Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţiştii de Frontieră au dat lovitura Pescador cu 18 tone de rapană, descoperit în Portul Constanţa

ro

06 Nov, 2015 00:00 3500 Marime text
În cursul nopţii de miercuri spre joi, în jurul orei 03.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflaţi în misiune pe raza Portului Turistic Tomis, au efectuat controlul unei ambarcaţiuni tip pescador sub pavilion românesc, ce tocmai se întorsese din largul Mării Negre.
 
La bordul navei se aflau cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 19 şi 44 de ani, un cetăţean turc şi patru cetăţeni români.
 
În urma controlului documentelor prezentate de comandantul pescadorului, un bărbat de 44 ani, a rezultat că una dintre persoanele aflate la bord nu figurează pe lista cu echipajul ca operatori/pescari autorizaţi, fapt care contravine prevederilor legale, iar jurnalele de bord sunt completate parţial, sunt nesemnate, prezintă modificări, ştersături, tăieri şi adnotări.
 
De asemenea, poliţiştii de frontieră au descoperit în ambarcaţiune cantitatea de 18.182 de kilograme de rapană, în valoare de 10.727 lei, ce fusese pescuită de o persoana care nu îndeplineşte condiţiile legale, fapt pentru care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
 
Pescadorul, precum şi toată aparatura, ansamblele, subansamblele şi uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord au fost lăsate în custodia comandantului navei, conform prevederilor legale, până la finalizarea cauzei.
 
Oamenii legii precizează că rapana se pescuieşte doar cu scafandri, iar cei neprofesioniști pot muri. Însă preţul acestei delicatese, care trece de 40 de lei pe kilogram, îi determină pe mulţi să se aventureze în adâncuri.
 
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit“, „deţinere, transport sau comercializare fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit“, „deţinere şi folosire la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial“, precum şi „falsificare sau distrugere a jurnalelor de bord ori de maşini“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii