Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabit Danis a atentat la imaginea Romaniei in plan extern

ro

30 Sep, 2004 00:00 4307 Marime text

Coabitare din interes cu PRM si etnicii turci

Prosperul om de afaceri Sabit Danis a finantat un reportaj difuzat de un canal TV din Turcia care a adus atingere comunitatii turce si imaginii Romaniei in plan extern * Una dintre vedetele televiziunii turce, Taki Dogan, a prezentat pe postul Haberturk, la o ora de maxima audienta, un material despre comuna Dobromir * Realizatorul turc a pus accent pe saracia comunitatii turce din aceasta localitate care a fost prezentata drept paradigma a nivelului social si cultural al turcilor dobrogeni * In materialul citat s-a inserat informatia potrivit careia un cetatean turc (in speta acelasi Danis) va fi, in curand, ales in Parlamentul Romaniei * Atitudinea omului de afaceri a starnit protestul vehement al Uniunii Democrate Turce din Romania * Potrivit unui comunicat remis redactiei, UDTR acuza faptul ca Sabit promoveaza o campanie electorala murdara * Campania lui Danis pare sa vizeze compromiterea comunitatii turce din Romania, precum si patarea imaginii tarii sale de adoptie * "Oare acest individ, Sabit Danis, este demn sa fie reprezentantul etniei turce in Parlamentul Romaniei?", se intreaba retoric semnatarul comunicatului, fostul deputat Osman Fedbi * Sabit Danis a provocat, in ultimii doi ani, mai multe conflicte deschise si diferende cu actualul deputat Metin Cerchez, in incercarea sa de a acapara electoratul minoritar, sarac, din zona Dobromir * Cadourile preelectorale pe care le face Sabit il situeaza pe acesta undeva la limita legalitatii * Inca de la venirea sa in Romania, Danis a urmarit sa acumuleze capital politic in interiorul etniei turcilor din Romania * Darurile oferite familiilor musulmane la fiecare sarbatoare si campaniile de presa concertate de Danis in presa locala par rupte dintr-un program bine pus la punct * Din acest proiect al lui Danis face parte si mariajul cu o cetateanca romana de etnie turca * Scopul acestui mariaj de forma pare a fi obtinerea cetateniei

La inceputul lunii septembrie, un grup de jurnalisti de la mai multe ziare si posturi de televiziune din Turcia a vizitat Romania la invitatia omului de afaceri Sabit Danis. Scopul vizitei a fost de a cunoaste pe viu modul de viata al etnicilor turci din Dobrogea. Aventura dobrogeana finantata de Sabit s-a concretizat intr-un reportaj difuzat de televiziunea Haberturk, in data de 16 septembrie a.c., la o emisiune de stiri programata in prime-time. Reporterul Taki Dogan, care este una dintre personalitatile presei audio-vizuale din Turcia, a realizat un reportaj in care a prezentat saracia comunitatii turce din comuna Dobromir, drept paradigma a statutului social si cultural al minoritatii turce din Dobrogea. Case daramate, fara strazi pietruite, fara curent electric, copii multi, nespalati si nescolarizati - acestea sunt doar cateva din imaginile care au socat auditoriul din Turcia. Colac peste pupaza, reportajul prezenta "generozitatea imperiala" a omului de afaceri in raport cu locuitorii comunei, cadourile acestuia avand rolul de a ameliora conditiile de trai ale acestora. In sfarsit, in material se spunea ca un cetatean turc, in speta acelasi Sabit Danis, va ajunge in curand in Parlamentul Romaniei, postura din care va lupta pentru un statut social onorant al etnicilor turci. Materialul de presa a starnit deja un scandal care ar putea sa se amplifice in zilele urmatoare. Presedintele Comitetului Director al Uniunii Democrate Turce din Romania, fostul deputat Osman Fedbi, a transmis presei un comunicat, in care condamna atitudinea lui Sabit Danis. Potrivit acestuia, responsabilitatea pentru atacul la adresa imaginii Romaniei si a comunitatii turce din tara noastra ii apartine in exclusivitate omului de afaceri, care a finantat sejurul ziaristilor din Turcia. "De sute de ani ne-am pastrat traditia, obiceiurile, limba, monumentele mostenite de veacuri, si am fost cetateni model ai acestei tari, iar acum, intr-o campanie murdara de alegeri, merita sa ni se creeze o astfel de imagine? E adevarat ca exista satul Dobromir, dar nu ne reprezinta. In general, etnia noastra este harnica si are reprezentanti in toate domeniile de activitate. Noi, turcii din Romania, meritam acest lucru? Oare acest individ, Sabit Danis, ce pateaza imaginea Romaniei (tara sa de adoptie) prin insinuarile sale, si improasca cu noroi etnia turca, este demn sa fie reprezentantul acesteia in Parlament?", se arata in comunicat.

Un apropiat al PKK, aghiotantul lui Vadim

Sabit Danis este si membru al Partidului Romania Mare. El ocupa functia de vicepresedinte al filialei constantene. La alegerile locale s-a aflat printre sponsorii filialei de la Constanta. Sabit este de mai mult timp in Romania. El a fost pentru prima data in Romania in anul 1988. Cu tot trecutul sau pe plaiuri romanesti, Sabit vorbeste o romana extrem de stricata, insa acest lucru nu l-a impiedicat sa obtina cetatenia romana si acum sa tinteasca la un post de deputat in Parlamentul Romaniei. Cum partidul din care face parte nu i-a oferit un loc eligibil pe liste, pentru ca probabil Vadim nu este dispus sa promoveze doi etnici turco-tatari in forul legislativ, Sabit si-a creat propria organizatie etnica. Acesta s-a asociat cu Ruhan Balgi, unul dintre fostii presedinti ai Uniunii Democrate a Turcilor din Romania, demis din cauza unei fraude comise in legatura cu achizitionarea unor imobile din fondurile oferite de Guvernul Romaniei. Eforturile celor doi au fost zadarnicite de legislatia organizatiilor minoritatilor nationale, potrivit careia acestea pot participa in alegerile generale doar daca sunt agreate de stat si mai ales in urma unei activitati sustinute de cel putin trei ani. In aceste conditii, Sabit si-a aranjat candidatura prin intermediul asociatiei "Comunitatea Turca din Romania", cu sediul la Bucuresti. Formatiunea citata este finantata de un alt prosper om de afaceri de origine turca, Fatih Kesser, cunoscut ca un simpatizant Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupare terorista care a facut nenumarate victime in Turcia. Kesser este autorul uneia dintre cele mai mari rambursari ilegale de TVA si a fost cercetat si arestat pentru acest delict, dar, paradoxal, se afla in libertate. Deputatul Metin Cerchez, care se lupta cu Sabit pentru votul turcilor nomazi din Dobromir, i-a acuzat pe cei doi, la un post national de televiziune, ca au exportat ingrasaminte chimice in statele arabe, pentru miscari teroriste, care le folosesc la fabricarea bombelor artizanale. Anul trecut, oamenii celor doi au avut o ciocnire directa la terasa "Prestige". Nu in ultimul rand, Sabit isi continua campania de cadouri electorale in randul turcilor nomazi, desi mita electorala este o practica interzisa de legea electorala si sanctionata penal. Tot "arsenalul" de argumente ale lui Sabit pare sa faca parte dintr-un scenariu bine pus la punct cu scopul de a ajunge parlamentar al Romaniei, lucru pe care, prin intermediul jurnalistilor turci, a fost adus la cunostinta opiniei publice turce. Primul pas a fost modul in care Sabit si-a luat cetatenia romana. Chiar mariajul sau de mucava cu o romanca de etnie turca pare un tertip care sa-i netezeasca drumul spre Parlament.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii