Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:54 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primele trupe si materiale KFOR au sosit din Kosovo in Portul Constanta

ro

03 May, 2002 00:00 1184 Marime text

Dupa 55 de ani, au venit americanii

Marti, pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, un avion american a adus primele materiale si efective americane din Kosovo * Efectivele si materialele vor fi cantonate la baza din Portul Constanta * Urmeaza sa soseasca si alte elicoptere, blindate si containere ce vor tranzita Portul Constanta spre bazele americane * Politia Militara a luat masuri de securizare a zonei * Comandantul trupelor cantonate in Portul Constanta este locotenent-colonelul Glen Norris

In ultimii sapte ani, conducerea MApN a sustinut mai multe actiuni pe linia realizarii primei cooperari de lunga durata cu Fortele Armate ale Statelor Unite. Inca de la semnarea Parteneriatului pentru Pace, in anul 1995, politica de aparare a tarii noastre a insemnat introducerea, in mai multe etape, a unui program de restructurare a Armatei Romane, de implementare a regulamentelor NATO si de aliniere a tehnicii de lupta la standardele aliantei. Acest proces se afla in plina desfasurare. Situatia geo-strategica din Balcani s-a modificat dupa atentatele din 11 septembrie 2001, iar lupta impotriva terorismului a luat o noua dimensiune. SUA au promovat un plan de lupta impotriva terorismului, care cuprinde mai multe tari, dur catalogate ca o axa a raului. Razboiul din Afganistan a adus Romania un aliat de facto al Aliantei Nord-Atlantice. Masurile luate in urma acestei noi situatii internationale au cuprins o monitorizare a organizatiilor teroriste care actioneaza in tara noastra, dar si trimiterea unei forte de mentinere a pacii in Afganistan, care va fi suplimentata cu noi trupe, in urma votului din Parlament de saptamana trecuta. Pentru prima oara in istorie, in sprijinul operatiunilor sale, NATO a ales Portul Constanta pentru a-i servi drept poarta balcanica in cadrul rotatiei trupelor americane din Kosovo. Toate acestea vin sa confirme faptul ca tara noastra este deja in viitoarele calcule facute de SUA si aliatii sai.

Primele materiale si trupe americane au sosit la baza KFOR din Portul Constanta Sud Agigea

Pe data de 30 aprilie, la ora 17.00, a aterizat pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu primul avion al US Air Force. Aeronava de tip C130 Hercules care a adus primele materiale si trupe ale fortei de mentinere a pacii din Kosovo KFOR. Intr-un comunicat, Ambasada SUA din Bucuresti a anuntat ca Grupul de Sprijin Logistic 29 si Comandamentul 21 de Sprijin Logistic al Teatrului de Operatiuni (TSC) vor facilita receptia si pregatirea echipamentelor care includ aproximativ 30 de elicoptere militare, numeroase containere, vehicule pe roti sau senile, generatoare de curent electric, cisterne de apa si echipament tehnic, care provin din Kosovo.Locotenent-colonelul Glen Norris va fi comandantul fortelor americane stationate in Constanta. La baza de la Agigea vor fi facute receptia si pregatirea echipamentului, care va fi incarcat la bordul unor nave de suport logistic de membrii Comandamentului pentru Managementul Traficului Militar din cadrul Armatei SUA. Dupa aceasta operatiune, elicopterele si echipamentul vor fi expediate catre bazele lor din Statele Unite. Operatiunea face parte din programul de rotatie a personalului si echipamentului KFOR dinspre si catre sectorul kosovar, controlat de Statele Unite. Armata americana isi deplaseaza frecvent echipamentul in interiorul si in afara teatrului de operatiuni, pentru a asigura o pregatire optima pentru misiuni, precum si pentru a nu pune operatiunea de mutare in sarcina unei singure unitati. Echipamentul a fost utilizat pentru a oferi suport trupelor americane care au desfasurat operatiuni in cadrul bazelor din Kosovo, mai arata comunicatul. Ieri, am efectuat o vizita in apropierea bazei KFOR. Un sergent de la Politia Militara ne-a invitat sa parasim zona, avertizandu-ne ca primise prin statie deja numarul masinii cu care ne deplasam si ca suntem rugati sa parasim zona. Se pare ca dispozitivul de securitate al bazei functioneaza si siguranta zonei este creata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii