Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii la penitenciar la suspecţi de înşelăciuni prin metoda Accidentul. Cum funcţiona reţeaua

ro

29 Apr, 2017 19:56 3971 Marime text
Vineri, 28 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au pus în aplicare mandate de percheziţie într-un penitenciar din provincie, într-un dosar privind comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune prin telefon.
 
Din datele şi probele administrate în cauză, în perioada octombrie 2016 – februarie a.c., a rezultat presupunerea rezonabilă că bănuiţii apelau telefonic persoane de vârste înaintate şi, sub pretextul că o rudă apropiată a acestora a suferit un accident rutier, solicitau diferite sume de bani pentru ca presupusa victimă să retragă plângerea.
 
Astfel, victimele erau determinate să le ofere diferite sume de bani sau bunuri de valoare,  prejudiciul total creat prin săvârşirea faptelor fiind estimat la  4.000 USD şi 400 EURO.
 
Persoanele implicate,  patru  bărbaţi,  încarceraţi într-un penitenciar, erau sprijiniţi de către alţi doi în desfășurarea activității infracționale, care locuiau pe raza municipiului Bucureşti, având rolul de a se deplasa la adresele persoanele vătămate pentru a ridica sumele de bani.
 
În data de  28 aprilie 2017, în jurul orei 02.00, unul dintre bărbaţii aflaţi în detenţie, ar fi apelat telefonic persoana vătămată, şi precizând că  este fiul său, i-a indicat faptul că a  fost implicat într-un accident rutier,  iar  pentru rezolvarea situației este necesar să achite o suma de bani victimelor accidentului, pentru ca acestea din urma să-şi retragă plângerea. Concomitent, o altă persoană din camera de penitenciar, l-ar fi  contactat pe unul dintre cei doi bărbaţi căruia i-a comunicat adresa de domiciliu a persoanei vătămate.
 
Cei doi bărbaţi  au fost prinşi şi  identificați, imediat după ce au ridicat suma de bani de la partea vătămată,  asupra unuia  găsindu-se peste  3.900 USD și  400 euro, mai multe telefoane mobile și cartele SIM folosite, bunuri ce au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
 
În urma efectuării percheziţiilor în camera unde se aflau încarcerați cei patru bărbaţi  au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri, descoperindu-se mai multe telefoane.
 
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune cu cei doi bărbaţi în stare de reţinere, urmând a fi prezentaţi magistraţilor.
 
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cosmin 29 Apr, 2017 20:44 M-a contactat şi pe mine la un moment dat pe numărul de Vodafone, atunci când îl aveam, printr-un sms cineva cum că am câştigat nu ştiu ce premiu de trei sute şi ceva de milioane de lei vechi şi pentru revendicare să sun înapoi. Semnat ,,Vodafone" Am mirsit că este ceva suspect la mijloc, am sunat la serviciul clienţi şi îi întreb: ,,Nu vă supăraţi, pentru dumneavoastră este importantă siguranţa datelor personale ale clienţilor pe care îi aveţi? Operatoarea: Ce, cum? Puteţi să repetaţi încă odată? Îi repet din nou întrebarea şi îmi răspunde: Sigur că da! Despre ce este vorba? Eu: Uitaţi despre ce este vorba: am primit un mesaj de pe numărul...cutare care conţine următorul text............... . Aveţi vreun concurs de genul acesta în desfăşurare? Operatoarea: Nu! Eu: Puteţi să cercetaţi această tentativă de fraudă atunci pentru protecţia clienţilor dumneavoastră? Operatoarea: Da, desigur şi vă mulţumim frumos pentru informare. Eu: cu multă plăcere şi vă mulţumesc şi eu. Peste o săptămână, două, sun pe numărul cu jocul fictiv iar acesta nu mai era alocat. Probabil l-au închis, blocat, desfiinţat. Îmi dădea robotul mesaj vocal cu ,,număr nealocat"....sau ceva de genul. Am mai sunat şi în lunile următoare şi acelaşi mesaj îl primeam. Atunci mă gândesc că desfiinţarea unor asemenea grupuri infracţionale ţine şi de ceea ce alegem fiecare dintre noi să facem. Fie ne spunem ,,ce bine că nu am muşcat-o eu, lasă să pice alt fraier în plasă"....sau ,, încerci să mă păcăleşti pe mine...te iei de toţi ,,fraţii şi surorile" mele din această naţiune"...