Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia ne-a inchis robinetul la gaze

ro

06 Jan, 2009 17:35 860 Marime text

Compania rusească Gazprom a sistat total furnizarea de gaze şi către România. Gigantul rus a redus drastic şi livrările de gaze naturale care tranzitează Ucraina şi care sunt destinate consumatorilor europeni. În urma întreruperii furnizării către România au fost afectaţi şi alţi consumatori precum Bulgaria, Turcia, Grecia, Croaţia şi Macedonia. Gazele au fost oprite prin staţia Isaccea 2, în dimineaţa zilei de marţi, 6 ianuarie, la ora 3.00. Ca urmare a sistării, a fost necesară închiderea completă a staţiei de import de la Isaccea 2 pentru evitarea depresurizării conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrată prin acest punct este de 4,7 milioane metri cubi/zi.

Primele reacţii venite de la Guvern arată, contrar aşteptărilor, că românii nu au de ce să se îngrijoreze. Premierul Emil Boc şi ministrul Economiei Adriean Videanu au afirmat că Guvernul are situaţia sub control şi că prima măsură ce va fi luată va fi reducerea consumului de combustibil la nivelul CET-urilor şi folosirea de combustibil alternativ. „Dacă temperatura va merge mai jos de minus 15 grade, s-ar putea să apară izolat unele probleme legate de presiune, dar şi în acele condiţii echipele tehnice sunt pregătite să intervină şi să facă faţă provocărilor", a spus Emil Boc. 

Decizia Gazprom survine după ce luni Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord privind reluarea negocierilor referitoare la disputa dintre cele două ţări privind preţul gazelor şi a taxelor de tranzit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii