Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Enache Perifan a masluit acte pentru a putea recolta cerealele altuia

ro

24 Oct, 2003 00:00 2662 Marime text

Falsul, o practica obisnuita la Primaria Istria

In urma cu cinci ani, Perifan Enache a strans intr-o singura noapte recolta de orz si grau de pe o suprafata de 40 de hectare de teren agricol * Dupa lege, recolta nu-i apartinea * O familie care luase acest pamant in arenda a fost deposedata de produsele pentru care muncise * Instanta a dat castig de cauza pagubitului, obligandu-l pe Enache Perifan la plata prejudiciului creat * Singurii bani care i s-au returnat partii vatamate reprezinta o poprire lunara de circa doua milioane din salariul de functionar public al primarului de la Istria

In editia de ieri a ziarului nostru faceam referire la o adresa a Primariei Istria catre un executor judecatoresc cu privire la situatia financiara a cetateanului Enache Perifan. De unde pana unde executori judecatoresti in viata lui Enache Perifan? In urma cu vreo cinci ani, o familie a fost pusa in fata unei situatii neplacute. In toamna anului 1997, aceasta familie a efectuat lucrari agricole de pregatire a unui teren pentru insamantare, in calitate de locatori. Acestia au insamantat 40 de hectare de pamant cu orz si grau in acea toamna, ca urmare a conventiilor pe care le incheiasera cu proprietarii de teren, conventii intocmite inca din anii 1995-1996. In luna iulie a anului urmator, Perifan Enache s-a gandit ca poate face o afacere profitabila. Prin urmare, a recoltat intr-un timp record, fara sa instiinteze pe nimeni, nici chiar pe locatorii care administrasera terenul si il lucrasera, intreaga cantitate de produse agricole rezultate. Prejudiciul adus acestor persoane s-a ridicat, la acea vreme, la suma de peste 70 milioane lei. Ramasi fara recolta, respectivii au actionat impotriva lui Perifan si au facut o plangere catre Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta.

La furat cu combina in lanul vecinului

In prima instanta, plangerea a fost respinsa, dispunandu-se neinceperea urmaririi penale a persoanei Perifan Enache. In anul urmator, 1999, partea vatamata a formulat plangere impotriva rezolutiei date de Parchet, de aceasta data institutia infirmand solutia de neincepere a urmaririi penale date anterior. Dosarul deschis in acest caz a fost trimis Postului de Politie Istria, in vederea continuarii si definitivarii cercetarilor penale. Primul pas facut de seful de post a fost de a reuni partile implicate, inclusiv doi martori care sa ateste imprejurarile in care s-au incheiat contractele de arenda, precum si circumstantele in care s-a facut recoltarea produselor agricole. A fost stabilita o data de intalnire la sediul Postului de Politie din comuna, numai ca insusi seful de post a lipsit de la acea confruntare. Perifan Enache a anuntat chiar in ultimul moment ca va "onora" invitatia de-abia la 15 septembrie, cand va incepe anul scolar, fiind in acea perioada directorul scolii din comuna. Pentru ca rezolvarea prin confruntare a partii vatamate cu invinuitul si martorii existenti nu a venit, pagubitul a recurs din nou la ajutorul Parchetului, in februarie 2002, care a revenit la primele intentii de a nu incepe urmarirea penala la adresa lui Perifan Enache, intrucat fapta produsa de acesta nu este prevazuta de legea penala ca infractiune.

Primarul Perifan isi pune averea la adapost

Perifan Enache a mai fost invinuit si de intocmirea actelor de arenda a terenului de 40 de hectare in conditii dubioase. Mai exact, dupa recoltarea productiei el a nesocotit intelegerile dintre proprietarii de teren si locatorul pagubit care nu erau inscrise la Primarie. Pentru ca sa-si poata justifica actiunea, primarul Perifan s-a apucat de o manevra cu arhiva Primariei. Fapta in sine, adica recoltatul abuziv, s-a produs in iulie 1998, iar contractele de arenda care-i acopereau abuzul au fost inregistrate la Primaria Istria cu data de 4 ianuarie 1998, adica antedatate. Intr-un final, dosarul de cercetare a ajuns pe rolul instantei, care, dupa o perioada de circa un an, a solutionat litigiul in favoarea pagubitului, obligandu-l pe invinuitul Perifan la plata daunelor provocate. De atunci, pagubitul se chinuieste sa recupereze valoarea totala a prejudiciului, dar pentru ca cetateanul Perifan Enache este un om fara bunuri mobile si imobile, asa cum a declarat, in calitate de primar al Istriei, intr-o adresa solicitata de executorul judecatoresc angajat de pagubit, se pare ca acesta din urma isi va vedea banii la anu` si la multi ani. Singurul lucru concret pentru partea vatamata este o poprire din salariul functionarului public Perifan Enache, in cuantum aproximativ de doua milioane lei. In rest, ar mai ramane societatea la care este actionar, "Gen Peri" SRL, ale carei conturi pot fi blocate. Cum la ora aceasta doar Uniunea Europeana mai lupta cu PSD si are mult de lucru in Guvern, Perifan poate sta linistit la adapostul partidului de guvernamant la Primaria din Istria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii