Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piedone, trimis în judecată de Gheorghe Popovici, fost procuror al Parchetului Curţii de Apel Constanţa. Iată rechizitoriul! (document)

ro

07 May, 2016 00:00 2434 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Victor Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 Bucureşti la data presupuselor fapte, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4 al municipiului Bucureşti.
 
Potrivit surselor noastre, unul dintre cei doi procurori care au instrumentat prezenta cauză este Gheorghe Popovici, fost procuror din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, actualul şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Gheorghe Popovici este magistratul care l-a trimis în judecată şi pe omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, cunoscut şi ca „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, în dosarul în care numele lui Dorin Lazia a fost vehiculat ca fiind presupusul denunţător. Popovici a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, dar şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, ambele unităţi aflându-se în circumscripţia Parchetului Curţii de Apel Constanţa.
 
Revenind la dosarul lui Piedone, în cauză au mai fost deferite Justiţiei: Aurelia Iofciu, şef al Serviciului Autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4 al municipiului Bucureşti, Luminiţa Lariasa Ganea, consilier superior în cadrul Serviciului Autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, Sandra Ramona Moţoc, referent superior în cadrul Serviciului Autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, ambele pentru săvârşirea unei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4 al municipiului Bucureşti.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, printre altele, că „cei patru funcţionari publici menţionaţi, au întocmit, avizat şi emis, în ianuarie 2015, două acorduri şi două autorizaţii de funcţionare pentru două spaţii comerciale cu destinaţia de club, bar şi restaurant, deşi solicitanţii nu îndeplineau cerinţa obligatorie privind securitatea la incendiu (denumită în continuare PSI), determinând obţinerea de foloase necuvenite de către agenţii economici, vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi vătămarea intereselor legitime ale Sectorului 4 al municipiului Bucureşti“.
 
„Astfel, societatea comercială Colectiv Club SRL a desfăşurat activităţi de alimentaţie publică în condiţii de insecuritate la incendiu şi a obţinut un folos necuvenit în perioada ianuarie - octombrie 2015, în cuantum de 62.298 de lei. Vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice prin funcţionarea SC Colectiv Club SRL a constat în punerea permanent în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a persoanelor, angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului în perioada ianuarie - 30 octombrie 2015. De asemenea, în data de 30.10. 2015, ca urmare a incendiului izbucnit în acest club, consecinţele s-au răsfrânt asupra vieţii, sănătăţii persoanelor şi angajaţilor aflaţi în incinta SC Colectiv Club SRL, din cauza absenţei măsurilor şi sarcinilor tehnice, operative apte să prevină sau să reducă urmările“, se mai arată în rechizitoriu.
 
(…) „Infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de Popescu Cristian Victor Piedone în calitate de autor şi Iofciu AureliaGanea Luminiţa Larisa în calitate de complici, în legătură cu societatea comercială Colectiv Club
a determinat lezarea unei pluralităţi de interese legitime, cu următoarele rezultate şi consecinţe: obţinerea de către Societatea Colectiv Club SRL12 a folosului necuvenit, în cuantum de 62.298 de lei, lezarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice aflate în club în perioada 14 ianuarie - 30 octombrie 2015, lezarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice aflate în club în 30.10.2015, care conferă părţilor civile dreptul la despăgubiri morale şi materiale, vătămarea intereselor legitime ale Sectorului 4 al municipiului Bucureşti prin atingerea adusă calităţii relaţiilor de serviciu, valoare socială lezată, care nu conferă acestei persoane juridice dreptul la despăgubiri morale. Concret, la data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de funcţionare 13 şi la aceeaşi dată, 14.01.2015, sub nr. 369 a fost eliberată autorizaţia de funcţionare în favoarea SC Colectiv Club SRL“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
Procurorii DNA mai arată că „principalul răspunzător de autorizarea clubului a fost primarul Popescu Cristian Victor Piedone, care a asumat prin semnarea acordului
şi autorizaţiei funcţionarea SC Colectiv Club SRL ca spaţiu de alimentaţie publică, deşi absenţa autorizaţiei şi a planului de securitate la incendiu îl obliga să respingă cererea de deschidere a clubului pentru public“.
 
„Alături de acesta, la procedura de autorizare au participat, în calitate de complici, inculpatele Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, care au întocmit şi emis acordul şi autorizaţia de funcţionare 18. Actele de complicitate a celor trei inculpate au întărit convingerea autorului să ia decizia de autorizare a SC Colectiv Club SRL pentru a funcţiona ca unitate de alimentaţie publică“, potrivit rechizitoriului.
 
Pentru prejudiciile morale şi materiale suferite ca urmare a tragediei din data de 30 octombrie 2015, ce a avut loc în clubul Colectiv, în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016, un număr de 90 de persoane au depus cereri scrise de constituire de parte civilă, dintre care 27 sunt persoane care au suferit vătămări (răni, arsuri etc.) în urma incendiului din club, iar 63 sunt moştenitori/succesori ai celor decedaţi.
 
Sumele cu care aceştia s-au constituit părţi civile variază între 30.000 de euro şi 2.000.000 de euro. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secţiunea „Documente”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii