Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatul Universitatii "Ovidius" pune pumnul in gura studentilor

ro

27 Nov, 2002 00:00 1229 Marime text

Adio grevelor

Ultima miscare de protest organizata de studentii de la "Ovidius" a nascut multe controverse * Liga Studentilor a fost impotriva * In paralel cu greva, un grup de 84 de studenti au trimis un memoriu Prefecturii * Surse din universitate spun ca adevaratii autori s-ar putea sa fie profesori care i-au folosit pe studenti ca masa de manevra # Senatul a luat masuri pentru viitor: toti cei care se vor implica in actiuni ce aduc prejudicii imaginii universitatii vor avea de suferit

Studentii care au de gand sa organizeze miscari de protest trebuie sa se gandeasca foarte mult inainte sa faca acest pas. Si asta pentru ca Senatul Universitatii "Ovidius" a hotarat sa sanctioneze orice actiune revendicativa a studentilor. Mai exact, orice actiune revendicativa in care studentii nu se adreseaza mai intai Senatului Universitatii. Probabil ca aceasta hotarare recenta a Senatului isi are cauza in urma grevei studentesti ce a avut loc acum doua saptamani. Este vorba despre miscarea de protest a unui grup de studenti din Universitatea "Ovidius", care au hotarat sa organizeze o greva japoneza. Greva s-a terminat dupa doua zile, dupa ce rectorul Adrian Bavaru a promis ca va solutiona o parte din revendicari. Studentii cereau rezolvarea problemei foilor de drum pentru transportul pe calea ferata, decontarea pretului abonamentelor pentru mijloacele de transport in comun din Constanta, dotarea corespunzatoare a laboratoarelor, anularea obligativitatii de a servi masa la cantina, pentru studentii care locuiesc la caminele de liceu cu care universitatea are incheiate contracte. Dupa cum cotidianul nostru a mai scris, liderii Ligii Studentilor au boicotat greva. Mai mult, Cristian Mosnianu, presedintele organizatiei, a incercat sa ii intimideze pe studentii din comitetul de initiativa, amenintandu-i cu eliminarea din Liga, daca se implica in organizarea grevei.

Scenariile puterii

Cel mai ciudat a fost ca, in paralel cu greva organizata de comitetul de initiativa, cineva a trimis la Prefectura un memoriu semnat de 84 de studenti ai universitatii. De la Prefectura, memoriul a fost trimis spre solutionare Senatului Universitatii. Michael Chircor, secretarul stiintific al Senatului si purtator de cuvant al Universitatii "Ovidius", ne-a declarat ca semnatarii nu au procedat corect trimitand acest memoriu direct Prefecturii. Mult mai normal ar fi fost, in opinia lui Chircor, ca problemele sa fie discutate mai intai in Senatul universitatii, mai ales ca acesta este abilitat in rezolvarea acestor probleme. Pe viitor, astfel de "greseli" vor fi sanctionate de catre Senat. Probabil ca ultima miscare de protest i-a pus pe ganduri pe unii din conducerea universitatii si ei s-au gandit sa incerce impiedicarea, pe viitor, a unor asemenea initiative. Hotararea respectiva nu vorbeste insa concret despre masurile ce vor fi luate impotriva studentilor sau profesorilor care se vor face vinovati de actiuni ce pot prejudicia imaginea universitatii. Se pare ca organizatorii ultimei greve vor fi iertati totusi, pentru ultima data. Surse din interiorul Universitatii "Ovidius" nu exclud posibilitatea ca memoriul sa fi fost opera unui grup de profesori, care s-au folosit de studenti ca masa de manevra. Este vorba, desigur, despre acei profesori care se opun actualei conduceri a universitatii si care ar fi profitat de context, adica de miscarea de protest, ar fi elaborat memoriul si i-ar fi pus pe studenti sa semneze. Astfel s-ar explica mai bine de ce memoriul a fost trimis direct Prefecturii, evitandu-se in acest fel un dialog cu Senatul Universitatii. Oricum, este cert ca sezonul grevelor la Universitatea "Ovidius" a cam trecut. Ca se aude ca se lasa cu pedepse.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii