Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se implinesc 30 de ani de la tragedia navei Independenta

ro

14 Nov, 2009 00:33 12788 Marime text
cap3.jpgPe 15 noiembrie 1979, 42 de marinari români şi-au pierdut viaţa în cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime. Corpurile a 11 dintre ei nu au mai fost găsite niciodată.

Acum 30 de ani, pe 15 noiembrie 1979, în apele Mării Marmara, la intrarea în strâmtoarea Bosfor, 42 de marinari români şi-au pierdut viaţa într-un mod tragic.

Petrolierul Independenţa, ce-a mai mare navă construită în şantierele din ţară, considerată nava amiral a flotei comerciale, a fost lovită de o navă grecească, în jurul orei 04.30, ora Turciei.

Din cauza scânteilor provocate în urma frecării corpurilor de metal ale celor două nave s-au aprins cele peste 95.000 tone de ţiţei care se aflau la bordul petrolierului. La scurt timp s-a produs prima explozie şi astfel a început coşmarul.

În urma exploziilor multiple şi a incendiului care s-a declanşat imediat, 42 de marinari români nu s-au mai întors vii în ţară. Mai mult, 11 dintre ei nu au mai fost găsiţi niciodată.

Pe 15 noiembrie 1979, în lista echipajului Independenţa se aflau 45 de membri. Doar trei au scăpat cu viaţă deoarece au avut inspiraţia să se arunce în partea opusă locului unde se declanşaseră exploziile şi fumul. Au înotat repede şi astfel pelicula de petrol care ardea pe suprafaţa mării nu i-a ajuns.

850 de dolari - atât au valorat 42 de vieţi

Imediat după acest groaznic accident, autorităţile portuare din Istanbul au sechestrat nava grecească Evriali, iar comandantul a fost reţinut.

Tribunalul Penal din Turcia l-a găsit vinovat şi l-a condamnat la 20 de luni de închisoare. Totuşi, după ce i s-a scăzut perioada în care a stat în cercetări, restul pedepsei a fost transformată în bani. Astfel, comandantul a plătit doar 850 de dolari şi a fost eliberat.

scriitor_constantin_cumpana_06.jpgConstantin Cumpăna a pus pe hârtie acest accident

Ziaristul constănţean, Constantin Cumpăna, a scris şi o carte despre acest tragic accident. „Tragedia navei Independenţa - cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti" a fost lansată acum trei ani, la începutul lunii octombrie.

Cartea conţine mărturii, declaraţii şi documente inedite descoperite în arhivele din România.

Potrivit cărţii lui Constantin Cumpănă, Independenţa a ars neîntrerupt timp de 29 de zile şi nopţi, iar scoaterea epavei a durat şase ani şi a costat aproape 18 milioane de dolari.

{mos_ri:Nava Independenta} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii