Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 115 milioane de euro şi zeci de milioane de lei Ce prejudicii au calculat procurorii DNA în dosarele în care sunt judecaţi Mazăre şi Nicuşor Constantinescu (rechizitorii+document)

ro

19 Aug, 2015 00:00 3392 Marime text
Toate dosarele la care facem referire sunt în faţa primei judecăţi, ele fiind trimise spre soluţionare, atât Curţii de Apel Bucureşti, cât şi Tribunalului Bucureşti şi Tribunalului Constanţa.
 
ZIUA de Constanţa prezintă cuantumul prejudiciilor calculate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarele în care sunt judecaţi atât Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, cât şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
 
În dosarul Retrocedărilor din Constanţa, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu presupusa restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). Printre inculpaţii cauzei se află Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.
 
În dosarul în care Radu Mazăre a fost trimis în judecată alături de Sorina Gina Hortolomei Moscu şi de SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, DNA arată că, „la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ-teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“. În aceeaşi cauză, procurorii mai arată că, „la data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Radu Ştefan Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (document)

 
În dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, a fost deferit Justiţiei alături de alte 18 inculpați (persoane fizice și juridice), procurorii Anticorupţie au calculat un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Județean Constanța și a peste un milion de lei în dauna statului român.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)


Mai departe, în cauza în care şeful CJC a fost trimis în judecată alături de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța, alături de fundaţiile Fantasio şi Thalia, a fost calculat un presupus prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța de peste 8 milioane de euro. De Menţionat că în acest dosar au mai fost deferiţi Justiţiei: Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al președintelui CJC şi producător general al TVR, Carmen Florentina Oproiu, director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundației Culturale Thalia, precum şi cele două fundaţii anterior precizate.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)

 
În ceea ce priveşte ultimul dosar în care Nicuşor Daniel Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, a fost deferit Justiţiei de DNA Constanţa, cel al elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, anchetatorii arată că, „la data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul“. „Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului“, se mai arată în rechizitoriu.
 
Rechizitoriu
Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • andrei chivu 20 Aug, 2015 09:58 am tacut si tacem in continuare ca fraierii. Ar trebui sa fim in fiecare zi mii si zeci de mii de oameni in fata primariei si a tribunalului sa salvam macar ce sa mai poate salva