Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reclamat pentru fals intelectual Ataşatul de afaceri interne al Românei la Washington a scăpat de procurorii constănţeni (document)

ro

14 May, 2015 00:00 2772 Marime text
De la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, dosarul a ajuns la Parchetul Judecătoriei Constanţa, care şi-a declinat competenţa de soluţionare
 
Adrian Ciprian Miron, ataşatul de afaceri interne al Ambasadei Române la Washington, SUA, a ieşit din atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. El ajunsese în vizorul magistraţilor după ce Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al CJC, i-a făcut o plângere penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual. Ataşatul este acuzat că i-ar fi comunicat procurorului Andrei Bodean, din DNA Constanţa, date conform cărora ar fi fost reţinut de autorităţile americane. La începutul lunii noiembrie 2014, Bodean susţinea că Nicuşor Constantinescu a părăsit SUA pentru că autorităţile începuseră procedurile de încarcerare în Penitenciarul Buffalo, întrucât îi expirase viza de şedere. Procurorul DNA Constanţa a susţinut că Nicuşor Constantinescu ar fi avut, pe teritoriul SUA, montat la picior un dispozitiv de monitorizare. În contextul celor mai sus precizate, ZIUA de Constanţa prezintă stadiul dosarului format ca urmare a plângerii penale depuse împotriva ataşatului de afaceri interne al Ambasadei Române la Washington, precum şi ce decizii au luat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
La începutul lunii februarie, Nicuşor Constantinescu susţinea: „Procurorul Bodean a cerut, pe data de 7 noiembrie 2014, confirmarea mandatului de arestare, susţinând în mod neadevărat ca am fost reţinut de autorităţile americane“. „Singurul indiciu în acest sens a fost un mail primit de la un angajat al ambasadei României la Washington, care susţinea ca a auzit acest lucru, eu fiind în acel moment la New York. Vă rog să reţineţi că acest e-mail, neoficial, era contrazis de comunicarea oficială a statului american către Ministerul Justiţiei din România, care spunea clar că statul american refuză extrădarea mea“, a precizat preşedintele suspendat al CJC.

Trimis la parchetul Judecătoriei Constanţa

Astfel, la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au precizat că, „după verificarea competenţei legale, întrucât infracţiunea reclamată şi presupusul făptuitor nu atrăgeau competenţă specială, din punct de vedere al competenţei materiale sau după calitatea persoanei, plângerea formulată a fost trimisă spre soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa“, unde a fost înregistrată ca dosar penal sub numărul 18346/P/2014.

Constanţa, fără competenţă

În urma cercetărilor specifice, procurorii au constat că nici Parchetul Judecătoriei Constanţa nu are competenţă să efectueze urmărirea penală în cauza respectivă. Astfel, dosarul a fost trimis spre soluţionare, prin declinare de competenţă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, unde a primit numărul 251/P/2015. Menţionăm că Miron are domiciliul în municipiul Câmpia Turzii.

Ataşatul de afaceri interne nu a putut fi audiat

Prim-procurorul unităţii de parchet mai sus precizate, Cristina Dos Santos Rodrigues, ne-a comunicat că, până la acest moment, Adrian Ciprian Miron, ataşatul de afaceri interne al Ambasadei Române la Washington, SUA, nu a putut fi audiat cu privire la acuzaţiile aduse de Nicuşor Daniel Constantinescu.
 
Documentul în care şeful suspendat al CJC făcea referire la plângerea depusă pe numele lui Miron poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.

Citeşte şi

Dispozitiv de monitorizare şi Penitenciarul Buffalo
Nicuşor Constantinescu, şedinţă cu scântei pentru confirmarea mandatului de arestare (rechizitorii + galerie foto) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii