Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria a improprietarit firma Holland cu o intersectie

ro

08 Feb, 2005 00:00 2193 Marime text

Penny Market, pe un fost loc de joaca si parcare

6.487,96 de metri patrati de teren care servea in trecutul apropiat drept loc de joaca, loc de parcare, garaje si spatiu verde, a fost trecut de Primaria Constanta din domeniul public in cel privat * La scurt timp, municipalitatea a oferit terenul firmei Holland Development Group SA, care este implicata si in scandalul imens provocat de proiectul de construire a unui Mall in Parcul Tabacarie * Holland cesionase drepturile litigioase rezultand dintr-o notificare a mostenitorilor unui teren din Parcul Tabacarie * Pentru o bucata de teren care nu putea fi restituita in natura, municipalitatea a oferit in compensatie alte 133.000 de metri patrati, printre care si fostul loc de joaca, garaje si parcare de la intersectia strazilor Hortensiei si Aurel Vlaicu * La scurt timp, Holland a vandut terenul firmei Rewe, care a demarat lucrarile de constructie a unui centru comercial care va comercializa produse la un pret minim * Constructorii Convas si Petroconst au transformat viata locatarilor intr-un cosmar, blocandu-le acestora caile de acces si sapand transee sub ferestrele lor * Locatarii blocurilor G2, G3 si G4 au dat in judecata Primaria Constanta si studiaza posibilitatea de a chema in instanta si firma Rewe pentru acceptarea unui drept de servitute asupra trotuarelor preluate #

In data de 12 decembrie 2003, Consiliul Local Municipal Constanta, reunit in sedinta ordinara, a aprobat Hotararea cu numarul 497, prin care a fost actualizat si completat "Inventarul bunurilor care apartin domeniului privat al municipiului Constanta". Potrivit anexei actului normativ citat, care de altfel nici nu este publicata pe site-ul oficial al municipalitatii, printre noile proprietati private ale Constantei se numara si un teren de 6.487,96mp, situat la intersectia bulevardului Aurel Vlaicu cu strada Hortensiei. Prin aceasta hotarare, mai multe trotuare si alei, un spatiu de joaca pentru copii, 16 garaje si alte spatii de parcare au fost trecute cu toptanul in proprietatea privata a municipalitatii. Soarta intregii zone a fost decisa in cadrul unui dosar intern al municipalitatii, deschis in baza notificarii nr. 105.830/07.08.2001, prin care Dragne-Gardef Stefania-Carmen, Gardef Eleonora-Lavinia, Gardef Cornelia si Cananau Adrian-Sorin-Mugur solicitau restituirea in natura a unui imobil si a terenului aferent de 100.000 mp din Parcul Tabacarie. Notificarea a fost solutionata de municipalitate in mai multe etape, datorita faptului ca cea mai mare parte din imensa suprafata solicitata de cei patru mostenitori legali nu a putut fi restituita in natura. In consecinta, municipalitatea a propus alocarea in compensatie a altor terenuri de o valoare de patrimoniu similara. Numai ca, din data de 17 noiembrie 2003, beneficiarii drepturilor decurgand din notificare, nu au mai fost cei patru mostenitori legali.

Holland Development Group si afacerea cesiunii drepturilor litigioase

Acestia au semnat un contract de cesiune de drepturi litigioase cu firma Holland Development Group SA din Bucuresti, renuntand la cea mai consistenta parte din mostenire. La cateva zile de la adoptarea hotararii de consiliu, prin care intersectia Hortensiei cu Aurel Vlaicu a fost trecuta in proprietatea privata a municipalitatii, primarul Radu Mazare a semnat Dispozitia nr. 3332, prin care Holland primea 50 de terenuri in suprafata totala de 133.694 mp, in valoare de 2249.795 USD. In lista de compensare a unei parti din terenul revendicat in Parcul Tabacarie cu alte terenuri, la pozitia nr. 6 se regaseste si suprafata de 6.487,96 mp de la intersectia Hortensiei cu Aurel Vlaicu. In data de 10 martie 2004, Holland Development Group a incheiat contractul de vanzare cu numarul 185, prin care intreaga suprafata dobandita prin procedura cesiunii de drepturi litigioase era instrainata catre SC Rewe Projectentwicklung Romania SRL. Rewe a obtinut autorizatiile 318/25242/2004 din partea RAJA, 1357/2004 din partea SC Electrica SA si 2283/10.06.2004 din partea RADET, in baza carora a intocmit documentatia Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) - Complex Comercial tip "Penny Market". In cadrul unei sedinte a Consiliului Local Municipal din data de 23.06.2004, prezidata de actualul deputat PSD Corneliu Dida, a fost adoptata hotararea locala cu numarul 225, prin care a fost aprobata documentatia, deschizandu-se astfel drumul catre transformarea fostului loc de joaca in centru comercial. Inainte ca alesii urbei sa se pronunte asupra PUD-ului, municipalitatea a eliberat autorizatia de constructie nr. 1601/16.07.2004.

Convas si Petroconst au instituit asediul asupra blocurilor G2 si G3

O luna mai tarziu, locatarii blocurilor G2, G3 si G4 au primit notificari din partea firmei Rewe, prin care noul proprietar al terenului le cerea sa elibereze zona de garajele construite. Oamenii au cerut explicatii de la Primarie, mai ales ca isi platisera taxele aferente, atat pentru garaje, cat si pentru rezervarile de parcare, pana la sfarsitul anului. Cei mai indrazneti au fost expediati cu explicatia ca nu agreeaza ideea infiintarii unor noi locuri de munca. O explicatie care avea sa fie folosita de municipalitate si in scandalul mall-ului din Parcul Tabacarie. In fata acestei obtuzitati, locatarii si-au demolat garajele si au evacuat spatiile rezervate pentru parcare. In luna septembrie, mai multe utilaje ale firmei Convas SRL din Constanta, antreprenorul general al lucrarii, si ale firmei Petroconst SA, subantreprenor, au deschis santierul de lucru, sub balcoanele si ferestrele oamenilor. Aleile de acces au fost blocate total, dupa ce echipele de muncitori ale celor doua firme neaose au angajat lucrari ample de deviere a retelei subterane de inalta tensiune si a paienjenisului de conducte de apa si reziduuri menajere ale RAJA. Cablurile de inalta tensiune au fost ingropate in transee de un metru si jumatate, la 2-3 metri de blocurile din zona, iar cele aproximativ 15 conducte RAJA au fost deviate in asa fel incat sa nu treaca pe sub viitorul centru comercial. In luna octombrie a inceput lucrarea propriu-zisa de constructie a centrului comercial. Zgomotul si praful ridicat de Covas si Petroconst, dar mai ales obturarea cailor de acces ale locatarilor, i-a determinat pe acestia sa depuna mai multe memorii la Primarie si Prefectura. Oamenii au ramas doar cu intrebarile retorice de genul: "Cum a fost posibil sa ajunga trotuarele, locul de joaca al copiilor, parcarea si spatiul verde, din domeniul public in domeniul privat al Primariei, pentru a fi vandute? Unde se afla acum locul de joaca al copiilor nostri? Ce trotuare sa folosim pentru accesul la blocuri? Unde se afla parcarea pentru cele aproximativ 60 de masini ale locatarilor acestor blocuri? Pe unde vor avea loc, in caz de necesitate, masinile de Pompieri, Ambulanta, Pompe Funebre, avand in vedere ca, in fata blocurilor G2 si G3, aleea are numai 4 metri latime, iar trotuar nu mai exista?".

Proces cu Primaria si firma Rewe

Locatarii au dat in judecata Primaria Constanta, solicitand instantei sa sisteze proiectul de construire a centrului comercial. Initial, Tribunalul Constanta a stabilit ca termen pentru prima infatisare data de 16 februarie, insa reclamantii au cerut audienta la presedinta Mihaela Ganea, pentru a solicita un termen urgent. Gheorghe Dragomir, unul dintre locatarii care a semnat cererea de chemare in judecata, a declarat ca a purtat o serie de discutii, pe Internet, cu reprezentantul in Romania al firmei Rewe. Dragomir spune ca l-a chestionat pe acesta despre buna sa credinta in achizitionarea terenului, insa nu a obtinut inca un punct de vedere. Gheorghe Chirilescu, presedintele asociatiei de proprietari din blocul G3, spune ca locatarii studiaza posibilitatea de a intenta un proces si impotriva firmei Rewe, in sensul acceptarii unui drept de servitute pentru trotuarele care au fost achizitionate de Rewe de la Holland Development Group SA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii