Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a pus temelia Capelei Jandarmeriei Constanta

ro

28 Aug, 2009 02:49 2212 Marime text

capela_1.jpgDupă şase ani de strădanii şi de modificări impuse ale proiectului, jandarmii constănţeni au început lucrările la „Capela Jandarmeriei Constanţa", cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Aceasta este prima biserică a unei structuri din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor în Dobrogea, iar fondurile pentru ridicarea ei provin exclusiv din contribuţia cadrelor Jandarmeriei Constanţa. Slujba de sfinţire a locului pe care se va construi capela a avut loc ieri, începând cu ora 10.00, la reşedinţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, şi a fost oficiată de ÎPS Teodosie. Potrivit reprezentanţilor IJJ, acesta este un moment cu o dublă semnificaţie, întrucât nu numai că s-a pus temelia bisericii, dar anul acesta se împlinesc zece ani de asistenţă religioasă în MAI, părintele militar Laurenţiu Oprea fiind încadrat în structurile jandarmeriei de pe 1 iulie 2003. Ideea privind construirea unei biserici a luat naştere în toamna anului 2003 şi, încet-încet, fondurile au început să se strângă, fiind vorba despre donaţii din partea cadrelor IJJ, ale Grupării de Jandarmi Mobile Tomis şi ale Detaşamentului de Jandarmi Cernavodă. Arhiepiscopia Tomisului nu a contribuit în acest sens, sprijinul nefiindu-i solicitat şi neexistând iniţiativă proprie. Potrivit declaraţiilor preotului militar Oprea, iniţial s-a optat pentru o biserică din lemn, construcţia acesteia fiind mai rapidă şi mai puţin costisitoare.

capela_2.jpgProiectul a fost făcut în anul 2005, însă, când s-a solicitat emiterea avizelor de la Primăria Municipiului Constanţa, reprezentanţii Direcţiei Urbanism au refuzat proiectul, pe motiv că nu se încadrează în arhitectura Constanţei. S-a întocmit un nou proiect, în care lemnul a fost înlocuit cu zidărie, dar Direcţia pentru Cultură din Primăria Constanţa a dispus modificarea turlei, în stil neo-bizantin, ceea ce a însemnat refacerea proiectului. În cele din urmă, după aproape şase ani de la ideea iniţială, reprezentanţii jandarmeriei au reuşit să obţină avizele necesare şi, ieri, a fost pusă piatra de temelie a capelei. Construcţia până la cota 0 îi costă pe jandarmi 130.000 de lei, plus TVA. La slujba de ieri au participat adjunctul inspectorului general al IGJR, general de brigadă dr. Neculai Bontic, comandanţii celor trei unităţi ale jandarmeriei constănţene, cadre militare şi familiile acestora. De asemenea, a fost prezent şi generalul de brigadă (r) Gheorghe Turtoi, iniţiatorul proiectului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii