Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scafandrii români au descoperit submarinul care a scufundat vasul Struma

ro

15 Sep, 2010 02:27 4258 Marime text
struma-sursa-foto-Historia-ro.jpgMembrii clubului de scafandri „Black Sea Wreck Divers" din Constanţa şi ai Centrului de Scufundări „Aquarius" susţin că au găsit epava submarinului care a scufundat nava Struma şi a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre - zona Constanţa. Pe nava Struma se aflau, în februarie 1942, 764 de refugiaţi evrei, dintre care 120 copii, care emigrau spre Palestina. În urma naufragiului Strumei, a existat un singur supravieţuitor, David Stoliar, potrivit www.isro-press.net.

Până acum, atât epava vasului Struma, aflat sub pavilion Panama, cât şi cea a submarinului rusesc au fost căutate fără niciun rezultat de mai multe echipe internaţionale de scafandri. După mai bine de doi ani de investigaţii în arhive, submarinul epavă a fost identificat ca fiind SC-213, cel ce a torpilat Struma în februarie 1942. Submarinul - din clasa Schuka, având un echipaj de 43 de marinari, inclusiv comandantul Isaev Nikolaij Vasil - a părăsit în ziua de 28 septembrie 1942 portul Batumi - Georgia, pentru a se poziţiona în zona 45, în cea de-a şasea sa misiune de luptă. După plecare, nu a mai fost stabilit niciun contact radio, submarinul fiind practic considerat pierdut timp de două săptămâni, între 1 - 14 octombrie 1942. Submarinul prezintă urme vizibile ale unei explozii, prin contact cu o mina marină, fapt ce confirma suspiciunile pierderii sale în 1942.

În semn de respect pentru sutele de oameni care şi-au pierdut viaţa acolo, echipele de cercetători români nu au intrat în epava submarinului, investigaţia rămânând la latitudinea autorităţilor maritime ruseşti. Descoperirea recentă a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor române cât şi a reprezentanţilor Federaţiei Ruse în România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii