Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primele condamnări în dosarul angajatelor de la Sanatoriul Techirghiol. Toate au luat cu executare

ro

11 Jul, 2016 00:00 3360 Marime text


Trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa în decembrie 2013, Lidia Sandu - director administrativ, Victoria Acsân - casieră şi Julieta Duma - şef depozit, toate foste angajate ale Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, au fost condamnate, vineri, de Tribunalul Constanţa.
 
Lidia Sandu a luat trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Tot trei ani de detenţie cu executare a luat şi Victoria Acsân, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Tot pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare Julieta Duma.
 
Faţă de Reiean Ciorabai, instanţa a dispus încetarea procesului penal început împotriva ei, ca urmare a decesului acesteia. Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol şi le-a obligat în solidar pe inculpatele Lidia Sandu, Victoria Acsân şi Violeta Duma la plata sumei de 8.740.986,92 de lei către partea civilă Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.
 
Pedepsele mai sus precizate nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada de referinţă, respectiv 2003 - octombrie 2006, prin programele de achiziţii publice ale Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, în calitate de autoritate contractantă, la momentul încheierii și derulării contractelor de achiziţii de bunuri și servicii, fie prin procedura «selecţiei de oferte», fie prin «licitaţii electronice», inculpatele și-au încălcat cu știinţă atribuţiile de serviciu ce rezultau atât din fișele posturilor, cât și din prevederile legale privind achiziţiile publice, privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea și plata cheltuielilor publice, organizarea și ţinerea la zi a evidenţei patrimoniului, controlul financiar preventiv“.
 
Aceste activităţi au avut drept consecinţă, spun procurorii, „prejudicierea Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol cu suma totală de 8.972.044 de lei, echivalentul a 2.607.151 de euro“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii