Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Server Muresan a recuzat toate instantele din Constanta

ro

11 Jan, 2003 00:00 792 Marime text

"Furtuna" in justitia constanteana

In prima faza, avocatii inculpatilor au solicitat, pe linie administrativa, inlocuirea in acest proces a magistratului Ciprian Coada, cel care a fost desemnat sa solutioneze acest dosar, dar reprezentantii instantelor constantene au respins aceasta cerere * Motivul invocat de catre avocatii lui Muresan si Hossu este legat de faptul ca, dupa ce in luna decembrie a avut loc primul termen de judecata in acest dosar, la scurt timp, judecatorul Coada a fost vazut intr-un bar in compania avocatului care reprezinta partea civila * De asemenea, avocatii lui Muresan au facut o cerere de recuzare, solicitandu-i lui Ciprian Coada sa se abtina sa mai judece procesul * Desi judecatorul a fost de acord cu acest lucru, instanta constanteana a refuzat cererea formulata de avocatii lui Sever Muresan, solicitandu-i lui Coada sa continue procesul

La Judecatoria din Constanta a avut loc, ieri, un nou termen de judecata in dosarul 26/2002 in care inculpati sunt Sever Muresan, fostul presedinte al Bancii Dacia Felix, si Mircea Hossu, angajat al aceleiasi institutii. Completul de judecata nu a putut trece la dezbateri deoarece, inca de la inceputul sedintei de judecata, avocatii lui Sever Muresan au solicitat revocarea tuturor instantelor constantene. Motivul invocat de catre acestia este legat de faptul ca, dupa ce in luna decembrie a avut loc primul termen de judecata in acest dosar, la scurt timp, judecatorul Ciprian Coada, cel care se ocupa de acest caz, a fost vazut intr-un bar in compania avocatului care reprezinta partea civila, in speta, Banca Dacia Felix. Mai mult, avocatii lui Muresan sustin ca, atunci cand au fost vazuti in acel bar, cei doi au plecat imediat. Sustinand ca nu este normal si nu este firesc ca un magistrat sa intre intr-o cauza unde prietenul judecatorului reprezinta una dintre partile civile care pretinde sute de mii de dolari, reprezentantii lui Muresan au solicitat tuturor reprezentantilor instantelor constantene ca, pe linie administrativa, judecatorul Ciprian Coada sa fie inlocuit in acest proces. Judecatorul Coada a recunoscut ca il cunoaste bine pe avocatul partii civile, fiind chiar prieteni inca din timpul facultatii la care au fost colegi. In cadrul sedintei de ieri, magistratul Ciprian Coada a declarat ca a facut o cerere de abtinere in acest proces, desi intalnirea din bar a fost pur intamplatoare, insa instanta constanteana a refuzat cererea avocatului lui Sever Muresan, solicitandu-i lui Coada sa continue procesul. In acelasi timp, si avocatul lui Mircea Hossu a facut cerere de recuzare, dar numai a magistratilor de la Judecatoria Constanta.

Dosarul plimbaret

Acest dosar ar fi trebuit sa se judece la Cluj, insa, la solicitarea Ministerului Justitiei, a fost stramutat la Suceava. La scurt timp, deoarece inculpatii din acest dosar aveau unele suspiciuni cu privire la magistratii din Suceava, au cerut Curtii Supreme de Justitie stramutarea dosarului intr-o alta localitate, iar reprezentantii acestei institutii au hotarat sa fie solutionat de Judecatoria Constanta. In cadrul sedintei de ieri, magistratii constanteni au luat act de cererile privind recuzarea instantelor constantene, solicitate de catre avocatii lui Muresan si Hossu, urmand ca dosarul sa fie trimis spre solutionare la Curtea Suprema de Justitie, care va stabili daca procesul va continua sau nu la Constanta. Conform rechizitoriului, in perioada 1992-1995, Sever Muresan, in calitate de reprezentant al mai multor consilii de administratie si de presedinte al Bancii Dacia Felix, a obtinut sume de bani in valoare totala de 160 milioane USD, prin incheierea unor contracte de credite. Pentru aceste credite, Muresan a prezentat o scrisoare de garantie, fara acoperire, emisa de BRC, in favoarea Daciei Felix. Sever Muresan este acuzat ca a inlocuit mai multe file din actele constitutive ale societatilor pe care le reprezenta, pentru a prezenta, de fapt, o situatie nereala cu privire la situatia economico-financiara a societatilor respective. Muresan a obtinut creditul, pe care nu l-a mai restituit. In acelasi dosar, Mircea Hossu este acuzat ca i-a facilitat lui Muresan cererile de creditare. Sever Muresan este judecat pentru inselaciune, fals material, uz de fals si falsificarea creditului societatii cu rea-credinta, iar Hossu este judecat pentru aceleasi fapte, dar si pentru abuz in serviciu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii