Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răzbunarea lui Mazăre. După zece ani Italienii de la la Fin.Co.Ge.Ro.SpA, transformaţi în procesomani

ro

01 Sep, 2011 00:00 2234 Marime text
cap_3.jpgCu un proces de daune de miliarde de lei câştigat împotriva edilului şi cu altele deschise pentru executarea silită a acestuia şi a primăriei sale, peninsularii sunt parte într-un nou proces din „epopeea Mazăre"

Cu planuri măreţe de a reconstrui Constanţa şi, eventual, de a o transforma într-un oraş european, în plin avânt economic, italienii de la Fin.Co.Ge.Ro.SpA Catania, conduşi de Romeo Nunzio, au avut parte de o deziluzie cruntă. Un bilanţ al celor circa zece ani de activitate desfăşurată în oraşul condus de tot atâta timp de Radu Mazăre duce la concluzia că peninsularii latini s-au „produs", vrând-nevrând, mai degrabă în sala de judecată decât pe terenul de construcţii.

În prezent, la zece ani de la conflictul mai mult sau mai puţin latent cu Mazăre, italienii au fost transformaţi, vrând-nevrând, în nişte procesomani. Cu un proces de daune de miliarde de lei câştigat împotriva edilului şi cu altele deschise pentru executarea silită a acestuia şi a primăriei sale, peninsularii sunt parte într-un nou proces din „epopeea Mazăre". Pentru că nici primarul nu se lasă cu una, cu două, acesta i-a dat în judecată pe afaceriştii din Italia, urmând ca procesul să înceapă pe data de 3 noiembrie. În paralel, italienii urmează să-i întâlnească la Curtea Supremă pe reprezentanţii Ministerului de Finanţe, după ce au pierdut la Constanţa procesul pe care îl deschiseseră autorităţii centrale.

fincogero_-_de_la_instanta.jpg

Judecata cu Mazăre

Să o luăm treptat însă: la începutul acestei săptămâni, pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa, a fost înregistrat dosarul cu numărul 22384/212/2011, al cărui obiect îl reprezintă „obligaţia de a face". În litigiul proaspăt înregistrat, Municipiul Constanţa prin primar are calitatea de reclamant, iar societatea din Catania este pârâtul. Aşa cum am precizat anterior, cazul va debuta la Judecătoria Constanţa pe data de 3 noiembrie, urmând să se afle în atenţia completului C27. În acest context, trebuie precizat că, în primăvara acestui an, italienii au obţinut la instanţele constănţene încuviinţarea pentru executarea silită a lui Mazăre şi a primăriei, pentru daune ce ar putea ajunge chiar la suma de 64 de miliarde de lei. La sfârşitul lunii iulie, primarul a reuşit însă să suspende procedura de executare silită a sa, până ce Judecătoria Constanţa va analiza contestaţia sa împotriva executării. De altfel, împotriva răgazului acordat lui Mazăre de către judecătorii constănţeni, reprezentanţii Fin.Co.Ge.Ro.SpA Catania au declarat deja recurs. Cât priveşte contestaţia propriu-zisă a edilului, aceasta se va judeca în toamnă, pe data de 19 septembrie.

Războiul pentru taxe

Iar după hopul din toamnă cu executarea edilului, italienii vor trebui să-şi pregătească pledoariile pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde, pe data de 24 noiembrie 2011, vor purta procesul împotriva Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - prin Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor. Totodată, litigiul ajuns la Bucureşti se îndreaptă şi împotriva Direcţiei Generale de Soluţionare a Finanţelor Publice Constanţa - Serviciul Administrare Fiscală. Iar în acest registru, dar şi prin prisma procesomaniei la care au fost mai degrabă împinşi italienii, este de menţionat că, printre procesele purtate la Constanţa, se află şi numeroasele acţiuni în instanţă îndreptate împotriva Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa. Concret, procesele Fin.Co.Ge.Ro.SpA cu SPITVBL au demarat ca urmare a taxelor imputate italienilor de către reprezentanţii Serviciului de Impozite local pentru terenurile pe care aceştia urmau să construiască şi să dezvolte cartierul de locuinţe pe care l-au visat pentru Constanţa, înainte de a se lovi de „piatra" Mazăre. Pe scurt, italienii s-au simţit nedreptăţiţi de faptul că li se impută impozite pentru terenuri şi eventual clădiri de care nu au putut să se bucure, ca urmare a numeroaselor conflicte cu administraţia publică locală. În aceste condiţii, s-ar părea că o aşa-numită răzbunare a lui Mazăre împotriva peninsularilor latini este deplină: fie că sunt reclamanţi sau pârâţi, aceştia din urmă au devenit procesomani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii