Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezidentul arab a fost condamnat în dosarul fugii lui Omar Hayssam Mustafa Tartoussi va petrece următorii şapte ani la Poarta Albă

ro

08 Oct, 2014 00:00 2728 Marime text
Poliţiştii constănţeni au pus în aplicare, ieri, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe numele lui Mustafa Tartoussi, în vârstă de 53 de ani, cu reşedinţa în Constanţa.
 
Persoana în cauză, condamnată la şapte ani de închisoare, a fost condusă pentru încarcerare la Penitenciarul Poarta Albă, transmit reprezentanţii IPJ Constanţa.
 
Aceasta după ce instanţa supremă i-a condamnat definitiv, ieri, pe fraţii lui Omar Hayssam, Mukhles şi Mahmoud, la câte cinci ani de închisoare cu executare şi pe Mustafa Tartoussi la şapte ani de închisoare, pentru că, în 2006, l-au ajutat pe sirian să fugă din ţară, deşi ştiau că este acuzat de terorism.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au schimbat sentinţa primită de cei trei în primă instanţă, la Curtea de Apel Oradea, care a dispus achitarea lor, în 8 octombrie 2012. Decizia de condamnare a celor trei la pedepse cu executare este definitivă.

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam a părăsit România pe cale maritimă, ajutat de cei trei, Tartoussi având ca justificare „considerente de ordin material“, iar fraţii sirianului, „considerente de ordin familial“.
 
ZIUA de Constanţa, interviu în exclusivitate cu armatorul Mustafa Tartoussi
 
Contactat telefonic de redactorii cotidianului ZIUA de Constanţa, pe 8 ianuarie 2010, pentru a-şi exprima poziţia în ceea ce priveşte eventuala extrădare a lui Hayssam în România pentru ispăşirea pedepsei, Tartoussi declara că această acţiune nu poate constitui decât startul clarificării situaţiei: „Ar fi bine dacă s-ar întoarce în ţară. Eu am solicitat în nenumărate rânduri acest lucru, dar nimic nu s-a schimbat până acum. Dacă ar veni în ţară, ar putea spune exact cum au stat, de fapt, lucrurile.“
 
Potrivit probelor expuse de procurori, Mustafa Tartoussi l-a preluat pe Omar Hayssam în noaptea zilei de 30 iunie 2006, de la un punct situat în afara Portului Constanţa. Cererea procurorilor, din 30 noiembrie 2007, referitoare la solicitarea de arestare preventiva a lui Mustafa Tartoussi, a fost respinsă de Curtea de Apel, care a stabilit doar impunerea interdicţiei de a părăsi ţara.
 
Potrivit rechizitoriului DIICOT privind fuga lui Hayssam, în comunitatea arabă şi în mediile interlope se zvonea, la data fugii teroristului sirian, că Mustafa Tartoussi avea posibilitatea, datorită relaţiilor cu poliţia de frontieră şi vama, să scoată orice persoană din ţară, pe vasul său, fără un control riguros.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii