Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scufundările în epava Medy au fost interzise de Căpitănia Portului Temerile lui Mezei faţă de scafandrii amatori

ro

28 Sep, 2010 22:19 3078 Marime text
cap_7.jpgPeste două zile, angajaţii societăţii comerciale Shark SRL vor cerceta epava cargoului turcesc Medy, unde se presupune că se află trupurile scafandrilor Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas.

Alexandru Mezei, şeful Căpităniei Zonale Constanţa, spune că a interzis scufundarea în zona epavei Medy din cauza riscului la care se expun scafandrii voluntari. Echipele Agenţiei Romāne de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) inspectează de două ori pe zi zona în care au dispărut cei doi. Asta spre disperarea familiilor, care aşteaptă ca autorităţile să scotă la suprafaţă trupurile tinerilor pentru a putea fi înmormântaţi creştineşte.

Catalin_Ispas_zarafu.jpgAu trecut 20 de zile de când Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas au pierit în timp ce încercau să filmeze unul dintre rezervoarele epavei cargoului turcesc Medy. Această navă s-a scufundat la începutul lunii, la şase mile marine în largul mării. Conform datelor furnizate de autorităţi, Medy, sub pavilion Turcia, era încărcată cu 3.300 de tone de fier vechi şi cu tancurile pline de carburant şi ulei. Jorj Unciuleanu, patronul SC Hunter's Company SRL, firma pentru care lucrau scafandrii dispăruţi, ne-a declarat că dorea să lanseze o ofertă către clubul de asigurări P&I pentru a scoate carburantul din rezervoare cargoului. „Acest club acoperise poliţa de asigurare contra poluării cu hidrocarburi. Este o chestiune uzuală. (...) Cantitatea de combustibil din rezervoarele navei era suficientă pentru a ajunge la Istanbul", ne-a declarat Jorj Unciuleanu. Acesta continuă spunând că a vorbit cu agentul navei, Italrom, „chiar din seara aceea" (n.r. când au dispărut Zarafu şi Ispas) „despre situaţie în sine". „Aşteptăm să-şi termine Shark-ul lucrările şi să meargă în zona epavei. În rest, nu mai ştiu nimic despre operaţiunile de căutare a celor doi scafandri", a mai arătat şeful de la SC Hunter's Company SRL. La rândul său, Alexandru Mezei, şeful Căpităniei Zonale Constanţa, spune că a interzis scufundarea în zona cargoului turcesc Medy din cauza riscului la care se expun scafandrii voluntari, convinşi că au suficientă pregătire pentru a intra în navă. „N-am chef să mă trezesc cu scafandrii voluntari din Harghita care au coborât doar în bazine de acumulare. Peste două zile vor relua căutările cei de la firma Shark", a explicat Mezei.

Scrisoare deschisă

Nu este de trecut cu vederea faptul că pe site-ul www.scubaboard.ro a fost postată o scrisoare deschisă, document virtual prin intermediul căruia încearcă să se atragă atenţia autorităţilor asupra condiţiilor inumane îşi care îşi desfăşoară activitatea scafandrii comerciali din România. „Comunitatea scafandrilor din România, atât sportivi cât şi comerciali, protestează vehement împotriva condiţiilor inumane în care îşi desfăşoară activitatea scafandrii comerciali din România. În anul 2010, au decedat zece scafandri comerciali şi niciun scafandru sportiv. Aceste fapte ne îndrumă să luam atitudine şi să protestăm public. Ultimele evenimente petrecute ne arată că în România, scafandrii comerciali sunt trataţi în cel mai aberant mod posibil, neasigurându-se de către angajatori minimul de condiţii şi echipament necesar desfăşurării activităţilor specifice pentru care au fost angajaţi. La data de 9 septembrie au dispărut în timp ce prestau activităţi pentru firma Hunter's Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu. (...) Autorităţile au interzis voluntarilor dispuşi să facă operaţiuni de căutare şi recuperare deplasarea la epava în care se presupune că s-ar afla cei doi dispăruţi. Ne întrebăm dacă România dispune de mijloacele necesare pentru intervenţie, căutare şi recuperare în caz de accident, iar răspunsul este din ce în ce mai clar", se arată în scrisoare. Documentul se încheie printr-o solicitare din partea comunităţii scafandrilor în ceea ce priveşte căutarea şi recuperarea celor doi şi punerea la dispoziţia opiniei publice filmul pe care cei doi l-au făcut. „Acest film se află pe o cameră pe care Cătălin Ispas a închiriat-o înainte de a pleca spre epava navei Medy. Cererea noastră are ca obiect prevenirea muşamalizării acestui caz şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de dispariţia colegilor noştri", mai spun colegii lui Zarafu şi ai lui Ispas.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii