Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sexgate la Colegiul Economic Mangalia

ro

28 Jan, 2005 00:00 13142 Marime text

Ani de liceu cu droguri si prostituate

La numai cateva zile de la scandalul "Liceul Eminescu", sistemul educational constantean este grav afectat de un nou incident * Ministerul Educatiei si Cercetarii a primit prin sistemul postei electronice o scrisoare, prin care sase profesori ai Colegiului Economic Mangalia isi acuza sefele de grave abuzuri si chiar fapte penale * Cei sase semnatari afirma ca cele doua directoare ale institutiei, Virginia Vlad si Cristina Irimia, au incurajat comiterea unor infractiuni (prostitutie si distribuire de hasis) si au avut mereu un comportament inadecvat posturilor pe care le ocupa * Profesorii afirma chiar ca directoarea adjuncta este protagonista unor scene de "amor fierbinte", chiar in sala de lectura a bibliotecii de la etajul II * Anul trecut, bisnitarii care locuiau peste drum de liceu aduceau in incinta tigari, hasis si fel de fel de prostituate care isi ofereau serviciile in toaleta liceului, iar in acest timp, cele doua directoare, desi aveau cunostinta de aceste lucruri, nu au luat nici o masura si au tolerat situatia * Inspectorul general ISJ Petrica Miu afirma ca acest caz a facut obiectul unei anchete, dar ca acuzatiile nu se confirma si sunt produsul "unor minti bolnave"

Un scandal de proportii a izbucnit in cursul zilei de ieri in sistemul educational constantean, insa de data aceasta nu mai este vorba despre reclamatiile unor elevi, ci de acuzatiile hotarate ale unor profesori din cadrul institutiei incriminate. In urma cu cateva zile, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii au ramas de-a dreptul socati, cand au primit prin posta electronica o reclamatie conform careia la Colegiul Economic Mangalia s-ar petrece fapte de prostitutie si consum de droguri. In scrisoarea respectiva, directorul liceului, profesoara Virginia Vlad, este acuzata ca ia "spaga" si ca foloseste fetele din unitate pentru prostitutie, punandu-le chiar "la dispozitia" inspectorilor veniti in control. De asemenea, acuzatorii mai afirma ca fetele au contract cu celebri frati Camataru (personaje ale lumii interlope din capitala, arestate in prezent), si ca elevii consuma tigari de hasis intr-o cladire aflata in vecinatatea scolii. Scandalul a inceput de fapt in luna octombrie 2004, cand o echipa de control a Inspectoratului Scolar Judetean Constanta a sosit la Colegiul Economic Mangalia, motivul fiind o reclamatie care a vizat modul defectuos de conducere a unitatii amintite de catre cele doua directoare, Virginia Vlad si Cristina Irimia, precum si unele disfunctionalitati ale activitatii acestei unitati scolare. Acest control a durat aproximativ doua saptamani, timp in care au fost verificate cataloage, registre matricole etc. In intervalul 15 septembrie-15 octombrie, orele de curs au fost comasate la treizeci de minute, datorita incapacitatii directoarelor de a da in folosinta cel de-al doilea etaj al institutiei. Celor doua li se imputa faptul ca erau preocupate de alte lucruri si anume, doamna directoare Virginia Vlad sa faca topless la Costinesti, iar adjuncta acesteia sa-si satisfaca amantul in sala de lectura a bibliotecii de la etajul II, care, chipurile, era in renovare. La recomandarea ISJ, s-a hotarat recuperarea orelor de curs pe o perioada de zece saptamani. Dupa plecarea echipei de control, spun cei sase semnatari ai epistolei, pana la sfarsitul semestrului I, toate s-au desfasurat "normal", elevii nu au frecventat cursurile, absente nu s-au pus, paznicul a absentat, astfel ca "in scoala au intrat fostii bisnitari care au locuit peste drum de liceu in casele care au fost demolate, cu tigari, hasis si fel de fel de prostituate care isi ofereau serviciile in toaleta liceului, putinilor elevi ramasi prin scoala in asteptarea profesorilor. In acest timp, directorul Virginia Vlad venea pe inserate, avand doar rol de vechil si incuind scoala".

Elevii pusi sa spele WC-urile profesorilor

Tot in perioada controlului, "la indicatia sus-numitei, pentru a nu se constata delicte grave, au fost rescrise cataloagele mai multor clase. Spre exemplu, la clasa X-a, efectivul elevilor este de 32 de copii, datorita transferarii a doi elevi care nu au dat nici macar examene de diferenta. Totodata, registrele matricole, in loc sa fie completate de catre cele doua secretare, conform instructiunilor, acestea sunt completate de catre diriginti". Cei sase profesori, Nadia Cioca, Maria Serbu, Liliana Lepadatu, Ninu Corneliu, Elena Ninu si Violeta Stoica, mai spun in e-mail-ul trimis ministerului ca pentru actiunea din data de 4 decembrie 2004, "Colegiul Economic Mangalia - parteneriat si dezvoltare" orele de curs au fost intrerupte, elevii fiind pusi sa mature salile de curs si holurile, sa spele geamurile si lambriurile, WC-ul profesorilor, cat si pe cel al elevilor. Iar cu o luna mai devreme, spun acuzatorii, profesoara Florenta Bocanca a fost in concediu medical, avand mana fracturata. Drept urmare, a fost suplinita de psihologul scolii, Diana Pacea, care avea program zilnic, intre orele 8.00-14.00. In acest sens, "ne intrebam cine a beneficiat de salariul doamnei profesoare, din moment ce doamna Pacea nu putea fi in doua locuri in acelasi timp. In acelasi timp, fara a avea performante scolare deosebite, salariile de merit au fost acordate unor profesori care nu participa cu absolut nimic la ridicarea nivelului instructiv-educativ. Spre exemplu, directorul Cristina Irimia, care pe langa indemnizatia de director, primeste "spagi" din examene de diferente, transferari, corigente, bacalaureat si taxele de protectie pentru cateva eleve care sunt prostituate si ale caror servicii sunt solicitate ori de cate ori vine cineva in inspectie de la ISJ Constanta, a luat si aceasta indemnizatie". Iar in ceea ce priveste actiunea "Bani de liceu", "aceasta este asigurata cu maxima discretie de catre directoarea scolii, motiv pentru care elevii claselor a XII-a desfasoara orele de curs la parterul pensiunii care este vizavi de colegiu, la cafele, bere si pizza, nefacandu-si nici un fel de probleme in privinta bacalaureatului". Cadrele didactice fac in relatarea lor si o oprire asupra fenomenului de falsificare a diplomelor de bacalaureat initiata de cele doua directoare inca din anul 1990 si care, conform spuselor lor, continua si in prezent, neluandu-se nici o masura, ca atare aceasta fiind cea mai rentabila afacere de imbogatire pentru cele doua.

Directoarele, imbogatite pe spinarea "sclavilor"

Se pare ca Virginia Vlad si-a mai cumparat un apartament cu trei camere in Mangalia, i-a deschis ginerelui din Grecia cabinet particular, iar celeilalte fiice, viitor medic stomatolog, i-a cumparat un apartament in centrul Bucurestiului. Problema este ca acesti bani au fost, se pare, castigati prin metode nu tocmai ortodoxe. "Si culmea, doamna directoare Vlad a fost propusa pentru "Omul anului" al orasului Mangalia. La ce? La spagi, manarii si partide de striptease prin Costinesti si pe plaja din Vama Veche. A afirmat ca iese la pensie cand vrea ea pentru ca, oricum, acasa doarme pe o saltea plina de valuta. Acuzatorii mai specifica faptul ca au informatii care, dealtfel, pot fi si verificate, conform carora una dintre elevele colegiului este prostituata "cu contract" a fratilor Camataru, plasata in liceu in urma unei intelegeri pe care acestia au avut-o cu cele doua directoare acum doi ani, dupa o intalnire "de afaceri intime" cu Cristina Irimia. Referitor la toate aceste acuze, inspectorul scolar general, Petrica Miu, a declarat urmatoarele: "Astfel de lucruri ar putea fi scrise doar de o minte bolnava. In urma primelor verificari, acuzatiile nu se confirma". Inspectorul scolar mai spune ca scrisoarea este semnata de un numar de sase cadre didactice. S-ar parea ca doi dintre profesori au fost pensionati in urma cu cativa ani, iar ceilalti patru cu care inspectorul general a discutat au ramas socati la aflarea acestor lucruri. Miu a mai declarat ca va sesiza organele de politie pentru demararea unei anchete si stabilirea persoanelor care se fac vinovate de transmiterea unor asemenea mesaje.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii