Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii coordonate de Eurojust şi Europol 18 persoane, duse la arestare de procurorii DIICOT Constanţa

ro

21 May, 2015 00:00 4789 Marime text
Un presupus grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de proxenetism, a fost destructurat în urma unei acţiuni ample, ce a avut loc pe raza judeţelor Constanţa, Tulcea, Argeş şi municipiul Bucureşti.
 
Marţi dimineaţa, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Constanţa, împreună cu ofiţeri de Poliţie Judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, au efectuat 56 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea presupusului grup infracţional.
 
La întreaga activitate au pus umărul şi lucrători din cadrul Gărzii de Coastă şi jandarmi din Constanţa.
 
Procurorii spun că, din 2012, suspecţii au determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei pe teritoriul Franţei a peste 32 de persoane de sex feminin, încasând sumele de bani obţinute din aceste activităţi. Cercetările oamenilor legii au scos la iveală faptul că membrii grupului infracţional racolau clienţii prin postarea de anunţuri însoţite de fotografii ale tinerelor pe site-uri de profil, accesibile în Franţa. Ancheta a relevat faptul că fetele care practicau prostituţia pe teritoriul francez au expediat regulat membrilor grupului infracţional sume importante de bani obţinute din aceste activităţi, prin servicii de transfer rapid, suma totală ridicându-se la peste 4.000.000 de euro.

Produse pirotehnice şi droguri

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză, au fost găsite şi ridicate echipamente electronice şi medii de stocare a datelor, produse pirotehnice, droguri de risc şi substanţe susceptibile a avea proprietăţi psihoactive, sumele de 11.230 de euro, 33.900 de lei, precum şi 12 autoturisme. Simultan, în cadrul aceleiaşi operaţiuni, au avut loc percheziţii şi pe teritoriul Franţei, sincronizate şi coordonate de către Eurojust şi Europol. La sediul DIICOT Constanţa au fost aduse, marţi seară, în vederea audierii, 36 de persoane, însă doar 18 au fost reţinute, pentru 24 de ore. Ieri, cei reţinuţi au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Ședinţa de judecată a început aproape de ora 16.00 

Conform portalului instanţelor de judecată, lista acestora este deschisă de „Dicianu Ştefan Georgian“ și continuată de „Părăeală Mircea, Părăeală Ion Ciprian, Boca Petre, Ghiţulete Vasile Iulius, Cărărescu Ionuţ, Dumitru Lucian, Vlăescu Claudiu Nicuşor, Chelariu Ştefan, Grosu Marian, Butacu Vasile, Cuşa Adrian Ştefan, Vancea Anghel, Costea Vasile, Toma Emanuel, Lavric Răzvan Marian, Fatacher Valentin Olimpiu“ și închisă de „Bodea Emilia Gabriela“. Ședinţa de judecată a început aproape de ora 16.00, iar până la închiderea ediţiei, instanţa nu se pronunţase asupra cererii DIICOT.

„Jaful secolului“

Coincidenţă sau nu, numele lui Nicuşor Claudiu Vlăescu apare în dosarul denumit generic „Jaful secolului“, unde Vlăescu a fost judecat alături de Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel. În cauză, oamenii legii au susţinut că se urmărea sustragerea de bijuterii şi bunuri din depozitele Sevda, în valoare de aproximativ un milion de euro.

Scandalul de la Flora 

Mai departe, numele lui Vasile Butacu apare și în scandalul din 2006 de la hotelul Flora, din staţiunea Mamaia. Ulterior cercetărilor specifice în această cauză, tot în 2006, Mihăiţă Vasea, Nasurla Eldis, Victor Serban, Petrica Florin Popescu, Vasile Butacu şi Florian Morosanu au fost trimiși în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, iar Traian Vasea, Iulian Marius Ursoi, Marian Cristian Gheorghiu, Usein Sali și Ferat Cherim au fost deferiţi Justiţiei pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniștii publice, distrugere, loviri și alte violenţe.

Un jandarm şi o profesoară 

De asemenea, numele lui Valentin Olimpiu Fatacher apare într-un alt dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Constanţa. În acest caz, au fost trimise în judecată 20 de persoane suspectate de trafic de minori, proxenetism şi prostituţie, iar printre inculpaţi se află Silviu-Nicolae Peniu, fost angajat al Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa, şi Margareta Drăguţ, cadru didactic al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“.
 
Date de la Registrul Comerţului
 
Vasile-Iulius Ghiţulete figurează, potrivit Registrului Comerţului, ca fiind asociat unic şi administrator al societăţii Rumburac Invest SRL, cu sediul în satul Argeşani, comuna Băiculeşti, judeţul Argeş. Firma a fost înfiinţată foarte recent, adică la 15 mai 2015. Am încercat să sunăm la numărul înregistrat la Registrul Comerţului pe numele societăţii amintite, însă ni s-a spus că este o greşeală şi că nu au auzit niciodată de numele respectiv. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, obiectul de activitate al societăţii constă în „activităţi recreative şi distractive“.
 
Şi Valentin Olimpiu Fatacher, născut în 15 ianuarie 1989, figurează ca fiind asociat unic şi administrator al firmei Legend Club SRL, cu sediul pe aleea Egretei nr. 17A, în Constanţa. Şi această firmă a fost înfiinţată recent, adică pe 14 aprilie 2015. Firma are ca obiect de activitate „baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor“. Dat fiind că reprezentanţii firmei nu aveau înregistrat un număr de telefon la care să poată fi contactaţi, nu am putut lua legătura cu ei pentru a afla mai multe date.
 
Şi Ion Ciprian Părăeală figurează ca fiind asociat unic al societăţii Adlon Paradise SRL, cu sediul în satul Pantelimon de Jos, comuna Pantelimon, judeţul Constanţa, societate ce a fost înfiinţată tot recent, ca şi celelalte, adică în 28 aprilie 2015. Unitatea are ca obiect de activitate „baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor“.
 
Citeşte şi 
 
Un poliţist, un jandarm şi o profesoară, trimişi în judecată de DIICOT Constanţa

Politistii s-au spalat pe maini de dosarul Flora
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii