Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazare si-a angajat psiholog la primarie

ro

03 Jul, 2008 00:00 8385 Marime text
1215029625.jpg

Gabriela Dumitru ii asteapta la cabinet chiar si pe primar si viceprimari

Primaria Municipiului Constanta si-a angajat psiholog. Este o premiera in administratia locala din judetul Constanta si poate chiar in cea de la nivelul intregii tari. Postul este ocupat, de la 1 aprilie, de Gabriela Dumitru, specialist in Psihologia Muncii. Pana in momentul de fata, functionarii din primarie nu s-au adresat in numar mare psihologului, insa si din cauza faptului ca multi nu au aflat inca de existenta lui. Desi activitatea sa ca psiholog al primariei este abia la inceput, Gabriela Dumitru este un angajat cu state vechi in primarie, indeplinind, pana nu demult, functia de consilier al viceprimarului Nicolae Nemirschi. Postul de psiholog a fost infiintat de Primaria Constanta, ca urmare problemelor frecvente legate de personal, mai exact pentru contracararea unor factori perturbatori ai activitatii, precum migratia salariatilor catre alte institutii sau conflictele de munca. Licentiata in psihologie in 2005, Gabriela Dumitru a facut parte, timp de zece ani, din categoria functionarilor publici, iar acum are sansa sa-si ajute colegii din alta perspectiva, sa-i faca sa vada partea plina a paharului, atunci cand intervin nemultumirile legate de locul de munca.

Specialista in hipnoza

Gabriela Dumitru are o vasta pregatire in domeniu. "Am terminat facultatea in 2005, am urmat un stagiu de formare pentru Psihologia Muncii si Organizationala acreditat de Colegiul Psihologilor. De asemenea, am urmat un stagiu de formare si supervizare psihoterapie ericksoniana, tehnici de relaxare si hipnoza si am 300 de ore de analiza si dezvoltare personala. Avand rezultate foarte bune la invatatura, am inceput practica in domeniu inca din timpul facultatii, in plus, si experienta din domeniul organizational mi-a prins foarte bine. Trebuie precizat ca am trecut de la statutul de functionar public la cel de psiholog tocmai pentru a inlatura orice incompatibilitate", ne-a declarat psihologul primariei. Gabriela Dumitru ne-a marturisit ca printre rolurile ei se numara si acela de mediator intre personal si conducere. In ce priveste consilierea psihologica, Gabriela Dumitru sustine ca nu este obligatorie, ci este benefica pentru ca ajuta la "inlaturarea conflictelor inca din fasa". "Rolul meu este sa-i ajut pe oameni sa se autocunoasca si sa se dezvolte personal, sa-si descopere motivatii, obiective noi, pentru ca, de cele mai multe ori, problemele legate de stresul profesional au radacini legate de obiective", a precizat ea.

Migrarea angajatilor catre alte institutii, una dintre probleme

Conducerea Primariei Constanta a ajuns la concluzia ca un post de psiholog ar fi foarte necesar in institutie, avand in vedere ca personalul nu este foarte bine motivat financiar. La inceputul anului a avut loc o greva la nivel national a functionarilor publici, nemultumiti de salarii, la care au participat toti functionarii din primarie. Din acest considerent, multi dintre ei aleg sa-si caute alt loc de munca. Isi trec Primaria Constanta in CV, iar dupa un timp se indreapta catre alte institutii publice, unde se plateste mai bine. Multi functionari ai primariei, de pilda, au dat un ocol cladirii si s-au oprit la Consiliul Judetean, unde salariile sunt ceva mai mari. Cu toate sporurile acordate in baza legii de catre conducerea primariei, se pare ca nu toti functionarii se simt motivati din punct de vedere financiar. Psihologul primariei a admis faptul ca si acesta este unul dintre motivele pentru care unii angajati sunt nemultumiti.

Factorii de stres din primarie

De asemenea, potrivit Gabrielei Dumitru, printre factorii de stres care actioneaza asupra angajatilor primariei se numara interactiunea cu publicul, in conditiile in care cererile sunt numeroase, iar timpul alocat rezolvarii lor este scurt, si suportul legislativ insuficient de clar pentru solutionarea prompta a solicitarilor. Acestor factori li se adauga, uneori, o comunicare mai putin eficienta intre departamente, spatii insuficiente pentru buna desfasurare a activitatii, restrictionarile impuse de conflictul de interese sau spatiile insuficiente pentru arhivarea documentelor. Intrebata daca cei din conducerea primariei, primarul si viceprimarii, au apelat la serviciile de consiliere psihologica, Gabriela Dumitru a raspuns intr-un mod cate se poate de diplomat: "Ii asteptam cu placere. Usa le este deschisa tuturor".

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii