Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul Mergeane completeaza „lista lui Musu"

ro

13 Feb, 2009 02:47 5602 Marime text

constructie_imobil_costea_musu_str._george_enescu_03.jpgProcurorul Mihaela-Elena Mergeane ne-a confirmat spusele: cu ajutoare din toate părţile, Muşu a primit NUP

Aşa cum prezentam într-un material publicat la finele lui 2008, poliţiştii şi Procuratura a făcut tot posibilul pentru a-i spăla obrazul şi numele lui Costea Muşu, proprietarul imobilului cu şase etaje, ridicat, ilegal, pe strada George Enescu.

La acea dată, cotidianul ZIUA de Constanţa atrăgea atenţia asupra faptului că poliţiştii, sub îndrumarea unor procurori, au cercetat plângerea penală depusă împotriva lui Muşu de o asemenea manieră, încât să nu fie vreo problemă. Cu alte cuvinte, menirea lor era să-l scape pe tulcean cu faţa curată. Nemulţumiţi de nerespectarea normelor de fundare la blocul cu şase etaje, vecinii au depus o plângere penală în acest sens. Oamenii au explicat legiuitorilor cum casele le sunt puse în pericol. Fundaţia blocului lui Costea Muşu este sub nivelul celorlalte fundaţii ale caselor din vecinătate, caz în care soluţia arhitectului ar fi trebuit să fie retragerea cu 1,90 m şi construirea unei incinte de piloţi. Orice inginer constructor specializat în structuri de rezistenţă ar fi impus această modalitate de rezolvare a problemei. Plângerea penală a ajuns, la un moment dat, şi în braţele poliţiştilor. Mai precis, în ale celor de la Secţia 3 de Poliţie. Vă spuneam atunci că dosarul fusese trimis către Parchet, cu propunere de NUP. Cu alte cuvinte, poliţiştii au crezut că fapta reprobabilă a lui Costea Muşu poate fi trecută cu vederea.

Mihaela via Betty

Mai mult, surse care doresc să-şi păstreze anonimatul spun că Muşu ar avea prietenii strânse cu poliţiştii. Ba chiar terenul de pe strada George Enescu se pare că a fost cumpărat de la o anumită Pisică. Evident, cei care au aflat această informaţie şi-au pus întrebarea dacă vânzătorii au vreo legătură cu comisarul Dănuţ Pisică, adjunctul şefului Poliţiei Municipiu. Poliţistul Dogărescu a văzut, în noiembrie, cum stă situaţia şi probabil că i s-a cerut să fie rezolvată într-un mod favorabil pentru Muşu. Şi cum unde-i ordin, cu plăcere, a început interpretatul literei de lege. De asemenea, surse care nu au dorit să-şi decline identitatea au confirmat, la acea dată, faptul că Dogărescu a discutat speţa cu o misterioasă Bety de la Procuratură. Ne întrebam dacă nu cumva o fi vorba despre Beatrice Anca Răsmeliţă, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Cum legea poate fi uşor fentată de şmecherii care cred că sunt mai presus de orice, Ordonanţa 43 din 30 ianuarie 2000, cea care reglementează pedepsele pentru nerespectarea patrimoniului cultural, a fost făcută harcea-parcea.

constructie_imobil_costea_musu_str._george_enescu_04.jpg55 nu-i 56

Pe 25.01.2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a trimis rezoluţia în cazul Costea Muşu. Evident, verdictul a fost cel intuit: neînceperea urmăririi penale. Cum s-a putut aşa ceva? Simplu. Prin bunăvoinţa procurorului Mihaela Elena Mergeane. Tulceancă la origini, la fel ca şi Muşu, măritată cu un avocat, membru al Baroului Tulcea, Mihaela Mergeane nu ne arată decât că ori nu cunoaşte legea, ori are probleme oftalmologice. În comunicarea rezoluţiei cazului, Mergeane a luat în considerare alte articole de lege decât cele menţionate în plângerea penală. Astfel, procurorul a considerat că Muşu nu trebuie condamnat penal în baza articolului 55 al Legii 422/2001 şi al art. 25 al OUG 43/2000. Mergeane spune, în ceea ce priveşte articolul 55, că „sancţionează contravenţiile la regimul de protejare a monumentelor istorice" şi că, în aceste condiţii, faptele sesizate nu sunt de natură penală, fapt ce a dus la NUP. Însă, textul art. 55 este foarte explicit şi prevede că „desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală, exproprierea fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, degradarea, precum şi profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii". Aşadar, procurorul a interpretat greşit textul de lege, făcând confuzie cu articolul 56 al aceleiaşi Legi 422/2001. În ceea ce priveşte infracţiunea prevăzută de articolul 25 din OUG 43/2000, Mergeane a interpretat, din nou, legea aşa cum a avut chef. Potrivit articolului 25, „efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, se consideră distrugere a monumentelor istorice şi se pedepseşte potrivit prevederilor legii penale". Uite cum procuroarea Mihaela Elena Mergeane completează „lista lui Muşu".

Cine este Mergeane?



Mihaela-Elena Mergeane are 32 de ani şi este căsătorită cu avocatul Mircea Mergeane. Împreună au un băieţel, Alexandru. Potrivit declaraţiilor de avere postate de-a lungul timpului pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul nu are cine ştie ce avuţii. Ba din contră. În 2005, avea un apartament dobândit în urmă cu un an, împreună cu soţul său, avocat în cadrul Baroului Tulcea. Mai deţineau o Dacia Super Nova, achiziţionată de Mircea Mergeane înainte de căsătorie. Declaraţia de avere notează doar câteva schimbări. Rămân maşina, apartamentul (achiziţionat, de această dată, în 2003) şi apar două datorii: una către Banc Post, în valoare de 19.500 USD, contractată în 2004 şi scadentă în 2024, şi încă un credit, pe un an, de numai opt milioane şi puţin de lei. Salariile nu erau nici ele cine ştie ce: ea - 298.189.441 de lei, el - 20.000 de lei. Pe 12.08.2008, Mihaela Mergeane declara acelaşi apartament (cumpărat din nou în 2004), aceeaşi maşină şi aceeaşi datorie la Banc Post. De data aceasta nu şi-a mai dezvăluit veniturile. A trecut simplu: Mihaela - „salariu", Mircea - „conform declaraţiei fiscale". De data aceasta apare în declaraţie şi fiul, Alexandru, care primise alocaţie 200 de lei. Pe 4.12.2008, procurorul a mai scris o declaraţie de avere. Cum ne-am obişnuit: casă, maşină (aceeaşi Dacie) şi venituri. Ea - 43.543 de lei, el - indemnizaţie de creştere a copilului, copilul - 2.000 de lei alocaţie. Se pare că Mergeane chiar are probleme cu cifrele, dacă tot încurcă atât anul în care a achiziţionat apartamentul (2003 sau 2004?), cât şi articolele de lege. Până una alta, Mihaela Mergeane a reuşit să se treacă pe „lista lui Muşu".

{mos_ri:musu} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Maria 06 Jan, 2010 18:58 In primul rand,un comentariu pentru dna. Olga,presupun o persoana neinstruita,nu toate mizeriile care se scriu in ziare sunt adevarate,o sursa nu este suficient pentru a crede reletarile unui oarecare jurnalist. Iar pentru dna. Corina Samoila,cu insulte si aluzii care denigreaza persoana despre care doriti sa scrieti nu faceti decat sa va pierdeti din credibilitate.Nu contest ca v-ati informat corect in legatura cu acest caz,sau cu oricare altul,nu cunoaste nimeni detaliile,mai putin eu asa ca nu ma pronunt daca ce ati scris este sau nu adevarat,insa este oribil cum oricine isi permite sa insulte,doar pentru ca are dreptul de a publica orice idee ii vine in minte. Si inca ceva,legea penala este de stricta interpretare,adica daca legiuitorul nu a spus mai mult inseamna ca asa a dorit sa se exprime,si nimeni nu interpreteaza legea "asa cum are chef"
  • OLGA 13 Feb, 2009 09:03 AM SPERAT CA MACAR PROCURORII SANT CORECTI DAR CUM SE VEDE DNA. MERGEANI ESTE MANA IN MANA CU BORFASII DIN PRIMARIE SI POLITIE (CU SCUZELE DE RIGOARE PENTRU CATIVA CORECTI ). DEGEABA FACEM APEL LA PROCURATURA CA MANDATARUL NEDELCU GHE. AURELIAN DIN DOSARUL CU NR. 596/2008 A FRAUDAT STATUL ROMAN CU ZECI DE TERENURI SI IMOBILE DIN ZONA PENINSULEI ,CRISTEA GEORGESCU NR.4 TOCILESCU 2, BRANCOVEANU 3 ,GASIND UN FALS MOSTENITOR SI CU AJUTORUL LUI MAZARE , RACU , DESPINESCU, NORA, SOZANSKI, BUDEI CRISTINA ,AU PUS MANA PE AVERI CE NU VISAU . MOSTENITORII DE BUNA CREDINTA NU POT INTRA IN POSESIA MOSTENIRILOR. ESTE STIGATOR LA CER CAT LUPTAM PENTRU ADEVAR SI NU SANTEM AJUTATI NICI DE PROCURORI. DNA. MERGEANI TEGIVERSEAZA CU COMISIA ROGATORIE PENTRU GRECIA PENTRU CA PROBABIL S-A INTERVENIT CU CEVA ????CE FACEM DOMNULE PRESEDINTE , CE FACEM CU ILEGALITATILE DI ULTIMII 4-5 ANI CARE AU INFLORIT ?? DE FAPT AU FURAT EI MAREA NEAGRA DAR CATEVA CASE ESTE O NIMICA TOATA .DI IMOBILE SANT DATI AFARA FAMILII INTREGI CARE STAU ACOLO DE 40-50 ANI . DE UNDE A VENIT NEDELCU CU TOPOUZOGLU ??? DOAMNA PROCUROR . ATI MINTIT CU NERUSINARE .