Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politistii de frontiera, la ora bilantului pe primul trimestru

ro

22 Apr, 2004 00:00 781 Marime text

Deocamdata, oamenii legii pot rasufla linistiti

De la inceputul anului si pana in prezent, lucratorii din subordinea DPF Constanta au realizat multe dintre obiectivele stabilite in baza strategiei nationale * Ei au descoperit mai multe infractiuni diversificate si au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de aproximativ 2,5 miliarde de lei * In urma unor controale efectuate impreuna cu vamesii au fost confiscate diverse bunuri, estimate la patru miliarde de lei * Si in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor ce le revin conform Capitolului 24- Justitie si Afaceri Interne, politistii de frontiera constanteni au "iesit" bine

Programul prioritar al Ministerului Administratiei si Internelor, initiat in cursul anului trecut sub sloganul "Frontiere sigure - frontiere europene", reprezinta o abordare unitara la nivelul Politiei de Frontiera a obiectivelor si directiilor de actiune stabilite in baza strategiei nationale de integrare a Romaniei in structurile euro-atlantice. In cadrul acestui program, in primul trimestru al anului 2004, activitatea derulata de lucratorii Directiei Politiei de Frontiera Constanta, parte componenta a PFR, s-a circumscris obiectivelor, atat in ceea ce priveste latura operativa, cat si sub aspectele de pregatire a personalului. Pe langa toate acestea, in luna martie, Directia Politiei de Frontiera Constanta a fost supusa unei evaluari de catre experti ai Uniunii Europene in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor ce ii revin conform Capitolului 24- Justitie si Afaceri Interne. In urma vizitei efectuate, ofiterii straini au apreciat activitatea DPF Constanta, aceste consideratii urmand a fi inserate in raportul de tara catre Uniunea Europeana. In alta ordine de idei, potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Constanta, inspector Zinaida Feodot, de la inceputul anului si pana in prezent, politistii de frontiera din cadrul celor patru inspectorate subordonate DPF Constanta, respectiv IJPF Constanta, IJPF Braila, IJPF Tulcea si IJPF Ialomita, au descoperit 255 de infractiuni, cu 419 autori, cetateni romani si straini.

1.132 de persoane implicate in 620 de litigii de trafic

Astfel, in aceasta perioada, la Constanta s-a inregistrat o cazuistica de fapte infractionale diversificata. In acest sens, au fost descoperite 32 de documente false si falsificate. Dintre acestea, 23 sunt asigurari auto tip carte verde, majoritatea autorilor fiind cetateni turci, si au fost depistate la PPF Negru Voda si Vama Veche. De asemenea, in Portul Constanta au mai fost descoperite cinci carnete de marinar false asupra a cinci marinari irakieni. Tot de la inceputul anului, politistii de frontiera au depistat trei pistoale cu gaze, 53 de cartuse cu gaze, o arma de vanatoare si 18 cartuse. Au mai existat doua cazuri in care doi cetateni straini au fost depistati cu valuta falsa si au fost solutionate 42 de cazuri de furt calificat, cu 85 de autori. Pe de alta parte, referitor la migratia ilegala, politistii de frontiera au inregistrat noua treceri ilegale a frontierei de stat, in care au fost implicate 17 persoane. Totodata, o forma mai speciala a migratiei ilegale a fost depistata in Portul Constanta, atunci cand s-au gasit trei pasageri clandestini la bordul unor nave. In ceea ce priveste aplicarea unor sanctiuni contraventionale, se pare ca si aici politistii de frontiera si-au facut treaba. Astfel, au fost constatate 2043 de contraventii, in valoare de aproximativ 2,5 miliarde de lei. Inspectorul Zinaida Feodot mai spune ca in PPF-urile subordonate Directiei Politiei de Frontiera Constanta au fost inregistrate 620 de litigii de trafic in care au fost implicate 1132 de persoane. In ceea ce priveste bunurile retinute in vederea confiscarii, valoarea acestora se ridica la 560 de milioane de lei si constau, in principal, in unelte de pescuit, peste, icre negre, fier vechi si motorina. In urma unor controale efectuate de echipe formate din politisti de frontiera si vamesi au fost indisponibilizate diverse bunuri, estimate la patru miliarde de lei. In ceea ce priveste aria de responsabilitate a IJPF Tulcea, Braila si Ialomita, infractiunile descoperite s-au subscris specificului zonal, in sensul ca au predominat faptele ce incalca prevederile Legii 192/2001 privind pescuitul, fondul piscicol si acvacultura.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii