Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre, cercetat de Bodean şi pentru abuz în serviciu (document + rechizitoriu + galerie foto)

ro

07 Feb, 2015 00:00 2519 Marime text
Radu Ştefan Mazăre, edilul-şef al municipiului Constanţa, a fost chemat, ieri, la sediul Serviciului Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de procurorul Andrei Bodean. Magistratul i-a adus primarului la cunoştinţă faptul că a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la presupusa săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul în care îl cercetează deja pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora. Extinderea urmăririi penale are legătură cu deja celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, cauză în care aproape 40 de persoane sunt judecate la Curtea de Apel Bucureşti, din anul 2008, pentru presupusa restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
 
ZIUA de Constanţa semnala încă din septembrie 2012 faptul că, „din 2008, mai mulţi angajaţi ai Primăriei, în frunte cu primarul Radu Ştefan Mazăre, sunt inculpaţi în poate cel mai mare dosar care a «lovit» Constanţa, cel al retrocedărilor“ şi că „de atunci nu s-a schimbat nimic, primarul este pe post, reales, funcţionarii şi-au păstrat locurile de muncă, procesul decurge cu suişuri şi coborâşuri, cu amânări sau termene săptămânale“.
 
Materialul integral poate fi parcurs accesând acest link:
 
Potrivit propriului regulament
Ce măsuri putea lua Mazăre împotriva funcţionarilor inculpaţi în dosarul retrocedărilor (?!)
 
Revenind la întâlnirea de ieri dintre Radu Mazăre şi Andrei Bodean, DNA a arătat că, „la data de 24 octombrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, din care făceau parte: Mazăre Radu Ştefan - primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel - fost consilier municipal, Racu Constantin - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghițulescu Bogdan (...)“. „De la acea dată şi până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea“, au mai informat, ieri, cei de la Anticorupţie.
 
Aşa cum menţionam şi mai sus, infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina lui Radu Mazăre se alătură celor deja existente la dosar, respectiv: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora.

Dospinescu, Racu, Babuş, Hortolomei-Moscu şi Mehmetoglu  

În cauză mai sunt cercetaţi, conform DNA, următorii: „Ion Marica şi Ramona-Daniela Dospinescu, la momentul săvârşirii faptelor, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001, Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001, (...) Babuş Radu, la data faptelor, director general al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, în prezent deputat în Parlamentul României, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, la data faptelor, reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA“. În dosar, Mazăre este suspectat că, „în perioada 17 martie 2009 - 20 ianuarie 2014, nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa. Această omisiune a avut ca urmare plata către persoana respectivă a sumei de 162.687,82 de lei de la bugetul local al municipiului Constanţa, cu titlu de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Comunicatele DNA pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii