Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Sadac trebuie sa plateasca!"

ro

06 Nov, 2007 00:00 1558 Marime text

Gheorghe Gabriel Cornea, barbatul care afirma ca a ispasit pedeapsa pentru o crima comisa de altul, a fost de curand eliberat din penitenciar. Fostul detinut este hotarat ca, in libertate, sa-si caute dreptatea pe care nu a gasit-o din spatele gratiilor. Principalul responsabil pentru faptul ca a pierdut cinci ani din viata este, in opinia sa, procurorul criminalist Zafer Sadac, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.

Istoria a inceput in 1997, cand Pavel Ilie, un surdomut din Mangalia, a fost gasit mort in magazia de lemne a lui Marin Sandu, unul din vecinii lui Gheorge Gabriel Cornea. Surdomutul fusese batut crunt, fusese lovit cu toporul si lasat sa moara. Acuzat de comiterea faptei a fost Cornea, la care victima muncise o vreme ca zilier. Timp de noua ani, din spatele gratiilor, condamnatul a incercat, dupa cum afirma, in zadar sa-si dovedeasca nevinovatia. Zeci de cai de atac, ordinare si extraordinare, au fost formulate. "Nu vroiam decat sansa unei noi anchete. Intregul dosar, instrumentat de procurorul Zafer Sadac, s-a bazat pe probe insuficiente si ancheta a fost defectuos condusa. Vroiam numai o noua ancheta si o noua judecata", a sustinut, timp de noua ani, Gheorghe Gabriel Cornea. Principalul vinovat pentru ca si-a pierdut cinci ani din viata dupa gratii este, in opinia sa, procurorul Sadac, care s-a grabit sa caute probe incriminatorii numai pentru ca fapta sa nu ramana cu autor necunoscut. Dupa ce a ispasit cinci ani de puscarie, Cornea sustine inca faptul ca, din cauza ca rechizitoriul a fost atat de bine fabricat, toate instantele, inclusiv in caile de atac, au fost convinse de vinovatia sa. Si pentru ca o nenorocire nu vine niciodata singura, in momentul in care a vrut sa solicite un test ADN de pe arma crimei, un topor, s-a constatat ca aceasta disparuse din custodia Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta. La momentul respectiv, politia nu avea o camera de corpuri delicte, acestea fiind tinute la intamplare prin birouri. Nu a fost greu, prin urmare, ca toporul sa fie ratacit.

Cornea este decis sa apeleze la instantele internationale

Surpriza a venit anul trecut. In 2006, un alt puscarias s-a autodenuntat, marturisind ca el este cel care comisese crima din Mangalia. Cei doi, Gheorghe Gabriel Cornea si Relu Codreanu, cel care s-a autodenuntat sustin ca s-au cunoscut in inchisoare, in timp ce primul era condamnat pentru fapta comisa de al doilea. S-ar fi intalnit dupa ce autodenuntul a fost formulat, deci, afirma cei doi, nu este vorba de o manevra prin care Relu Codreanu sa ia asupra lui comiterea infractiunii de omor, pentru care nu ar mai raspunde la momentul de fata, avand in vedere ca era minor la data comiteri faptei, iar aceasta intre timp s-a prescris. Imediat cum a formulat autodenuntul, Relu Codreanu a fost adus la Parchet pentru audieri. Intre timp, Gheorghe Gabriel Cornea a formulat o noua cerere de revizuire, pe care, la inceputul anului 2007, Tribunalul Constanta a admis-o in principiu, dar la final nu i-a dat castig de cauza. Hotararea a fost atacata la Curtea de Apel, iar dosarul a primit termen pe 13 noiembrie. Intre timp, Gheorghe Gabriel Cornea a fost eliberat conditionat, in august 2007, din Penitenciarul Poarta Alba, pentru buna purtare. Fostul detinut asteapta, acum, judecarea acestei ultime cai de atac. In cazul in care va pierde, este hotarat insa sa apeleze la instantele internationale. "Pentru ce sa dau inapoi? Am pierdut cinci ani din viata. Nu mai am nimic de pierdut. Iar Sadac trebuie sa plateasca!", declara Gheorghe Gabriel Cornea.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii