Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Procurorii din România sunt numiţi politic“. Iată ce lider constănţean face această declaraţie (rechizitoriu)

ro

26 Mar, 2015 00:00 1404 Marime text
Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean şi totodată preşedinte executiv al PSD Constanţa, rămâne în arest la domiciliu.

Decizia a fost luată, ieri, de judecătoarea Iulia Cezara Suciu, din Tribunalul Constanţa, în dosarul în care Constantinescu este acuzat de subfinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. La termenul de ieri au fost audiaţi trei angajaţi ai CMZ care au povestit, printre altele, că angajaţii centrului, inclusiv femeia de serviciu, se ocupau de paza instituţiei, şi că o parte a cheltuielilor au fost suportate din propriile buzunare.
 
Înainte de începerea şedinţei de judecată, Nicuşor Constantinescu a spus că nu este de acord cu justiţia televizată din România, care deja a ajuns o „chestiune de cotidian, zilnică, de câţiva ani de zile“.
 
„Am spus că este o practică abuzivă. Purtarea cătuşelor, măsura arestării preventive care, chiar dacă în noul Cod de Procedură Penală este prevăzută ca o excepţie, este, din păcate, aplicată ca o regulă. (...) Toţi deputaţii şi senatorii din România pot fi cercetaţi penal de către procurori, fără să fie nevoie de avizul sau de votul Parlamentului, în schimb, este vorba de măsura arestului preventiv. Aici este nevoie de avizul Parlamentului, tocmai pentru a se proteja de abuzurile procurorilor care, aşa cum ştiţi, sunt numiţi politic în România anului 2015. Procurorii de la cel mai mic nivel şi până la Parchetul General sunt numiţi politic. Da? Sunt numiţi de ministrul Justiţiei cu un aviz consultativ al CSM-ului, care nu are valabilitate.

Atâta timp cât un factor politic este în procesul de cercetare, este normal ca şi parlamentarii să aibă dreptul, acolo unde au justificări, să fie de acord sau nu cu arestarea preventivă. (...) Sunt ordine date de generali de Poliţie, fostă miliţie, care stabilesc aceste regulamente în afara cadrului legal. (...) Nu există în Monitorul Oficial o lege care să prevadă că un arestat preventiv trebuie purtat cu cătuşe prin faţa camerelor de luat vederi şi trebuie să i se distrugă demnitatea, familia, onoarea, chiar dacă, aşa cum aţi văzut în cazul lui Mazăre, deşi a fost reţinut, ca şi mine, după 24 de ore a fost eliberat având în vedere lipsa probelor“, a mai declarat preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa.

Salariu prea mic

„Nu cumva mica corupţie o generează un sistem prost plătit? Eu am un salariu de 3.500 de lei. Vi se pare o sumă care, în momentul în care eu semnez contracte de milioane de euro, mă poate asigura de tot ceea ce înseamnă necesarul meu şi al familiei mele? Eu vă spun că nu. Din fericire, am acţiuni la firme private de unde mi-au venit în permanenţă dividende, pentru că am fost înainte în privat. Dar nu este aceeaşi situaţie la toate autorităţile locale“, a conchis preşedintele suspendat al CJC.

Control judiciar pe cauţiune

Judecătoarea Iulia Cezara Suciu a menţinut măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de Constantinescu, căruia i-a respins, ca nefondate, cererile de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar sau cu măsura controlului judiciar pe cauţiune. Tot Suciu a respins, ca nefondată, cererea privind încuviinţarea şefului suspendat al CJC de a se prezenta la locul de muncă.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii