Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reglare de conturi la penitenciar

ro

19 Sep, 2003 00:00 889 Marime text

Nesupravegherea detinutilor face victime

Un puscarias de la Poarta Alba a fost atacat de un "coleg" inarmat cu un cutit * Scandalul a izbucnit in urma unor neintelegeri ivite in timpul unui joc de barbut * Prezenta unui cutit in penitenciar nu este chiar un lucru rar, ustensile de acest fel confectionandu-se artizanal, frecvent, in celule

Un eveniment deosebit de grav a avut loc miercuri seara, la Penitenciarul Poarta Alba, un detinut fiind la un pas de a-si pierde viata in urma unei agresiuni fizice cu arma alba. Cornel Paraschiv, de 40 de ani, care executa o pedeapsa de doi ani pentru furt calificat, a fost atacat de un "coleg", fiind injunghiat in spate cu un obiect ascutit. In jurul orei 20.00, mai multi detinuti care isi ispasesc condamnari pentru diverse infractiuni jucau barbut intr-una dintre celulele cladirii. Paraschiv a pierdut si, la un moment dat, a inceput sa se certe cu un alt detinut, Vasile Savin, de 27 de ani, condamnat la ani grei de inchisoare pentru omor calificat. Cei doi si-au schimbat, se pare, cativa pumni, dupa care Savin a scos un cutit si l-a lovit pe Paraschiv. Conflictul a fost aplanat de politisti, care au procedat imediat la dezarmarea si imobilizarea atacatorului. Barbatului i-a fost acordat primul-ajutor la spitalul din penitenciar, dupa care medicii de aici au dispus transportarea pacientului la Constanta. Cornel Paraschiv a fost adus la sectia de Urgente a Spitalului Clinic Judetean, fiind internat in sectia Chirurgie. Potrivit declaratiei date de purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean, doctor Ionel Gheorghe Comsa, victima a fost diagnosticata cu plaga injunghiata in spatiul 7 intercostal si, in prezent, este in afara oricarui pericol. Barbatul urma sa fie externat in cursul serii de ieri si apoi sa petreaca mai multe zile internat in spitalul institutiei unde isi executa pedeapsa.

Detinerea unui cutit, lucru obisnuit in penitenciar

Incidentul petrecut in inchisoarea de la Poarta Alba prezinta un aspect deosebit de grav, periculozitatea rezidand in prezenta unei arme albe, in posesia unui detinut. Un aspect surprinzator este dat de faptul ca, desi pare greu de crezut, prezenta unei arme albe in penitenciar nu este deloc un lucru rar. Avand in vedere ca este imposibil de adus un cutit "din afara", puscariasii s-au "descurcat" si si-au confectionat artizanal astfel de arme. Astfel, cutitele sunt confectionate din arcurile lamelare ale paturilor din celule sau din panze de bomfaier aduse din atelierele mecanice ale inchisorii. Imaginatia puscariasilor nu are limite, orice obiect metalic ajuns in posesia lor putand deveni o redutabila arma. Surprinzator este si faptul ca multi dintre civilii care apreciaza maiestria artizanilor in zeghe isi comanda astfel de obiecte. Avand in vedere aceste aspecte, posesia de catre un detinut a unei astfel de arme nu reprezinta deloc un fapt inedit. Celulele sunt foarte des perchezitionate de catre politisti, periodic fiind confiscate astfel de obiecte. Conform declaratiei colonelului Valentin Bejenariu, adjunct la comanda penitenciarului, o comisie de ancheta va cerceta imprejurarile in care a avut loc infractiunea, urmand ca, in functie de rezultatul anchetei, sa fie luate masurile de rigoare care se impun.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii