Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesori, elevi şi părinţi, condamnaţi în Dosarul „BAC Mangalia 2013“ (document)

ro

03 Mar, 2015 00:00 2633 Marime text
Gheorghe Amza, fostul decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice din Universitatea Politehnică Bucureşti, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Constanţa, în dosarul denumit generic „BAC Mangalia 2013“. Astfel, pentru luare de mită, Amza a luat doi ani de închisoare, iar pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, fostul decan a primit zece luni de închisoare. Tribunalul a contopit pedepsele aplicate, hotărând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, cea de doi ani de închisoare, cu executare.
Conform DNA, în perioada iunie - iulie 2013, Gheorghe Amza, în calitate de preşedinte al comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu“ din Mangalia, cu ocazia desfăşurării examenului de Bacalaureat, ar fi primit, prin intermediari, de la mai mulţi elevi, participanţi la examenul de Bacalaureat, suma totală de 3.000 de euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, cu titlu de mită.

Banii au fost primiţi pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina Chimie din cadrul examenului de Bacalaureat.
 
În cauză, Ingrid-Iulia Rădulescu, cadru didactic, vicepreședinte al comisiei de Bacalaureat, a luat, pentru luare de mită, doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Florin Pădureanu, cadru didactic, membru al comisiei de Bacalaureat, s-a ales tot cu doi ani de închisoare, pentru luare de mită. Bărbatul a mai primit zece luni de detenţie pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Tribunalul a contopit pedepsele aplicate inculpatului, în final, acesta urmând să rămână cu doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Doina Manoleasa, cadru didactic, membru al comisiei de Bacalaureat, a luat doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, ea fiind găsit vinovată de luare de mită şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Valeria Maria Tudosa, cadru didactic, membru al comisiei de Bacalaureat, a primit, pentru luare de mită, doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei de examen, a primit, pentru luare de mită, doi ani de închisoare şi zece luni pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Tribunalul a contopit pedepsele aplicate inculpatei, în final, aceasta rămânând cu doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Mihaela Valentina Balint, cadru didactic, supraveghetoare în cadrul comisiei de Bacalaureat, a fost condamnată la zece luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Cilica Stângaciu a primit şase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită. Aurel Boboşatu, candidat la examenul de Bacalaureat, a fost condamnat la patru luni de închisoare cu supraveghere, pentru dare de mită. Veronica Cara a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru complicitate la dare de mită, Gabriela Alexoiu, persoană fără calitate specială, mamă a unui candidat la examenul de Bacalaureat, s-a ales cu patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru dare de mită, iar Viorel Urziceanu, persoană fără calitate specială, tatăl unui candidat la examenul de Bacalaureat, a fost condamnat, pentru dare de mită, la patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Gheorghe Amza a mai primit o condamnare într-o altă cauză penală.
 
În secţiunea „Documente“, poate fi citit întreg comunicatul DNA privind dosarul BAC Mangalia 2013.
 
Citeşte şi
Fost decan din Universitatea Politehnică Bucureşti, obligat să muncească în folosul comunităţii
 
Fostul decan Gheorghe Amza a fost trimis, din nou, în judecată (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii