Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revendicarea "Reginei Maria"

ro

13 Nov, 2007 00:00 2463 Marime text
1194897834.jpg

Fostul cinema Majestic, de pe strada Stefan cel Mare, colt cu General Manu, a fost revendicat si retrocedat Gherghinei Anton, in 2003 * De fapt, toata averea batranei, care mai cuprindea cateva imobile si terenuri a ajuns pe mana a doi procuratori, Cornel Dan si Elena Despina * Aceasta din urma este ruda lui George Despina, controversat om de afaceri constantean

Oras turistic fara cinematografe. Pare o imagine ireala. Insa, din nefericire, Constanta a mai ramas cu un singur loc unde cinefilii se pot duce sa vizioneze filme pe marele ecran. O parte inchiriate, o alta parte retrocedate, salile constantene de cinema au disparut incet, incet, de pe harta orasului. Afectati sau nu, locuitorii Constantei parca incep sa duca dorul unui cinematograf, loc de intalnire, de distractie si de nastere a idilelor, inainte de 89. Una dintre salile de cinema retrocedate in urma cu cativa ani este si fostul cinematograf Majestic. Cine a putut uita cladirea de pe strada Stefan cel Mare, unde tinerii se adunau pentru a vedea filmele in voga ale vremii. Numit pe rand "Regina Maria, apoi "Progresul", pentru ca sa ajunga la "Majestic", cinematograful a fost revendicat si retrocedat de catre Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmului (RADEF) RomaniaFilm, in anul 2003. Prin procesul verbal de predare-primire numarul 2215 din 16 iulie 2003, cinema Majestic a intrat in posesia Gherghinei Anton, o batrana constanteanca, reprezentata de doi procuratori, Cornel Dan si Despina Elena. Actele au dovedit ca batrana, domiciliata la acea data pe strada Soveja nr. 25, ap 29, este mostenitoarea de drept a imobilului construit in 1911, cu o suprafata de 904,3 metri patrati. Documentele atasate dosarului de predare-primire arata faptul ca, in 1911, Chiriac Savopol a vandut Mariei Kalust Anton o cladire cu doua etaje pe strada Grivitei, compusa din patru camere cu o sala la etaj. De asemenea, pe 23 septembrie 1929, Grigore Vasile si Athina Sotir Hristu ii vand lui Kalust Anton imobilul din strada Stefan cel Mare nr. 29, colt cu General Manu, imobil denumit la acea data "cinema Regina Maria".

Despina, "nepotul" Gherghinei

In anul 1940, in foaia de date pentru inscriere in Cartea Funciara, proprietarii cladirii figureaza, dupa decesul lui Kalust Anton, Eduard si Manuel K Anton. Cu primul dintre cei doi s-a casatorit Gherghina si, astfel, a devenit mostenitoarea cladirii dupa decesul sotului. Cladirea a intrat in posesia statului prin decretul 92 din 1950 privind nationalizarea incaperilor cu destinatie de locuinta si apoi, a intrat in patrimoniul RADEF RomaniaFilm, din cauza destinatiei de exploatarea filmului. Dupa ce a reusit sa-si recupereze bunul mostenit, ajutata fiind de Dan Cornel si de Elena Despina, sora controversatului om de afaceri constantean, George Despina. Dealtfel, se pare ca acesta din urma s-a mandrit de cateva ori ca cinematograful va intra pe mainile sale, pentru ca Gherghina Anton ar fi matusa sa. Oricum, ajutata de cei doi procuratori, carora le-a dat drepturi depline pentru a o reprezenta, batrana a reusit sa-si recapete cinematograful. Printr-o procura speciala, Gherghina Anton i-a imputernicit pe cei doi procuratori cu puteri depline pentru a rezolva problema preluarii salii Majestic de la RADEF. Insa, se pare ca, pana la urma treaba lui Dan Cornel si a Elenei Despina era de a inlesni retrocedarile pe numele batranei, pentru ca apoi sa cumpere de la aceasta imobilele si terenurile reposedate. Conform unei declaratii semnate de aceeasi Gherghina Anton, batrana declara pe proprie raspundere ca a primit de la cei doi, Cornel Dan si Elena Despina, "sumele cu titlu de pret pentru urmatoarele imobile: imobilul situat in Constanta, str. Stefan cel Mare nr 39 (colt cu General Manu) - Cinematograful Majestic, imobilul teren in suprafata de 414,28 mp, lotul 9, careul 24 si constructie situate in statiunea Mamaia cunoscut sub denumirea de Vila Albastra, imobilul situat in Constanta, str. Grivitei nr. 9, imobilul situat in Constanta, str. Gen. Manu nr. 18 si terenul extravilan in suprafata de 35 ha situat in localitatea Lazu, com. Agigea, jud. Constanta cu care sunt de acord sa le vanda conform mandatului pe care l-am dat acestora si nu mai am nici un fel de pretentii de la acestia cu privire la imobilele descrise mai sus.

Slabu, "cinefil" de vaza

Afacerea a fost profitabila pentru cei doi, din moment ce la foarte putin timp dupa ce Gherghina a fost pusa in posesie, cladirea a fost vanduta presedintelui clubului CS Tomis, Gheorghe Slabu. In conformitate cu contractul de vanzare-cumparare incheiat intre acesta si cei doi procuratori, Slabu a platit pentru cladirea familiei Anton nu mai putin de 250.000 de dolari, echivalentul, la acea data, a opt miliarde doua sute douazeci si cinci milioane de lei. Din intreaga suma, 40% i-a revenit lui Cornel Dan, iar diferenta de 60%, Elenei Despina. Apoi, dupa ce a inchis cinematograful, Slabu a pus bazele centrului comercial Prestige, care troneaza si acum pe locul fostei sali de cinema.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii