Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Anticorupţie cer încătuşarea lui Cristian Rizea. A fost propus candidat la parlamentare la Constanţa

ro

03 Mar, 2016 00:00 2443 Marime text


Direcţia Naţională Anticorupţie cere încătuşarea deputatului Cristian Rizea, suspectat de trafic de influenţă, de spălare a banilor, în formă continuată (două acte materiale), şi de influenţarea declaraţiilor (două fapte).
 
Cristian Rizea a fost propus candidat la parlamentare la Constanţa - în Colegiul 5, pentru Camera Deputaţilor, în 2008. Ulterior, în octombrie 2008, s-a decis înlocuirea acestuia cu Mircea Stanescu. Motivul care ar fi stat la baza acestei schimbări nu a fost dezvăluit la momentul în care s-a efectuat rocada, lăsându-se doar să se înteleagă că şansele sale sunt mai mari în Colegiul 5, tot la Camera Deputaţilor, însă în judeţul Brăila, în care candida iniţial Mircea Stănescu.
 
Conform DNA, „la data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 de euro - în total, 300.000 de euro -, pentru ca, în schimb, să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren, aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna“.
 

„Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv. În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva în care va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici“, potrivit procurorilor.

 
Aproape de finele anului trecut, Curtea de Apel Constanţa a respins acţiunea Agenţiei Naţionale de Integritate, care a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul instanţei mai sus precizate, pentru „începerea acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatului de deputat în Parlamentul României (19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010)“. Astfel, Rizea a rămas cu averea intactă.
 
Decizia nu este definitivă, ea fiind atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii