Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pestii din Siutghiol au murit din cauza poluarii

ro

09 Jul, 2003 00:00 2323 Marime text

Casele din jurul lacului nu au instalatii de canalizare

Cauza catastrofei ecologice din lacul Siutghiol a fost scaderea valorii oxigenului din apa * De obicei, acest lucru se intampla atunci cand se dezvolta algele * Acestea au insa nevoie de caldura si nutrienti, pe care le pot lua din fecalele si ingrasamintele ajunse in apa * Multimea vilelor rasarite peste noapte in jurul lacului si care nu au canalizare ar putea fi o explicatie * Seful Serviciului monitorizare al IPM, Daniela Serban, a recunoscut ca au fost observate "usoare infloriri algale" si ca aceasta ar putea fi cauza * Directorul executiv al organizatiei ecologiste "Mare Nostrum", Lucian Ionescu, ne-a declarat ca de foarte multi ani nu au mai fost luate probe de fund din lacul Siutghiol

O adevarata catastrofa ecologica a avut loc, pe data de 19 iunie, pe lacul Siutghiol. In dimineata acelei zile au fost observati mii de pesti morti plutind la suprafata apei, in special puiet, dar nu lipseau nici exemplarele mature. Reprezentantii Directiei Apelor Romane "Dobrogea - Litoral" au luat probe de apa din patru zone ale lacului si au adunat pestii morti, pe care i-au dus la groapa ecologica de la Agigea, pentru a fi incinerati. Dezastrul a fost cu atat mai mare cu cat a fost afectat fondul de puiet din lac, iar cu numai o luna in urma fusese facuta o repopulare. Specialistii de la Apele Romane au aratat ca fenomenul s-ar putea repeta in cursul acestei veri, daca se vor inregistra temperaturi ridicate mai multe zile consecutiv. Oficial vorbind, cauza producerii catastrofei ecologice este scaderea valorii oxigenului din apa, precum si fenomenul de rotatie a maselor de apa din coloana lacului, pe verticala, de la cald la rece. Aceasta a fost declaratia directorului Directiei Apelor Romane "Dobrogea - Litoral", Hristu Uzun, care a adaugat ca valoarea reziduurilor fixe era de trei ori mai mare. Fenomene similare au avut loc anii trecuti si pe alte lacuri din judet. Intrebarea este de ce, in acest an, fenomenul a avut loc numai pe lacul Siutghilol, si nu si pe lacurile Tabacarie si Tasaul, de exemplu, care sunt situate in apropiere si au cam aceleasi conditii de clima?

Oficialii recunosc ca poluarea ar putea fi o cauza

Urmand calea declaratiilor oficiale, ar trebui sa cautam motivele pentru care valorile oxigenului au fost atat de scazute incat sa determine moartea unui numar atat de mare de pesti. Una dintre cauze ar putea fi dezvoltarea algelor. Este cunoscut faptul ca algele se dezvolta daca au caldura si hrana, adica in special oxigen si azot. Daca tinem cont ca azotul se gaseste in fecale si in ingrasaminte, relatia dintre poluare si moartea pestilor din lacul Siutghiol devine tot mai evidenta. Reziduurile menajere deversate in lac, precum si temperaturile ridicate au dus la inflorirea algelor. Acestea au consumat oxigenul, fapt care a dus la moartea pestilor. Seful Serviciului monitorizare al Inspectoratului pentru Protectia Mediului, Daniela Serban, ne-a confirmat ca, pe langa valorile extrem de scazute de oxigen, analizele au evidentiat si "o usoara inflorire algala pe marginile lacului". Daniela Serban a recunoscut ca si "amoniul era usor crescut" si ca, "teoretic, se poate" ca aceasta catastrofa ecologica sa fi avut drept cauza inflorirea algelor, determinata de poluare. Aceasta ipoteza e sustinuta si de numarul mare de vile si case de vacanta aparute, ca din pamant, in ultimii ani, in jurul lacului Siutghiol si care nu au sistem de canalizare. Proprietarii sutelor de case din zonele Ovidiu, Mamaia Sat, Hanul Piratilor pana la Navodari, de o parte si de alta a soselei, deverseaza apele menajere direct in lac, iar efectele incep sa se vada. Un alt fapt vine sa sustina aceasta ipoteza, devenind un factor agravant. E vorba despre declaratia constanteanului Constantin Cosereanu care a observat, in dimineata zilei de 19 iunie, pe suprafata lacului o pata neagra intre doua conducte din zona hotelului "Perla". Conform declaratiilor directorului executiv al organizatiei ecologiste "Mare Nostrum", Lucian Ionescu, de foarte multi ani, nimeni nu a luat probe de fund din lacul Siutghiol, lucru imperios necesar. Mai mult, acest nou dezastru ecologic dovedeste ca e nevoie de un program de monitorizare ecologica a apelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii