Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politistul-scandalagiu Carapcea, recidivist fara cazier

ro

27 Jan, 2005 00:00 1389 Marime text

Smecheri cu epoleti

Inspectoratul General al Politiei Romane a dispus luarea de masuri urgente impotriva celor care pateaza efectiv imaginea institutiei * Chestorul Dan Valentin Fatuloiu a ordonat efectuarea unei analize a tuturor evenimentelor rutiere in care au fost implicati politisti * Marti, 25 ianuarie, agentul de politie Lucian Corneliu Carapcea, din Constanta, a fost implicat intr-un scandal intr-o statie PECO * Politistul Carapcea este unul si acelasi cu fostul angajat al DIAS Constanta implicat anul trecut in cazul mortii tanarului Laurentiu Capbun * Un alt politist depistat beat la volan este Gheorghe Guran din cadrul Serviciului de Ordine Publica al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta * In aceeasi categorie intra si seful de Post din comuna Chirnogeni, agentul principal de politie, Catalin Ionel Nicolae * Acesta din urma, fiind beat la volan, a lovit un pieton si a fugit de la locul faptei

In contextul in care, in ultima perioada de timp, autorii unor evenimente rutiere grave au fost politisti, Inspectoratul General al Politiei Romane a dispus luarea de masuri urgente impotriva celor care pateaza efectiv imaginea institutiei.In cursul zilei de ieri, inspectorul general al Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, a ordonat efectuarea unei analize a tuturor evenimentelor rutiere in care au fost implicati politisti si luarea de masuri ferme care sa reglementeze comportamentul acestora in trafic, atat in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, cat si in timpul liber.Conform pozitiei oficiale a Politiei Rutiere Romane, majoritatea angajatilor respecta Juramantul de credinta depus, insa exista si politisti care considera ca, aplicand legea, sunt scutiti de rigorile ei. In acest sens, seful Politiei Romane a solicitat depistarea cauzelor care au generat sau favorizat savarsirea unor ilegalitati la regimul circulatiei de catre politisti si luarea masurilor ce se impun pentru prevenirea unor asemenea situatii.Sefii structurilor de politie rutiera trebuie sa adopte o atitudine ferma fata de comportamentele ce ies in afara cadrului legal, sanctionand politistii infractori conform reglementarilor in vigoare, fara discriminare fata de ceilalti cetateni.

Cu precedent la DIAS

Marti, 25 ianuarie, la orele amiezii, un agent de politie din Constanta a fost implicat intr-un scandal. Agentul sef de politie Lucian Corneliu Carapcea, din cadrul Sectiei 5 Constanta, aflandu-se perimetrul unei statii PECO, cu autoturismul proprietate personala, s-a angajat intr-un conflict cu personalul statiei de benzina. Fiind sesizati, politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere s-au deplasat la fata locului, unde l-au identificat pe acesta ca fiind persoana care, aflandu-se sub influenta bauturilor alcoolice, a agresat verbal personalului benzinariei.Fiind condus la Spitalul Clinic Judetean Constanta, Corneliu Carapacea a refuzat recoltarea probelor de sange in vederea stabilirii alcoolemiei, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta. In prezenta procurorului, agentul de politie a fost testat, rezultand o alcoolemie de 0,75mg/l. alcool pur in aerul expirat.Dosarul intocmit a fost preluat de Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, iar la nivelul unitatii de politie se efectueaza cercetarea prealabila, urmand ca politistul in cauza sa fie judecat de Consiliul de Disciplina.Politistul Carapcea este unul si acelasi cu fostul angajat al DIAS Constanta implicat anul trecut in cazul mortii tanarului Laurentiu Capbun. Acesta din urma fusese batut cu bestialitate de ofiterii DIAS, la cateva zile de la bataie, tanarul decedand in spital.Interventia DIAS-ului in incinta barului SC "Topax B&B" SRL, al carui patron refuzase sa-i mai serveasca cu bere pe Laurentiu Capbun si cei doi prieteni ai sai, Nicolae Marin si Toni Perfu, a avut un sfarsit tragic. Patronul barului i-a telefonat lui Cornel Carapcea, luptator DIAS pe atunci si prieten al sau, caruia i-a solicitat sprijinul. Carapcea se afla in timpul liber si s-a deplasat la fata locului, dupa care si-a chemat colegii. Potrivit declaratiilor martorilor si ale celorlalti indivizi agresati, cei patru (identitatea celor trei mascati chemati in ajutor este tinuta sub tacere de conducerea IPJ) i-au snopit in bataie, dupa care i-au incatusat, i-au urcat in duba si i-au dus la Sectia 4 . Starea lui Capbun s-a inrautatit in ziua urmatoare, cand a fost nevoit sa se interneze in spital, acuzand ca a suferit o agresiune toraco-abdominala, lucru neconfirmat de investigatiile medicale efectuate ulterior. Laurentiu Capbun era suferind de diabet din 1990. Prima masura luata in cazul mortii lui Capbun a fost mutarea agentului de politie Cornel Carapcea la Sectia 5 Dar pe numele aceluiasi Carapcea au aparut intre timp si alte aspecte infractionale.

Agentul de politie Cornel Carapcea nu se afla la prima abatere

Agentul de politie Cornel Carapcea, mutat la Sectia 5 in urma acestui incident, nu se afla la prima abatere de acest gen. In urma cu trei ani, agentul Carapcea a fost protagonistul unei intamplari asemanatoare. Mai precis, fostul luptator DIAS, pe vremea aceea agent de ordine publica la Politia Municipiu, a fost acuzat de proxenetii constanteni de faptul ca "abuzeaza" de fetele lor. Incidentul in care Carapcea a fost implicat a fost destul de neplacut. In vara anului 2002, acesta se intorcea de la plaja cu unul dintre colegii sai. Surse din politie afirma ca cei doi "ciupisera" ceva si au dat o raita, asa cum le era obiceiul, pe la fetitele care-si faceau veacul pe varianta spre Ovidiu. Fetele insa, se pare ca se saturasera de comportamentul celor doi, care apelau la serviciile lor si care, fiind politisti, nu scoteau nici un ban. Ba chiar mai veneau si cu prietenii. Asa ca, in ziua respectiva, fratelui uneia dintre fetite, pe numele ei "Pembe", i s-a facut lehamite de o asemenea atitudine din partea oamenilor legii si i-a taiat gatul prietenului lui Carapcea. Norocul acestuia a fost ca se afla relativ aproape de spital. Carapcea l-a urcat in masina, i-a presat cu o batista carotida care ii fusese sectionata, astfel ca acesta a scapat cu viata. Proxenetul insa a fost cercetat pentru tentativa de omor. La cateva luni de acest eveniment, agentul Carapcea a aparut in cadrul fortelor speciale DIAS.

Alti politisti beti la volan, anchetati de procurori

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta au inceput, in urma cu doua zile, urmarirea penala impotriva inspectorului principal, Gheorghe Guran, din cadrul Serviciului de Ordine Publica al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta. Potrivit anchetatorilor, in seara zilei de joi spre vineri, politistul a fost depistat sub influenta bauturilor alcoolice in timp ce conducea un autoturism pe drumurile publice. In alta ordine de idei, si procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta vor incepe in scurt timp urmarirea penala impotriva sefului de Post din comuna Chirnogeni, agentul principal de politie Catalin Ionel Nicolae, trimis deja in fata Consiliului de Disciplina de catre responsabilii institutiei. In aceeasi seara de joi, in jurul orei 19,30, pe DN 3, in localitatea Basarabi, agentul principal de politie Nicolae Ionel Catalin, de 33 ani, conducea autoturismul Dacia 1310 cu numarul de inmatriculare CT-06-HPB, proprietatea IPJ Constanta. Deoarece politistul se afla in stare de ebrietate, la un moment dat, a pierdut controlul directiei, intrand pe trotuar, unde l-a accidentat usor pe Mihai Dronta, de 37 ani, acesta suferind o fractura de peroneu. In loc sa coboare din masina si sa-i acorde primul ajutor, politistul a parasit locul faptei. El a fost depistat dupa aproximativ o ora pe raza municipiului Constanta. Totodata, agentului principal de politie Catalin Ionel Nicolae i-au fost recoltate probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest marca Drager, rezultand o alcoolemie de 0,82 mg/l alcool pur in sange. Potrivit legii, toti acesti agenti de politie risca destituirea din Politie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii