Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şase persoane au fost predate autorităţilor vecine Reţea de traficanţi de migranţi sirieni, destructurată de Garda de Coastă

ro

26 Mar, 2013 00:00 1687 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au destructurat o grupare de trafic de migranţi formată din cetăţeni bulgari. Aceasta racola şi călăuzea cetăţeni sirieni pentru a ajunge în state din Spaţiul Schengen - Austria, Suedia sau Belgia.
În urma cercetărilor poliţiştilor de frontieră români, au fost reţinuţi trei cetăţeni bulgari, care sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi şi trei cetăţeni sirieni care au intrat ilegal în ţara noastră. Cetăţenii sirieni plăteau sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro traficanţilor bulgari pentru a ajunge în Spaţiul Schengen.

În data de 21 martie, în jurul orei 12.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Băneasa au monitorizat două autoturisme înmatriculate în Bulgaria şi conduse de doi bărbaţi care solicitau localnicilor din satul Tudor Vladimirescu informaţii despre zona de frontieră.
Întrucât cei în cauză nu-şi justificau prezenta în zonă, poliţiştii de frontieră au procedat la oprirea maşinilor şi legitimarea celor doi conducători auto. Cu această ocazie, s-a stabilit că cei doi sunt cetăţeni bulgari, iar la controlul autoturismelor au fost găsite mai multe hărţi, obiecte de îmbrăcăminte cu înscrisuri arabe, file cu înscrisuri în limba arabă, documente emise de autorităţile din Germania, dar şi bani - 500 de euro şi 135 de lei. Drept urmare, cei doi au fost conduşi la sediul Sectorului PF, în vederea continuării cercetărilor.

În data de 22 martie, în jurul orei 08.55, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Băneasa au observat alte două persoane de sex masculin care se deplasau pe jos, dinspre linia de frontiera spre localitatea Băneasa. Lucrătorii noştri i-au legitimat pe cei doi, care au prezentat două cărţi de identitate bulgăreşti, însă la controlul amănunţit s-a stabilit că una dintre ele este falsă, iar cel care a prezentat-o este de fapt cetăţean sirian.
În aceeaşi zi, în jurul orei 12.00, într-o pădure din apropierea localităţii Băneasa, poliţiştii de frontieră au depistat alţi doi bărbaţi, care au declarat că sunt cetăţeni sirieni. Aceştia au recunoscut că, împreună cu cei doi bărbaţi reţinuti anterior, au trecut ilegal frontiera din Bulgaria în România. Ei urmau să se întâlnească în localitatea Băneasa cu doi cetăţeni bulgari care conduceau două autoturisme, pentru a fi transportaţi spre Spaţiul Schengen.

Modus operandi

Din cercetările efectuate, s-a stabilit că membrii reţelei aduceau cetăţenii sirieni, pe diferite rute (prin Grecia sau prin Turcia), în Bulgaria şi îi cazau în Sofia câteva zile. Traficanţii au transportat migranţii în apropierea frontierei bulgaro-romane, de unde le-au indicat traseul pentru a trece ilegal frontiera, pe jos, aceştia fiind călăuziţi de unul din membrii reţelei. Ulterior, doi dintre traficanţi au intrat legal în România prin PTF Ostrov, conducând două autoturisme, şi s-au deplasat în localitatea Băneasa, de unde urmau să preia migranţii. Din declaraţiile celor în cauza s-a stabilit că sumele solicitate de membrii reţelei cetăţenilor sirieni pentru ajungerea în Bulgaria (transport, cazare în Sofia, dar şi facilitarea ajungerii în Spaţiul Schengen prin procurarea de documente bulgăreşti false) erau cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro.

Pedeapsa

Poliţiştii de frontieră le-au întocmit dosare penale pentru trecere frauduloasă a frontierei celor trei cetăţeni sirieni, iar cetăţenilor bulgari, Yordanov T., Mohamed S. şi Mirchev A., pentru infracţiunea de trafic de migranţi, toţi fiind prezentaţi procurorilor în vederea luării măsurilor legale. Cele două autoturisme, dar şi mai multe telefoane mobile găsite asupra celor şase persoane, au fost reţinute în vederea confiscării. Cercetările sunt continuate în colaborare cu autorităţile bulgare, pentru depistarea tuturor persoanelor implicate şi pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
De menţionat că, ieri, cei şase au fost predaţi autorităţilor din Bulgaria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii