Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 350.000 de articole contrafăcute, depistate de poliţiştii de frontieră Mărfuri de 9 milioane de euro, confiscate în porturile din judeţul Constanţa

ro

25 Apr, 2015 00:00 1672 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, în cooperare cu lucrătorii vamali, pentru combaterea traficului internaţional cu produse susceptibile a fi contrafăcute sau nedeclarate la controlul vamal în zona de competenţă, confiscând 378.521 de articole diverse, evaluate la aproximativ 9 milioane de euro.
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în Porturile Constanta Sud Agigea şi Constanţa.
În primele trei luni ale anului 2015, poliţiştii de frontieră au întocmit 34 de lucrări penale privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, cercetând un număr de 36 de persoane, cetăţeni români şi străini. Bunurile care au fost ridicate în vederea confiscării au numărat 282.681 de articole diverse, în special îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, parfumuri şi cosmetice, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de 39.673.200 de lei.
 
În ceea ce priveşte folosirea de acte nereale la controlul vamal de frontieră, au fost constatate şapte lucrări penale, fiind cercetate şapte persoane. Echipele comune de control, formate din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, au ridicat în vederea confiscării 95.840 de bunuri, evaluate la 779.200 de lei.
 
Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că se încerca introducerea acestor mărfuri prin porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.
 
Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.
 
Deoarece traficul cu produse contrafăcute a devenit o afacere înfloritoare, acoperind întreaga gamă de produse existente pe piaţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă vor monitoriza în continuare containerele sosite în zona de competenţă şi vor participa, alături de lucrătorii vamali, în baza profilurilor de risc existente, la controlul fizic al acestora, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale.

Cazuri reprezentative

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit în PTF Constanţa 21.672 de parfumuri şi produse cosmetice susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare totală de aproximativ 3.120.000 de lei dacă ar fi originale.
 
În luna februarie, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul PTF Constanţa, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, identificând 20.112 recipiente cu apă de toaletă şi parfum, respectiv 1.560 de seturi cu produse cosmetice (apă de parfum, gel de duş şi loţiune de corp), susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 3.120.000 de lei dacă ar fi originale.
 
Întreaga cantitate de marfă, care purta însemnele distinctive ale unor firme cunoscute, a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate“, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
În data de 23 martie, în intervalul orar 10.00 - 16.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul PTF Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti.
În urma controlului, au fost identificate 27.200 de bucăţi ochelari de soare susceptibili a fi contrafăcuţi, cu o valoare de aproximativ 10.880.000 de lei, dacă ar fi originali.
 
Întreaga cantitate de marfă, care purta însemnele distinctive ale unor firme cunoscute, a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate“, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii