Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnal de alarmă! Constănţeni, fiţi atenţi! O nouă ţeapă la angajare!

ro

29 Jul, 2016 00:00 13815 Marime text
 

Pe Facebook circulă, în ultimele zile, un avertisment pentru toţi românii. Acesta se referă la o nouă metodă de a fi lăsat fără bani în România: prin intermediul unor anunţuri de angajare.
 
„În atenţia miliţiei. O nouă metodă de a fura bani în România. Am trimis trei CV-uri, toate mi-au fost acceptate şi au venit cu acest spam. Ăsta e reply-ul de la Best Jobs... Pe E-jobs cereau 20 de lei :) Ia uite vrăjeală românească!“, spune cel care a tras semnalul de alarmă.
 
În presupusul reply de la Best Jobs se arată că cel care a depus CV-ul a fost selectat pentru a doua etapă a preselecţiei pentru ocuparea unei poziţii în cadrul companiei Euro Cargo LTD International - sucursala România. Însă, pentru a se înregistra dosarul în vederea susţinerii interviului, candidatul trebuie să achite o „taxă de obţinere cazier european în valoare de 30 de lei“. Acest cazier european este necesar înainte de susţinerea interviului, întrucât se doreşte să se vadă dacă cel selectat a „desfăşurat activităţi la vreun alt operator economic din alt stat european” sau dacă a „săvârşit vreo faptă de natură penală pe teritoriul UE“.
 
Candidaţii sunt îndrumaţi să achite taxa la bancomatele Qiwi, dar şi la bancomatele Zebrapay. Tot în email se punctează faptul că, în cazul în care nu veţi fi angajat, taxa achitată se va restitui sub forma unui bon valoric, în valoare de 100 de lei, care „să acopere ziua de lucru pierdută şi eventualele cheltuielile de deplasare până la locaţia unde se va desfăşura interviul“.
 
În cele ce urmează, redăm integral conţinutul emailului postat pe pagina de Facebook a celui care a conceput alerta.

„Bună ziua,
 
În urma analizei CV-ului dumneavoastră aţi fost selectat pentru a doua etapă a preselecţiei pentru ocuparea unei poziţii în cadrul companiei Euro Cargo LTD International sucursala România. Pentru a vă înregistra dosarul în vederea susţinerii interviului «face to face» în sesiunea de la începutul lunii august (10 august 2016) cu angajatorul britanic, o să fie nevoie să-mi furnizaţi o copie de pe ultimul act de studii, o copie de pe actul de identitate şi să achitaţi taxa de obţinere cazier european în valoare de 30 lei. Angajatorul doreşte să vă obţină pe cont propriu cazierul european până în data susţinerii interviului. Astfel, vă verifică dacă aţi desfăşurat activităţi la vreun alt operator economic din alt stat european sau dacă aţi săvârşit vreo faptă de natură penală pe teritoriul UE.
 
Menţionez că valabilitatea acestui document european este de 6 luni şi poate fi folosit în orice alt proces de angajare înlocuind legal şi pe deplin cazierul judiciar sau pe cel fiscal emis de autorităţile române. În cazul în care nu veţi fi angajat, taxa achitată se va restitui sub forma unui bon valoric (în valoare de 100 RON) care să acopere ziua de lucru pierdută, cât şi eventualele cheltuieli de deplasare până la locaţia unde se va desfăşura interviul. Plata taxei de cazier se va realiza în contul companiei britanice de bitcoin. Acest lucru este relativ uşor de realizat oriunde în România, iar suma se va achita în lei la bancomatele Qiwi (http://www.qiwi.ro/ - acestea se găsesc în fiecare market Penny, dar şi în alte locaţii publice), dar şi la bancomatele Zebrapay (http://www.zebrapay.ro/ locaţii - aici găsiţi locaţiile acestor bancomate larg răspândite pe întreg teritoriul ţării). Depunerea se face în RON. Urmaţi instrucţiunile afişate de bancomat după ce aţi selectat plata Bitcoin.
 
Pentru bancomatele Kiwi, plata se va efectua pe adresa de e-mail: cargoeurouk@gmail.com;
pentru bancomatele Zebrapay, depunerea se va efectua utilizând codul de portofel (nr. cont): 15m87cLsUsM4drsda3X983Gg4SfJJ42X75. Chitanţa ce demonstrează achitarea taxei de cazier şi copia scanată a actului de studii se vor trimite prin e-mail şi se vor ataşa la dosarul candidatului, colegii mei urmând să vă contacteze telefonic pentru a vă trimite invitaţia personalizată la interviul ce se va desfăşura în data de 10.08.2016. Locaţia desfăşurării interviului va fi prezentată în invitaţia primită de fiecare candidat.
 
Cu stimă, Vlăsceanu Mihai.
Vlăsceanu Mihai - Human Resource Manager LTD Euro Cargo Romania.“

Ce spun cei care au numele de „Euro Cargo” în firmă

Am contactat telefonic reprezentanţii firmelor International Euro Cargo SRL şi Euro Cargo SRL.
 
International Euro Cargo SRL este o societate cu sediul în municipiul Constanţa, înfiinţată în anul 1994, ce are ca principală activitate „transporturi rutiere de mărfuri”. Conform datelor oferite de Registrul Comerţului la 28 iulie 2016, asociaţi şi administratori în firmă sunt Manole Manea şi Maria Manea.
 
La numărul de telefon menţionat în fişa de la Registrul Comerţului a răspuns fiul acestora, Felix Manea, care este coordonator de transport în cadrul firmei. I-am expus situaţia, iar acesta ne-a explicat că ei nu dau anunţuri de angajare.
 
„În primul rând, nu am dat anunţuri de angajare niciodată! Noi angajăm şoferii din vorbă în vorbă, cum s-ar spune. Nu daţi bani, pentru că noi nu am dat vreun anunţ! Nu cunosc nici un Vlăsceanu Mihai şi nici măcar nu avem manager de resurse umane. Nici nu este vorba despre firma mea în acel email. Euro Cargo cred că sunt mii de firme. Eu am International Euro Cargo. Nu este acelaşi lucru. Este o asemănare de nume. Dacă scrieţi Euro Cargo, probabil că mai sunt. Noi lucrăm doar în România. Este doar o asemănare de nume. Oricum, nu este vorba despre firma mea şi eu nu am dat niciun anunţ!“, a explicat Felix Manea, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
Euro Cargo SRL este o firmă cu sediul în Bucureşti, înfiinţată în anul 1999, ce desfăşoară „alte activităţi anexe transporturilor”. Conform datelor de la Registrul Comerţului, consultat la 28 iulie, asociaţi în firmă sunt Crina Elena Petre şi Gabriel Sorin Drăgoi. Administratorul societăţii este Gabriel Sorin Sîrbu.
 
„Nu am postat niciun anunţ de angajare! M-a sunat şi pe mine cineva că am postat pe Best Jobs un anunţ, ceva cu «angajăm jurist». M-a bătut la cap şi i-am zis că nu am postat niciun anunţ. Eu, în calitate de administrator al firmei, vă confirm că nu am postat niciun anunţ de angajare! Cred că este o mare ţeapă! Să nu achite nicio taxă! Să nu facă nicio plată! Să stea cu banii liniştiţi!“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Gabriel Sorin Sîrbu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ion 14 Nov, 2016 18:50 Acum am primit un email identic. Red Logistics Europe LTD
  • Alina 29 Sep, 2016 01:35 Am primit si eu exact acelasi mail, doar ca de la firma Red Transportation Europe LTD sucursala Romania. Mi s-a parut suspect pt ca ofera 100 lei celor care nu sunt angajati, dar cer 30 lei pt un cazier pe care nu il pot obtine ei decat cu procura. Plus ca solicita trimiterea banilor prin acele bancomate, desi majoritatea au un cont pe care il folosesc. Sper sa se ia masuri impotriva lor!
  • Ana 19 Sep, 2016 22:07 Va multumesc pentru articolul postat. Am primit si eu un astfel de email si nu intelegeam ce legatura au banii cu cazierul, de ce nu imi cere cazierul si atat. Am cautat fiecare adresa redata in email si nimic nu se lega, nici titlurile firmelor, nici adresa de contact, iar pe singurul site prezentat engleza folosita nu este prea corecta pentru o firma britanica, cu traditie din 1982. Am cautat si anuntul de pe Best Jobs, care disparuse complet. Apoi, am gasit articolul acesta care a lamurit totul. Btw sunt din Brasov. aniela, poate ar trebui sa ne spui cu ce firma ai patit la fel. Ce se poate face pt a opri oameni de genul?
  • Toma Puiu 19 Sep, 2016 18:16 Asemnea am patit si eu
  • Toma Puiu 19 Sep, 2016 18:15 Un email am trimis, mi-am dat seama de teapa la primirea raspunsului. Am dat replay cu acest articol.
  • Luminita 12 Sep, 2016 15:53 Buna ziua!. Sunt din Braila si exact acelasi email l-am primit si eu dupa ce am trimis cv-ul dar firma era alta: green transport ltd. Citind articolul mi-am dat seama ca dupa ce firma s-a prezentat in mial-ul trimis la final, in datele de contact era trecuta adresa de email cu firma euro cargo despre care se vorbeste mai sus. Deci, atentie, ne asalteaza cu tepe pe toate patile,
  • Daniela 01 Sep, 2016 18:24 am patit la fel dar cu o alta firma