ornamentarea sticlei, broderia şi alte activităţi care sunt realizate fie la propunerea membrilor, fie a cadrelor care se ocupă de aceştia.

Deşi personalul angajat nu este numeros, reuşeşte să conducă cu succes asociaţia. Atenţia celor care conduc „Carmen Sylva" se concentrează  pe rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilităţi, integrarea şi reintegrarea acestora, îngrijire personală, socializarea şi petrecerea timpului liber.

Pentru o mai bună integrare în societate a celor cu diferite handicapuri se încearcă sensibilizarea autorităţilor, dar şi implicarea comunităţii, fără de care nu se poate face mare lucru. Familiile persoanelor cu nevoi speciale sunt încurajate să apeleze la sprijinul unor fundaţii sau asociaţii, să nu îi lase pe cei cu handicap să se izoleze, să sufere în tăcere, departe de ochii lumii care îi judecă.

Credit pentru maşina de brodat

„Carmen Sylva" este singura asociaţie care a obţinut un credit bancar pentru achiziţionarea unei maşini profesionale de brodat care să le ofere locuri de muncă şi activitate membrilor cu handicap. Prin Asociaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap  s-a reuşit achiziţionarea unui utilaj de developat profesional folosit de tipografii. Aceste două utilaje sunt sursa de venit din care asociaţia îşi ajută membrii atât financiar, cât şi ca ocupare a timpului celor care au dizabilităţi. Sponsorizările şi ajutoarele primite din exterior nu mai sunt pe primul plan. Din contră, contractele pe care le au cu diferite societăţi sau instituţii constituie sursele de venit ale asociaţiei.

Meseriile şi activităţile creative desfăşurate sunt acreditate. Carmen Sylva a fost aleasă de Ambasada Olandei pentru a primi o sponsorizare în urma consultării tuturor asociaţiilor din Constanţa. Cu acest ajutor, asociaţia a achitat mai mult de jumătate din suma creditată pentru achiziţionarea utilajului profesional de brodat.

Preşedintele Asociaţiei Carmen Sylva, Adela Burnea, îndeamnă toţi constănţenii să se implice, să ajute la integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi şi să nu îi trateze cu milă sau dispreţ, ci din contră.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii