Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rockerii din Vama, alungati de biciclisti

ro

23 Jan, 2009 01:56 7539 Marime text

Vama_Veche_turisti.jpgStaţiunea Vama Veche a fost „sfârtecată" pentru construirea unei piste pentru biciclişti 

Şansele staţiunii Vama Veche de a fi salvată de la pieire, adică de la transformarea într-o staţiune după chipul şi asemănarea celorlalte existente pe litoralul românesc, scad pe zi ce trece.

Vama este, sau cel puţin era până nu demult, simbolul libertăţii, al nonconformismului şi al lipsei de prejudecăţi, unde tinerii se refugiau în fiecare vară pentru distracţie fără bariere. Staţiunea este percepută în continuare ca un teritoriu unde aproape totul este permis şi unde fiecare vizitator se simte în largul său, indiferent de poziţie socială, de religie, de rasă sau orientare sexuală. Dar până când va dura această percepţie nu se ştie, mai ales că a început să fie deja atinsă de interese economice care îi pun în pericol farmecul de sălbăticie.
Un semn că staţiunea este în pericol să fie asimilată tiparului de plaje pestriţe, comerciale, specifice litoralului românesc, este faptul că, în acest moment, ţărmul Vămii este brăzdat de utilaje care construiesc o promenadă. Vamaioţii care au văzut şantierul credeau că se asfaltează plaja. Fotografii sugestive pot fi vazute pe site-ul feeder.ro, citat de Antena3.
Din punctul de vedere al unora care iubesc ţărmul sălbăticit al staţiunii Vama Veche, construcţia care se realizează în momentul de faţă aproape de ţărm nu este altceva decât o „profanare" a spiritului liber, neîngrădit, nebetonat al staţiunii.

Cu bicicleta printre cearşafuri

Primarul comunei Limanu, în raza căreia se situează staţiunea, ne-a oferit o serie de informaţii menite să ne risipească uimirea legată de faptul că o alee betonată brăzdează „spinarea" de nisip pe care, an de an, se tolănesc de generaţii rockeri din toate colţurile ţării, ca şi cum s-ar fi născut o dată cu staţiunea. Ei bine, de anul acesta, printre cearşafurile din Vamă vor trece... biciclişti. Primarul Iustin Urdea ne-a lămurit că acolo nu se construieşte şosea, ci doar o alee pietonală şi o pistă de biciclişti, în lăţime totală de „numai" patru metri. Dar ce înseamnă patru metri pentru un ţărm expus eroziunii?!

Vama_Veche_turisti2.jpgPista rade patru metri de nisip

În opinia primarului comunei Limanu, nu înseamnă mare lucru, de vreme ce a gândit că acest proiect, pe care l-a numit „cel mai interesant din judeţ", este foarte potrivit pentru Vama Veche. Dincolo de faptul că pista de biciclişti nu are mai nimic în comun cu spiritul de bivuac al staţiunii, aceasta „rade" o lăţime de patru metri de nisip. Primarul Iustin Urdea a declarat că această construcţie este perfect legală, întrucât nu este situată pe plajă, ci pe domeniul privat al comunei Limanu. „Pista pentru biciclişti face parte dintr-un proiect transfrontalier, derulat în parteneriat cu Bulgaria", a precizat edilul localităţii.


O firmă norocoasă

Conform proiectului cu finanţare europeană, pista pentru biciclişti are o lăţime de doi metri, iar aleea pietonală, de 1,5 metri, benzile fiind despărţite de un scuar cu flori, după cum a afirmat primarul. Edilul a ţinut să precizeze că proiectul este în beneficiul turiştilor, întrucât această arteră va delimita plaja de zona în care este permis accesul maşinilor. Valoarea totală a investiţiei de pe teritoriul comunei Limanu este de 500.000 euro, din care 10% reprezintă partea de co-finanţare asigurată de autoritatea locală. Contractul privind construirea pistei a fost acordat de Primăria Limanu firmei SC Covatin SRL, al cărei administrator este un anume Vasile Cotin. Prin urmare, firma a încasat 500.000 euro dintr-un foc, desigur, în beneficiul turiştilor din Vamă.

În Vamă, ca la Rimini sau Cannes

Întrebat de unde s-a inspirat în derularea acestui proiect, primarul Urdea a declarat că de asemenea piste beneficiază şi turiştii din Cannes, Rimini sau Nisa.
Reprezentanţii Direcţiei Apelor Dobrogea-Litoral, instituţie în administrarea căreia se află plaja din Vama Veche, au precizat că orice construcţie pe plajă este ilegală şi se sancţionează în consecinţă, dar că primăria poate construi orice doreşte pe teritoriul aflat în administrarea sa. Ei au recunoscut însă că linia de demarcaţie nu este clară, având în vedere faptul că ţărmul suferă modificări de la an la an şi că, pe alocuri, pot exista unele suprapuneri. No comment.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • flavia 05 Mar, 2010 23:35 ce cacat............ de ce nu lasa vama in pace? macar atata sa faca bn pt tara asta SA LASE VAMA IN PACE