Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politistii de la Crima Organizata, felicitati de bancherii americani

ro

22 Jul, 2004 00:00 832 Marime text

In urma cu o luna de zile, patru tineri din Constanta au fost pusi sub acuzatia ca ar fi inselat mai multe persoane pe Internet cu suma de 500.000 de dolari * Grupul de hackeri a fost identificat de catre politistii de la CZCCOA Constanta dupa o investigare de mai multe luni * In cursul zilei de ieri, reprezentantii de la "Bank of America" si ai Serviciilor Secrete din SUA au venit in mod special la Constanta pentru a multumi politistilor * Pe de alta parte, seful CZCCOA Constanta, comisar Victor Popescu a declarat ca deocamdata nu a fost stabilit prejudiciul total deoarece inca se mai lucreaza in cazul de fata

Politistii din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta au fost ieri felicitati de reprezentantii "Bank of America" si ai Serviciilor Secrete din Statele Unite ale Americii pentru modul operativ in care au intervenit si rezolvat cazul tinerilor care au fraudat banca respectiva. In urma cu o luna de zile, patru tineri cu varste cuprinse intre 19 si 23 de ani au fost pusi sub acuzatia de inselaciune pe Internet, dupa ce au fost identificati de catre politistii din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta. Depistarea acestui grup a durat mai multe luni. Mihai Ghiata, de 18 ani, Claudiu Matei, de 24 de ani, Dan Balan, de 27 de ani, si Gabriel Ionut Fotu, de 24 de ani, toti din Constanta, sunt tinerii care, potrivit dovezilor expuse de politisti, au inselat mai multe persoane straine cu sume ce depasesc cifra de 500.000 de dolari, folosindu-se de Internet.

Cercetati in stare de libertate

Interesant este faptul ca nici unul dintre membrii acestui grup infractional nu avea ocupatie, iar ca nivel intelectual acestia nu au nici macar studiile liceale definitivate. Conform datelor cuprinse in documentele de cercetare penala, in perioada aprilie-iunie 2004, tinerii au reusit sa creeze o pagina de Internet pe care au reprezentat-o ca apartinand bancii "Bank of America" din Statele Unite ale Americii. Odata creata aceasta pagina, clientii bancii au cazut in plasa acestor tineri, lasandu-se inselati de modul de prezentare a noii pagini web. In acest fel au fost obtinute date referitoare la cartile de credit ale clientilor care accesau pagina de Net. Tot pe aceasta cale, hackerii au achizitionat "blankuri" de carti de credit (carti de credit in alb). Cu aceste "blankuri", folosindu-se de aparatura electronica de citire si scriere speciala, au creat copii fidele cu cartile de credit ale caror date le-au obtinut chiar de la proprietarii cartilor de credit originale. Apoi, tinerii lichidau conturile bancare ale victimelor. Deocamdata, se stie ca in acest mod au fost sustrase sume ce depasesc jumatate de milion de dolari. In urma perchezitiilor efectuate de politisti la domiciliile celor patru au fost gasite si confiscate aparatura electronica si mai multe carti de credit in alb. Tinerii acuzati de inselaciune si de incalcarea legii privind combaterea criminalitatii informatice si a celei privind comertul electronic risca pana la 15 ani de inchisoare. Ei sunt cercetati in stare de libertate, iar in scurt timp dosarul penal al acestora va ajunge pe rolul instantelor constantene.

Astfel de infractiuni sunt pedepsite mult mai aspru in America

In contextul lichidarii acestei retele care, dupa cum se pare, a pagubit bancile americane cu sume mult mai mari decat cele confirmate oficial, reprezentantii "Bank of America" au adresat un mesaj de multumire din partea bancherilor americani, in special a celor de la "Bank of America", prin care se aduc multumiri Politiei Romane si serviciilor secrete americane in ceea ce priveste cooperarea internationala care a condus la anihilarea grupului constantean de infractori cibernetici, responsabil de fraudele efectuate prin Internet. Prezent la intalnirea de ieri, A.J. Venit, reprezentantul "Bank of America", a declarat ca in America cei care savarsesc astfel de infractiuni sunt pedepsiti mult mai aspru si ca in mod sigur ar fi fost arestati imediat, deoarece reprezinta un pericol public. Totodata, agentul special al Serviciilor Secrete ale Statelor Unite ale Americii, Razvan Simonica, a apreciat in mod aparte colaborarea cu politistii de la Crima Organizata din Constanta, pe care i-a felicitat sincer pentru succesul inregistrat. Referitor la prejudiciul cauzat de tinerii infractori, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta, comisar Victor Popescu, a spus ca deocamdata nu se cunoaste exact suma pentru ca si in prezent se mai lucreaza la acest caz. In alta ordine de idei, "Bank of America" este, ca importanta, a doua banca din Statele Unite ale Americii si are in prezent 170.000 de angajati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii