Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Said Baaklini şi Rajef Sharif Mohammad, condamnaţi în UCM Reşiţa, cercetaţi de DNA într-un nou dosar

ro

05 Dec, 2015 00:00 3245 Marime text
Said Baaklini, reprezentantul firmei Libarom Agri, şi Rajef Sharif Mohammad, reprezentantul Mike Traiding, condamnaţi în dosarul „UCM Reşiţa“, sunt cercetaţi într-o nouă cauză. Ieri, procurorii DNA au anunţat extinderea urmăririi penale faţă de cei doi în dosarul privind suspiciuni de fapte de corupţie aparent săvârşite de Niculae Ioan, patronul grupului SC Interagro SA, de Gheorghe Bunea Stancu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, şi de alte persoane.
 
În noul dosar, Said Baaklini este suspectat de cumpărare de influenţă, complicitate la evaziune fiscală şi de spălare de bani. Asta în timp ce în sarcina lui Rajef Sharif Mohammad (dat în urmărire internaţională) s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că, „în prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului SC Interagro SA, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, fiind vizaţi funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului Interagro“.
 
„Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae au încercat prin activităţi de «lobby» să determine adoptarea unei asemenea hotărâri de guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de «subvenţionare». Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat.
 
În acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării hotărârii de guvern“, conform DNA.
 
Mai departe, procurorii arată că, „în cursul lunii martie 2009, suspectul Said Baaklini a contactat şi a promis unei persoane care ocupa o funcţie de decizie într-un minister că, în cazul în care va realiza intervenţiile şi demersurile necesare astfel încât să fie adoptat un proiect de hotărâre de guvern ce avea ca scop subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte din producţie internă, ceea ce i-ar fi adus beneficii de peste jumătate de miliard de euro lui Ioan Niculae, patronul Interagro, acesta din urmă îi va da, prin intermediul lui Said Baaklini, înaltului funcţionar suma de 3.000.000 de euro“.
 
„În urma efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că acţiunile iniţiate şi coordonate de suspectul Ioan Niculae, care a pus la cale un circuit financiar sub aparenţa unor tranzacţii comerciale între Interagro şi Libarom, care, în realitate, nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultată din evaziune fiscală, către o firmă de tip off shore din Insulele Virgine Britanice, au fost sprijinite de reprezentanţii firmelor implicate în acest circuit infracţional, mai precis Said Baaklini - reprezentantul Libarom Agri şi Rajef Sharif Mohammad - reprezentantul Mike Traiding“, precizează procurorii.
 
Aşa cum arătam şi mai sus, Said Baaklini şi Rajef Sharif Mohammad au fost condamnaţi în dosarul denumit generic „UCM Reşiţa“. Rajef Sharif Mohammad a luat 3,6 ani de închisoare, iar Said Baaklini a fost condamnat la şapte ani. Totodată, Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa (la data trimiterii în judecată), au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare. Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, a luat doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Sentinţele au fost atacate la Curtea de Apel Bucureşti.

Citeşte şi  

Bogatu şi Baaklini, inculpaţi din greşeală. SUP pentru Banias
Sentinţe definitive în ultima parte a dosarului UCM Reşiţa

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii