Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciu de peste 12,5 milioane de euro Tribunalul Constanţa a încetat procesul faţă de un fost inspector fiscal al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu (document)

ro

24 Dec, 2014 00:00 2148 Marime text
Tot ieri, judecătorii au constatat că Anca Micu a fost reţinută şi arestată preventiv în prezenta cauză. Anca Micu a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, alături de Ion Holban, fost director al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, la începutul lunii aprilie 2013. Cei doi au fost acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Conform rechizitorului, „în perioada aprilie 1999 - ianuarie 2000, inculpatul Holban Ion, în calitate de şef al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, judeţul Constanţa, a încălcat în mod repetat dispoziţiile legale şi administrative privind controlul fiscal şi procedura rambursărilor de TVA şi a aprobat, în mod nelegal, 13 cereri de rambursare de TVA formulate de SC Koroplast Prim SRL Ovidiu (şapte cereri), SC Buket SRL Ovidiu (patru cereri) şi SC Sam - Ka Internaţional SRL Ovidiu (două cereri), deşi aceste societăţi comerciale nu îndeplineau condiţiile legale pentru a beneficia de deductibilitatea şi, implicit, de rambursarea taxei pe valoarea adăugată”.

 Rambursare


 „În acest fel, a fost adus un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală ce echivalează cu 12.561.635 de euro, reprezentând cuantumul total al sumelor de bani pentru care celor trei beneficiari le-a fost acordat dreptul de rambursare a TVA. În aceeaşi perioadă, inculpata Micu Anca, inspector fiscal în cadrul Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, a întocmit două note de constatare în conţinutul cărora a inserat menţiuni nereale şi a propus în mod nejustificat rambursarea cu titlu de TVA a sumei totale de 1.124.613 euro în beneficiul a două dintre societăţile comerciale menţionate. Faptele administratorilor celor trei societăţi comerciale beneficiare ale rambursării necuvenite de TVA au făcut obiectul unui dosar separat instrumentat de DIICOT, care a fost deferit justiţiei”, se mai arată în documentele DNA.

 Sechestru asigurător

 În cauză, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa s-a constituit parte civilă cu echivalentul în lei al sumei de 12.561.635 de euro, reprezentând valoarea prejudiciului produs la bugetul statului. În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător cu privire la bunurile inculpatei Micu Anca. De menţionat că, la momentul trimiterii în judecată în privinţa lui Ion Holban, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător într-o altă cauză, în care acesta a fost trimis în judecată pentru fapte similare de către PICCJ.

 Disjungere

 Revenind la decizia Tribunalului Constanţa, ieri, judecătorii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă şi au dispus disjungerea cauzei cu privire la Ion Holban. Instanţa a fixat termen la data de 2 februarie 2015 pentru citarea părţilor din dosar.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii