Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:20 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rocada mica la "Ovidius"

ro

12 Dec, 2003 00:00 1163 Marime text

Se pare ca rectorul Bavaru va face schimb cu prorectorul Ciupina, cu ajutorul Ligii Studentilor

Sedinta de senat de miercuri a stabilit conditiile in care se vor desfasura alegerile pentru functiile de conducere din cadrul Universitatii "Ovidius" * Rectorul Bavaru nu mai are dreptul sa candideze, fiind deja la al doilea mandat * In aceste conditii, s-a tot zvonit ca el va pleca la o universitate din Canada sau ca va fi recompensat pentru serviciile aduse patriei cu un post in diplomatie * Cu toate acestea, se pare ca, cel putin deocamdata, el va ramane in universitate * Cel mai probabil este ca el sa ii ia locul prorectorului Ciupina, urmand ca acesta din urma sa ajunga rector * Cei doi se bazeaza pe decanii care ii sustin si pe sprijinul Ligii Studentilor, care trebuie sa isi plateasca intr-un fel "pacatele" * S-ar putea astfel ca Bavaru sa preia cursurile fostului profesor Dumitru Moldoveanu, acuzat de luare de mita!

Universitatile de stat din Constanta se pregatesc de alegeri. La Universitatea "Ovidius" a avut loc, miercuri, o sedinta de senat in care s-au stabilit regulamentul de alegere a cadrelor didactice, a reprezentantilor studentilor in consiliile profesorale si in senat, regulamentul de organizare si functionare a senatului universitatii. In aceeasi sedinta s-a precizat calendarul desfasurarii alegerilor pentru numirea rectorului, prorectorilor, secretarului stiintific, a prodecanilor, decanilor si sefilor de catedra. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a stabilit ca, in institutiile de invatamant superior, alegerile trebuie incheiate pana cel tarziu pe 31 martie 2004.

Promisiuni

Actualul rector al Universitatii "Ovidius", Adrian Bavaru, nu isi poate pastra functia deoarece se afla deja la al doilea mandat. Pentru ca in aceasta situatie se afla rectorii mai multor universitati din Romania, printre care si Andrei Marga, fostul ministru al Educatiei, s-a incercat prelungirea mandatelor la trei. Ideea a fost agreata de Ecaterina Andronescu, dar povestea a murit dupa schimbarea ei din functie, caci noul ministru Athanasiu nu a fost de aceeasi parere. Astfel, un om cu orgoliul lui Bavaru s-a trezit intr-o situatie delicata: obisnuit sa fie rector, el s-a trezit ca trebuie sa se multumeasca cu mult mai putin. Surse din universitate spun ca rectorul Bavaru a incercat sa isi gaseasca ceva pe masura pretentiilor sale. In acest context, s-a vorbit la un moment dat despre plecarea lui la o universitate din Canada, iar apoi despre un loc in diplomatie, ca recompensa pentru serviciile aduse patriei. Cu toate acestea, s-ar putea ca, cel putin pentru moment, actualul rector sa fie nevoit sa ramana in universitate.

Mariaj indelungat

In aceste conditii, cel mai usor pentru Bavaru ar fi sa ajunga la o intelegere cu prorectorul cu probleme studentesti, Victor Ciupina. Cei doi au avut o colaborare foarte buna de-a lungul anilor si s-au sustinut reciproc. Ocupat cu numeroase plecari in strainatate, rectorul Bavaru a lasat de multe ori treburile universitatii pe seama prietenului Ciupina. Intrebat daca va candida la functia de rector, prorectorul Ciupina a inceput sa rada: "Acum nu pot sa va spun, dar veti afla cu 15 zile inainte de alegeri, atunci cand se vor depune candidaturile", a declarat el. Ar fi pentru prima data cand Victor Ciupina candideaza la functia de rector, pana acum multumindu-se sa stea in umbra lui Bavaru. Trebuie remarcat ca tandemul Bavaru-Ciupina a avut grija sa amuteasca opozitia din universitate si de aceea e putin probabil sa apara surprize. In acelasi timp, trebuie luat in calcul si faptul ca reprezentantii studentilor in senat reprezinta 25 la suta din membri. O mare parte dintre ei sunt membri ai Ligii Studentilor, subordonata lui Cristian Mosnianu si apropiati ai acesteia. Cum Ciupina a facut de-a lungul timpului o sumedenie de concesii organizatiei, dar mai ales liderilor LSUOC, aproape sigur studentii vor vota tandemul Bavaru-Ciupina, inclinand balanta in mod hotarator. Se pare ca Victor Ciupina a si inceput campania de atragere a simpatiei studentilor. Mai multi studenti caministi spun ca anul acesta a fost foarte usor de obtinut scutirea de la taxa de camin, pe motive sociale. "Anii trecuti trebuia sa umbli o groaza si sa te ploconesti pentru a fi scutit de taxa, chiar daca erai caz social. Anul acesta, Ciupina a aprobat toate cererile de scutire de taxa", ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un student caminist. In aceste conditii, cu sprijinul unor decani aserviti si cu sustinerea studentilor de la liga, care trebuie sa isi spele cumva "pacatele", probabil ca vom asista la rocada mica la Universitatea "Ovidius". La toate acestea ar mai fi de adaugat faptul ca, daca va ajunge prorector, Bavaru ar putea prelua exact cursurile fostului profesor Dumitru Moldoveanu, cercetat in prezent pentru luare de mita!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii