Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Racketul Gorbunov, condamnat la zece ani de inchisoare

ro

28 Oct, 2004 00:00 1043 Marime text

Magistratii au finalizat cercetarile judecatoresti in dosarul basarabeanului Serghei Gorbunov * Astfel, s-a pus punct la doua anchete deosebit de importante * Acestea au in comun acelasi autor, precum si faptul ca ambele victime sunt administratori de case de schimb valutar * Serghei Gorbunov este autorul a doua tentative de omor calificat * Una a avut loc pe data de 12 septembrie 2003, atunci cand l-a impuscat pe Cristian Stroe Putinica, iar pe 24 martie, anul curent, pe Fenis Agali * Serghei Gorbunov a fost prins la Punctul Politiei de Frontiera de la Sculeni, dupa ce a fost dat in consemn la frontiera * In prezent, el se afla arestat preventiv la Penitenciarul de la Poarta Alba

Magistratii de la Tribunalul Constanta au deliberat, ieri si au dispus condamnarea cetateanul moldovean, Serghei Gorbunov la 10 ani de inchisoare. Dupa mai multe luni de investigatii, anchetatorii constanteni au reusit sa puna capat unor dosare despre care multi au crezut, initial, ca vor ramane cu autori necunoscuti. Serghei Gorbunov, cetateanul moldovean care a impuscat doi barbati din judetul Constanta si unul din Brasov a fost trimis in fata instantei de catre procurorii constanteni sub acuzatia de tentativa de omor calificat, si deosebit de grav precum si pentru contrabanda calificata si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Pe data de 18 iulie 2003, Serghei Gorbunov a intrat in Romania, prin Punctul vamal Iasi si, profitand de neatentia politistilor de frontiera, a trecut peste granita fara autorizatie doua pistoale militare, unul dintre acestea marca Makarov si altul Baikal cu amortizor si munitia aferenta din incarcatoare.

Cazul Putinica, initial un dosar cu autor necunoscut

Pe data de 12 septembrie 2003, omul de afaceri Cristian Stroe Putinica din Constanta a fost la un pas de a-si pierde viata dupa ce a fost impuscat de doua ori in piept de un individ a carui identitate avea sa ramana necunoscuta mai mult timp. Fapta s-a petrecut in jurul orei 22.00, in scara blocului U2 situat pe strada Unirii din Constanta. Autorul faptei a fugit imediat ce Putinica a inceput sa strige dupa ajutor, iar victima s-a tarat 50 de metri pana in dreptul unui magazin unde angajatii au sunat la Salvare. In cele din urma, in ciuda ranilor grave, victima a reusit sa supravietuiasca. Cristian Putinica are si in momentul de fata un glont in corp deoarece nici un medic nu a avut curajul sa faca vreo interventie chirurgicala deoarece viata acestuia ar fi fost pusa in pericol. La acea vreme s-a intocmit un portret robot al atacatorului inarmat, fapt care avea sa se dovedeasca, ulterior, foarte util.

Feniz Agali, binecuvantat cu sase gloante

Un caz similar avea sa se petreaca pe data de 24 martie, in orasul Eforie Nord cand Feniz Agali, patronul unor case de schimb valutar, a fost atacat de un indivizi chiar in scara blocului in care locuieste. Barbatul era inarmat cu un pistol si a tras sase gloante, patru dintre acestea lovindu-l in plin pe patron. Desi grav ranit, acesta s-a luptat cu agresorul, moment in care acesta a scapat arma, iar victima a reusit sa-i smulga haina de piele pe care o purta in acel moment. Atacatorul a reusit sa fuga, lasand insa la fata locului cele doua probe deosebit de importante care aveau sa duca la identificarea lui. In haina lasata la fata locului, politistii constanteni au descoperit actele de identitate ale unui barbat si un bilet de tren pe ruta Brasov - Constanta. Este vorba despre Serghei Gorbunov, de 25 de ani, cetatean moldovean. Individul a fost imediat dat in consemn la frontiera, anchetatorii banuind ca el va incerca sa se intoarca acasa, ceea ce s-a si intamplat. El a fost prins la Punctul Politiei de Frontiera de la Sculeni de catre politistii de frontiera si predat politistilor constanteni. Gorbunov a fost audiat timp de aproape sapte ore de catre procurorii constanteni. Dupa ce, initial, a negat orice implicare in tentativa de asasinat de la Eforie, tanarul a cedat in cele din urma, recunoscand ca el l-a impuscat pe patronul Feniz Agali.

Gorbunov si-a recunoscut faptele si spune ca regreta

Audiat de magistrati, Gorbunov si-a recunoscut faptele si a spus ca regreta cele intamplate. Pe de alta parte, el a declarat ca a actionat singur si fara sa primeasca ordin de la cineva. Pe tot parcursul audierilor Gorbunov a sustinut ca patronul ii datora 5000 de dolari, bani pe care acesta ii daduse in urma cu mai mult timp pentru a-i face un pasaport romanesc, iar victima nu mai voia sa-i returneze. Pe numele cetateanului moldovean s-a emis imediat mandat de arestare preventiva. In momentul agresiunii savarsite asupra lui Putinica, s-a realizat un robot care semana izbitor cu Gorbunov. Luat la intrebari, initial, moldoveanul nu a recunoscut fapta, insa in cele din urma a spus ca de fapt nu a intentionat sa traga cu arma asupra barbatului. El a declarat ca s-a dus la Putinica sa-si recupereze niste bijuterii pe care i le lasase amanet. In momentul in care a aflat ca acesta ii instrainase podoabele s-a enervat si a apasat pe tragaci. In schimb, Putinica spune ca nu l-a vazut niciodata pe Gorbunov, lucru pe care il sustine si Agali. In alta ordine de idei, ceea ce este destul de curios, cele doua parti vatamate, respectiv Cristian Stroe Putinica si Fenis Agali nu s-au constituit parti civile in cauza. De asemenea, Gorbunov se afla si in atentia anchetatorilor din Brasov deoarece este acuzat ca l-a impuscat in scop de jaf pe Pavel Sabau, patronul unui magazin de bijuterii din localitate. Decizia de ieri nu este definitiva si poate fi atacata cu apel la instanta superioara.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii